Sidan innehåller annonslänkar

Underställ för vinterns vandring

Vintern är i antågande och med den kommer också ett lite annat behov i friluftsgarderoben. För dig som nyligen börjat prova på det här med vandring är friluftsgarderoben troligen inte så stor. Och det är ju precis så vi rekommenderar dig att göra, börja med det du redan har i din vanliga garderob. Komplettera sedan när du märker att plaggen inte längre funkar för syftet. Kanske är det nu dags för dig att göra den där första kompletteringen? Eller har du ett gäng underställ i garderoben som faktiskt inte går att laga mer eller som inte passar längre? Oavsett varför du behöver göra ett nytt underställsköp så hoppas vi att kan hjälpa dig på traven med den här artikeln om underställ för vinterns vandring.

Har du fler funderingar på hur man bör klä sig på vandring så tipsar vi om vår artikel om att klä sig enligt lager på lagerprincipen.

Icebreaker

Jag har i många år använt en tunn (200g) ullunderställströja från Icebreaker. Den har varit helt superb i kvalitén! Använd hur många gånger som helst och därmed också tvättad massor med gånger, men lika fin fortfarande. 

Kari Traa

Ullunderställen från Kari Traa har nog de allra flesta stött på, antingen i butik eller på någon vandringskompis. De står verkligen ut med härliga färger och ljuvliga mönster som för tankarna till skidåkning och äventyr på de norska fjälltopparna! Även jag har haft ett par underställ från just Kari Traa och jag älskar just färgerna och mönsterna. Att hitta ett underställ som känn snyggt att klä sig i gör det väldigt mycket trevligare att klä på sig funktionskläderna! När det gäller kvalitén är Kari Traas produkter tyvärr inte riktigt så bra som jag hade hoppats på. Visst, de är väldigt mycket använda nu efter 5 år, men de har krympt lite och är inte så rörelsevänliga som de var som nya. Ullen har liksom blivit lite styvare trots tvätt i tvättmaskinens ullprogram och med ulltvättmedel. Mitt problem har också varit att byxorna alltid varit lite korta (jag har långa ben…) och att midjan har varit lite för hög (med en resår som hamnar på ett oskönt ställe mitt i magen). Jag har trots allt använt dem otroligt mycket så jag ska docka säga att jag ändå rekommenderar dessa. Jag skulle dessutom framöver mycket väl kunna tänka mig att köpa flera par av dem eftersom jag gillar mönsterna och färgerna.

Kolla in vilka underställ från Kari Traa som finns hos Outnorth.se

underställ för vinterns vandring
underställ för vinterns vandring

Bergans

Vi har under åren arbetat ganska mycket tillsammans med Bergans och har därför även provat deras ullunderställ. Det underställ jag (Emma) provat är framför allt ett tunnare underställ i ull och med meshpartier. Ett underställ för högintensiva aktiviteter såsom vinterlöpning, cykling eller längdskidåkning. Även här är kvalitén riktigt grym. Understället är väldigt mycket använt, framför allt vid cykling och backträning och har verkligen blivit en riktig favorit!

underställ för vinterns vandring

Boob

Jag har sedan ett drygt år tillbaka en underställströja i merinoull från Boob. Jag köpte den för att den för att den är amningsbar och har använt den otroligt mycket. Den är riktigt riktigt skön. Mjuk och stretching och har en helt grym ”lucka” för att amma enkelt också på tur. Första planen var att sälja den igen när amningen är slut men den är så himla skön så den kommer få hänga med ett tag till också sen jag inte längre behöver luckan på framsidan… 🙂

Kolla in merinoullströjan som är amningsbar hos Boob.se

underställ för vinterns vandringar

Aclima

Aclima är ett märke vi just nu har test på vad gäller underställ! Så vi återkommer framöver med uppdatering om vad vi tycker om just Aclimas underställ för vinterns vandring.

underställ för vinterns vandring
underställ för vinterns vandring

Astrid Wild

I pågående test kör vi nu också en tröja och ett par byxor från nordiska Astrid Wild. Lite extra spännande tycker vi då det är ett relativt nytt varumärke (startade 2019) och helt oprövat från vår sida. Spontana känslan vid första provning är att plaggen är ljuvligt mjuka och lagom stretchiga för bra rörelsefrihet. Tunna och bra benlängd också för mig med lite längre ben, och lagom sköna i midjan (trots att jag annars inte gillar hög midja…). Tröjan är kanske lite bredare än jag skulle vilja ha den och lite kortare i ärmarna än jag skulle önska, men så är jag också smal med väldigt långa armar….

Efter en vinter med test av Astrid Wilds underställ kan vi sammanfatta att det är det mjukaste underställ jag har provat! Nu brukar jag ju sällan känna att ull sticks men även på den mest ullkänsliga person borde Astrid Wild kunna vara ett ullunderställ att överväga!! Understället håller också formen bra efter ett antal tvättar. Det är dock inte riktigt understället för dig som svettas och inte gillar att det syns för det enfärgade tyget gör att skidåkningens svettresultat syns väldigt bra. Men som ett ullplagg i vardagen är det ju alldeles ljuvligt och det är verkligen snyggt nog för alla tillfällen! 

Ulvang

Underställ från norska Ulvang är ytterligare en nykomling på vår testlista!

Klättermusen

Vi är nu också igång och testar ett underställ/mellanlager från Klättermusen. Det är nog egentligen tänkt att ha främst som ett tunnare mellanlager, men åtminstone tröjan tror vi går alldeles utmärkt att också använda som underställströja. Och byxorna är redan en sorts hybrid mellan vanlig byxa och underställsbyxa.