Sidan innehåller annonslänkar

Tips på vandringsryggsäckar

Vi hör ofta frågan om tips på vandringsryggsäckar och vill därför hjälpa er med en lista på olika tips. Vi har valt att dela upp listan med ryggsäckar för dagstur, ryggsäckar för långtur samt slutligen ryggsäckar för resa.

Vill du också få tips om hur du ska kunna välja en ryggsäck som passar just dig så rekommenderar vi att du börjar med att läsa artikeln ”Guide för att välja ryggsäck för vandring”.

Söker du istället efter tip för barn och junior vill vi varmt rekommendera artikeln ”Välja vandringsryggsäck för barn och junior” som vi skrivit på vår systersajt utebarn.se!

Ryggsäck för dagsvandring

En ryggsäck för en kortare dagsvandring behöver oftast inte vara ditt mest analyserade köp. Dagsturerna behöver sällan så tung packning att ryggsäckens modell och funktioner är det enda avgörande. Låna en kompis ryggsäck eller rota fram mammas gamla ryggsäck från ungdomen. Efter ett par gånger ute kommer du att känna vad du saknar – och det blir ett riktmärke vad du själv gillar. En ryggsäck för kortare dagsvandring brukar i många fall räcka att den rymmer 20-30L. Så bland våra tips på vandringsryggsäckar kommer här alla för dagsvandring:

 

Tips på ryggsäck för dagsvandring

tips på vandringsryggsäckar

Haglöfs Tight

En bra förstaryggsäck för dagsvandring är Haglöfs Tight. Haglöfs Tight Medium Passar barn från ca 120cm och ända upp till vuxen ålder. Den finns i olika storlekar och även i två juniorvarianter. Haglöfs Tight Junior 15 motsvarar Haglöfs Tight Small och passar barn från ca 100cm. Vi rekommenderar verkligen att köpa Small istället för Junior då Junior-ryggsäcken saknar midjebälte. I övrigt har vi inte hittat några skillnader förutom att de görs i olika färgställningar.

Det vi framför allt gillar med Haglöfs Tight är att det är en allsidig ryggsäck. Den har de viktiga funktionerna; helt okej axelremmar, midjebälte, bröstrem och en flärp som går över dragkedjan så att det blir mer skyddat för regn. En Haglöfs Tight är en ryggsäck du kommer att kunna använda i mängder av sammanhang i många år framöver. Själv köpte jag min första när jag var 16 och är inne på min fjärde (min man snappade åt sig nummer tre…) nu dryga 20 år senare.

 

tips på vandringsryggsäckar

Osprey Tempest 20 

Osprey Tempest 20 är en ryggsäck som förvånade mig! WOW! Den väger typ ingenting… Storlek M/L sitter fint på mig (Emma) som är 170cm och väger ca 60kg och har relativt kort överkropp. Mycket längre ska man nog inte vara för denna modell, då hade jag troligen hellre valt en herrmodell. För några år sedan var jag i USA och hade siktet inställt på en ny dagtursryggsäck. Jag hade helt fått för mig att jag skulle köpa just en Osprey men hittade då ingen som satt bra på mig utan valde en Gregory istället och den har jag varit väldigt nöjd med! Men den här Osprey Tempest 20 har snabbt blivit en ny favorit. Man ska akta sig för att packa den för tungt och för fullt, då sitter den gärna som en sten utanpå ryggen. Men med ”lagom” mycket packning i sitter den som en andra del av min rygg.

Mellanstora ryggsäckar för vandring

Ska du ut på några dagars (eller upp till en veckas) stugtur i fjällen? Eller är du en lättviktspackare i fjällen? Då är den mellanstora ryggsäcken rätt för dig. Den mellanstora ryggsäcken är också väldigt bra ryggsäck för dig som har barn med dig ut på dagsturen. Barn som kanske ännu inte bär någon egen packning, eller bara orkar begränsad vikt i sin egen ryggsäck. Detta är också en ryggsäcksstorlek som är väldigt bra för dig som kanske är ledare i Friluftsfrämjandet eller Scouterna och är ute på dagsturer men ändå behöver det där lilla extra med dig. Som ledare har man ofta en extra liten vatten, en tar eller presenning och en sjukvårdsväska. Dvs. man har behov av den lite större ryggsäcken än medeldeltagaren. Med den mellanstora ryggsäcken menar vi ryggsäcken som rymmer ca 40-45L. Här i vår lista med tips på vandringsryggsäckar kommer här våra mellanstora ryggsäckar för vandring!

