Vill du göra enkla friluftsaktiviteter med dina barn? Att vandra med barn är en sådan. Vandring behöver inte betyda många kilometer men vandring kan betyda ett spännande äventyr ihop. En liten utmaning och en stor glädje i att klara något tillsammans.
Här är 10 tips för att göra dina vandringar med barn både roliga och minnesvärda.

1. Räkna upplevelser, inte kilometer:
Att vandra med barn handlar inte om att slå rekord i avstånd. Fokusera istället på att skapa minnesvärda och positiva upplevelser under vandringen. Det är inte längden på stegen som räknas, utan stunden tillsammans.

2. Lekar längs vägen:
Gör vandringen interaktiv genom att leka lekar längs vägen. Uppmuntra barnen att ”leta efter något blått och något som är vått,” eller ”hitta något grönt och något som känns skönt.” Du kan även låta dem söka efter naturobjekt som påminner om första bokstaven i deras namn. Vår erfarenhet är att barn ofta kan gå på glädjefullt så länge det händer spännande saker. Blir de uttråkade klagar de snabbt på att de är trötta. För lite äldre barn som visar intresse så låt dem vara med och öva på att läsa karta och jämföra verkligheten med en karta och lära sig känna igen olika karttecken.
(se tips på lekar och aktiviteter längre ner på sidan)

3. Bärstol/bärsele för de små:
Små barn trivs ofta i en bra bärstol. Läs utebarns guide om hur du väljer en lämplig bärstol som är bekväm och säker för ditt barn. Att ha med sig bärsele/bärstol även till barn som kan gå själv är ett sätt att försäkra sig att du inte har ett barn som ligger på leden och vägrar att gå… vilket kan hända oss alla :0)

4. Små fikapauser:
Gör vandringen mer njutbar genom att ha små fikapauser längs vägen. Packa med enkla snacks som äpplebitar, havrefras eller russin. Skapa incitament genom att säga: ”När vi når det där trädet, får vi två puffar var!” Banr ölskar även när man trollar fram varsin liten påse russin längs med vägen.

vandra med bärsele

5. Skattjakt längs vandringen:
Gör vandringen till en spännande skattjakt. Skapa en lista med ”skatter” som barnen kan leta efter under vandringen, och låt dem kryssa av när de hittar dem. Det kan vara blommor, insekter eller spännande naturformationer. Eller vill du engagera dig ännu mer så gör en skattjakt som är gömd längs med leden ni ska gå och där ledtrådar leder vidare längs med vandringen. Detta kräver lite mer förberedelser men brukar alltid älskas av alla barn. Så de tär bara fantasin som sätter begränsningar hur du kan utforma en skattjakt. (Här är en skildring om en skattjakt som var lyckad)

6. Sätt upp ett tydligt mål:
Ge vandringen en tydlig målplats, som toppen av ett berg eller ett vattenfall. Ett konkret mål kan öka motivationen och göra vandringen mer meningsfull.

7. Låt barnen bära sin egen ryggsäck:
Om dina barn är tillräckligt stora, låt dem bära en liten ryggsäck med sina egna snacks och vatten. Om de tröttnar, kan du enkelt fästa ryggsäcken på din egen.

8. Lagom tur och alternativ tur:
Om du är osäker på hur mycket barnet orkar gå så tänk på att inte ge er ut på en rutt som kan bli för lång. Tänk på om det finns alternativa vägar som gör att vandringen kan göras kortare. Eller gå så långt så ni vet att ni orkar gå tillbaka om ni går fram och tillbaka på en led. Annars ger en rundtur mer variation och är ofta mer spännande för både vuxna och barn. Men det är inte alltid det är lätt att hitta med lagom längd.

9. Vandringsbingo:
Gör vandringen underhållande genom att spela vandringsbingo. Använd Utebarns utebingo som grund och anpassa det för din vandring. Eller gör ett helt eget baserat på era intressen och omgivning. Barnen kan kryssa av när de ser olika naturobjekt eller djur.

10. Rätt kläder och skor:
Säkerställ att både du och dina barn har lämpliga kläder och skor för vandringen. Läs vår guide om lager-på-lagerprincipen, som hjälper dig att klä dig rätt för utomhusaktiviteter. Kom ihåg att vädret kan ändras, så var förberedd!

Ha en trevlig vandring!
Har du några frågor om att vandra med barn som vi kan hjälpa dig med så tveka inte att höra av dig till oss!

Tips på aktiviteter att göra på vandringen

På Utebarn.se finns det massor av tips när det gäller friluftsliv och barn. Där hittar du mer tips som ex hur du sover i tält med bebis, mer tankar om att vandra med barn, och om att hoppa i vattenpölar.

Här nedan länkar vi till några aktiviteter som du kan kombinera med vandring eller med att vara ute med barn i naturen.

reflexjakt på vandring med barn
vandra med barn geocaching
vandra med barn - utebingo
vandra med barn - tärningsleken
vandra med barn -puhpinne<br />
vandring med barn - ordjakt