Artikeln innehåller annonslänkar och är ett reklamsamarbete med Moory

Som vandrare är det oundvikligt att dina älskade skalkläder ibland drabbas av små hål och skador. Ett hål från en eldgnista på din skaljacka eller en reva från något vasst på dina skalbyxor uppstår lätt. Men misströsta inte! Att laga dem är inte bara en ekonomiskt och hållbart klok åtgärd utan förlänger också livslängden på dina favoritkläder.

Vi lagar oftast våra skalkläder med spinnakertejp, alltså lagningstejp för segel till båtar. Och här ska vi berätta hur vi gör.

Laga med silvertejp ute på tur

Om skalkläderna går sönder ute på vandringen lagar vi oftast dem med silvertejp, som finns i vårt lagningskit. Är det ett litet hål kanske du kan vänta med att laga men om det är större eller om det regnar mycket vill man gärna få det lagat. Om du har möjlighet kan det vara klokt att hantera skadan direkt för att minska risken för att det blir större.

När vi lagar ute på tur så ser vi till att plagget är så rent och torrt som möjligt och tejpar över hålet/skadan med en bit silvertejp. Sen när vi kommer hem kan man laga det lite snyggare. Men silvertejp funkar absolut som en tillfällig lagning.

Laga skalkläder med spinnakertejp

Hemma använder vi vanligtvis spinnakertejp för att reparera skador på våra skalplagg. Denna tejp är ursprungligen avsedd för att laga segel och erbjuder en pålitlig och hållbar lösning. Tejpen är gjord av ripstopnylon och därför mycket tålig och svår att riva sönder.

Det är enkelt att ha en rulle spinnakertejp hemma och klippa till den önskade storleken på tejpen för att täcka skadan. Om skallplagget är helt ofodrade kan det bli ännu starkare lagning om du tejpar också på insidan av plagget.

Spinnakertejpen kan användas till mycket och det går även att använda till andra typer av ytterkläder som dunjackor. Vi har även lagat varupåsen till barnvagnen, packpåsar mm.

 

spinnakertejp

Snyggare lagning med färgmatchning eller former

Vi har länge använt svart spinnakertejp till alla våra lagningar. Det fungerar bra. Nu har vi även utökat med en vit rulle. Vill du färgmatcha och göra din lagningar lite mer snyggt så finns spinnakertejp i många olika färger. Kolla ex in vilka färger som finns i utbudet hos Moory. De säljer spinnakertejp i många olika färger. Allt från rosa, svart, grön, lila och gul.

Ett annat sätt att göra en lagning ännu snyggare kan vara att klippa spinnakertejpen i en form och klistra på. Speciellt om du har en tejpfärg som kanske inte matchar plaggets färg. Då kan det ex bli en fin detalj med ett svart hjärta på en rosa jacka. Tänk på att undvika spetsiga hörn för då sitter tejpen bättre och lossnar inte lika lätt.

Så här lagar du dina skalkläder med spinnakertejp

Gör så här

  1. Se till att plagget är rent och torrt.
  2. Klipp till tejpen eller lappen så att den täcker hålet/skadan med ungefär en centimeters marginal runt om. Klipp tejpen med rundade hörn så lossnar den inte så lätt!
  3. Lägg plagget så slätt som möjligt på ett hårt underlag
  4. Ta av skyddspappret och tejpa över revan. Se till att trycka tejpen på plats och undvika veck.
  5. Om skallplagget är helt ofodrade kan det bli ännu starkare lagning om en tejpar också på insidan av plagget.
laga med spinnakertejp
laga skalkläder

Färdiga Lagningslappar

Ett annat sätt att laga skalkläder är att använda färdiga lagningslappar specifikt utformade för skalplagg. Ett exempel på sådana remsor är TEARepair Tear Aid, tillgängliga på ex  Outnorth. Vi har använt dem på en skaljacka med gott resultat. Dessa färdiga lagningslappar kan dock vara relativt dyra. Tear Aid som är 20×8 cm kostar ex just nu 239 kr på Outnorth. Men för en dyr jacka och för miljöns skull är det ändå värt det.

Många klädmärken erbjuder också sina egna lagningslappar. Ett ex är Gneis som mest säljer barnkläder men de har lagningslappar i många olika färger.

laga skalkläder

Fråga till Vandringsguiden ang kängor

Vi på Vandringsguiden får ibland lite frågor skickade till oss och då vi tänker att det ju kan...

Underställ för vinterns vandring

Sidan innehåller annonslänkar Underställ för vinterns vandring Vintern är i antågande och med den...

Klä dig enligt lager på lagerprincipen

Sidan innehåller annonslänkar För att ge dig själv möjligheten att få ut så mycket som möjligt av...

Bergans Eidfjord – en satsning på hållbarhet

Ett stort problem bland friluftsprylar och -kläder är miljöpåverkan och de...

Gör din egen vaxduk

Sidan innehåller annonslänkar Detta inlägg innehåller annonslänkar. Gör din egen vaxduk! Här...

I leave nothing but footprints.

Hjälp oss hålla naturen ren! Stiftelsen Håll Sverige rent har just nu en kampanj för att uppmana...

Reservdel till Giro MTB-hjälm

Sidan innehåller annonslänkar Hösten 2020 tappade jag vid ett tillfälle en skruv i min relativt...

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Sidan innehåller annonslänkar Guide för att välja ryggsäck för vandring! För att din vandring ska...