 

Tips på mellanstora ryggsäckar för vandring

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Bergans Vengetind 42L 

Bergans ryggsäckar är alla slimmade, nätta och väl genomtänkta i sin konstruktion. Allt för att spara vikt men ändå inte göra avkall på funktion. Så är även Bergans Vengetind 42L. Ryggsäcken sitter skönt på ryggen och avbärarbältet avlastar helt okej för att vara av det lite nättare slaget. Axelremmarna likaså.

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Osprey Eja 48L: Osprey Eja 48L är en damspecifik ryggsäck men har testats flera gånger av min man som är muskulös om än inte så himla lång. Han gillar den lika mycket som jag (Emma)! Ryggsäcken rymmer med råge det jag behöver ha med mig på dagsturer med barn eller barngrupper där jag är ledare. Ryggsäcken avlastar förvånansvärt bra för att ha smala axelremmar, kan vara den extra vadderingen som gör det. Midjebältet sitter klockrent på mig som är lång och smal. Säckens form (rundad, ej platt botten) gör att tyngden i packningen kommer nära ryggen. Men tyvärr känns ryggsäcken därmed helt omöjligt att ställa ner på marken för att packa i och ur saker. Topplocket är avtagbart för att kunna fästas som bröstväska och ÄNTLIGEN (!) har ryggsäckstillverkarna förstått att man då behöver någon form av substitut-lock över den ryggsäcken ändå. Tack Osprey, det här har jag saknat i säkert 20 år! 

guide till att välja ryggsäck för vandring

Fjällräven Abisko Friluft 45L

Fjällrävens gedigna kvalité i modern tappning! Fjällräven Abisko Friluft är gjord i rejält slittåligt tyg och har ett stabilt bärsystem. Någon som gör den lite tyngre än våra andra tips bland mellanstora ryggsäckar här i vår guide till att välja ryggsäck för vandring. Men av de tre ryggsäckar jag har hårdtestat det senaste halvåret är det denna ryggsäck som alltid står halvpackad i klädkammaren. En ryggsäck redo att bara slänga ner mat och vatten i och sedan ge sig ut. Den känns trygg och stabil och passar en bred variation av bärare. Den lite större ryggsäcken av de vi testar här, jag är 170cm (och ganska kort överkropp) och det är på gränsen att den är för lång för mig. De äventyr jag gjort under detta vinterhalvår har sällan krävt gramjakt och då är Fjällräven Abisko Friluft en ryggsäck som är funktionell, trygg och praktisk. Den sitter bra på ryggen. Den är lätt att ställa ner på marken för i- och urpackning då den har en platt botten. Och den dragkedjeförsedda fickan ”på magen” på ryggsäcken har blivit en stor favorit!

Ryggsäck för resa

En ryggsäck för resa behöver inte nödvändigtvis vara den absolut mest ergonomiska, ha flest finesser eller sitta optimalt på dig. För en resa kan en budgetryggsäck vara mer än tillräckligt. Satsa hellre på en ryggsäck som inte innebär halva din resebudget eller som gör ett alltför stort hål i plånboken om den skulle försvinna vid byte av flyg… En ryggsäck för resa bör gärna vara i lite grövre och slittåligt tyg för att klara att du lägger ner den på en trottoar i Sydamerika eller om den fastnar på ett rullband på flygplatsen. En ryggsäck för resa har med fördel funktionen att kunna knäppa av topplocket – detta för att i så fall kunna fästas på bröstet på dig istället. Om du förvarar värdesaker i topplocket vill du ha uppsikt över det.

Tips på ryggsäck för resa

Everest ryggsäck för resa  – en bra budgetryggsäck för resa. Stor fördel att bärsystemet kan gömmas under flygresor eller när ryggsäcken ska transporteras i ett förvaringsutrymme på en buss. Större chans att ryggsäcken kommer fram hel!