December är en månad med lite extra mys tycker vi. Många är säkert inne mycket MEN man kan mysa ute också. Här kommer några av våra tips på mys i skogen under julen eller vintern. Vi vill uppmuntra dig till att boka in någon mysig aktivitet med familj eller vänner. Just din inbjudan kan skapa lite extra mys i allas vardag. 

Glöggvandra

Packa ner en termos med glögg. Klä er efter vädret och gör en dagsvandring i något naturområde i närheten. Om ni hellre vill värma glöggen på stormkök eller över öppen eld ute på turen går det såklart också bra och kan skapa lite extra myskänsla.

Kom ihåg att packa ner: glögg, russin, mandlar, lussebullar eller något gott annat att äta. Lunch, sittunderlag, kåsor och kläder efter väder. Om ni ska vandra och sedan fika kan det vara extra klokt att ta med sig ett extra lager kläder att ta på sig när ni ska vara stilla.

Julmys vid ett vindskydd/eldstad

Bestäm träff en dag/kväll vid ett vindskydd eller vid en fast eldstad för lite glöggmys. Det är något de flesta skull uppskatta även om man inte är inbiten friluftsmänniska. Så bjud in familj/vänner, be dem att klä sig varmt och bjud på lite mys. Värm lite glögg eller saft över elden. Baka något över elden eller bara värm färdigköpta lussebullar så de blir lite extra goda när de är varma.

Detta blir extra framgångsrikt om du beställer bra väder och om deltagarna klär sig varmt så ingen fryser. :0)
Tänk även på dekoration i vindskyddet. Kanske en ljusslinga kan skapa lite extra stämning. 

Lussebulle på pinne

Grilla lussebulle på pinne. Här finns det två sätt att göra. Ett sätt är att göra din vanliga lussebullsdeg som du använder när du bakar hemma. Gör degen hemma och blanda i russinen i degen och förpacka den och ta med ut i skogen. Tänk på att degen jäser (lite beroende på temp ute på er tur) så att det finns utrymme för den växande degen. Sedan på plats vid elden rullar du degen tunt runt en pinne och bakar över elden.

Ett annat alternativ är att du gör lussebullar av ett pinnbrödsrecept som är gjort på bakpulver.

Grundrecept Saffranspinnbröd (6 st)
  • 8 dl vetemjöl
  • 0,5 gram saffran
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 4 krm bakpulver
  • 1 dl russin
  • 3 dl vatten/mjölk
vandra med bärsele

Blanda alla ingredienser hemma och ta med degen i en påse ut. Eller så blandar du alla torra ingredienser i en påse och häller på vattnet när du är ute och knådar ihop degen i en påse.

Ett framgångsrecept är att pensla bullarna med smör och rulla dem i socker efter att du bakat dem över elden. Det gäller både om du använder vanlig deg eller pinnbrödsdeg.

Fotografera Vinterlandskapet

Ta med din kamera och fånga skogens vinterprakt. Isprydda träd, frostiga kvistar och djurspår i snön kan bli fantastiska motiv för vinterfotografering. Att ge sig ut på en vandring med fokus på att hitta fina fotografier är ett mysigt sätt att titta på sin omgivning lite extra och förundras över allt det vackra.

Vandring med julig skattjakt

Ta en vandring genom skogen och låt naturen vara din lekplats. Varför inte prova på skogsbingo eller gömma små julklappar eller små tomtar längs vägen för att skapa en julkänsla? Låt lekfullheten blanda sig med vandringens lugn.

Tips från oss är dock att om du är i ett område där det finns andra människor så behöver du gömma sakerna väl. Så ingen annan råkar hitta dem. Vi hade en liknande aktivitet där vi gömde Duplo-figurer längs med vandringen. På vägen ut gömde vi figurerna längs med vår led. För att barnen sen skulle kunna leta efter dem längs vägen när vi gick tillbaka. Ett VÄLDIGT effektivt sätt att få barn att vandra och inte tröttna längs med vägen.  Men Duplo-figurerna försvann under dagen då troligen andra vandrare hade hittat dem och tagit dem med sig. Så ha det i åtanke. 

Gå i fackeltåg

Förra vintern arrangerade vi ett fackeltåg med ett gäng av våra vänner. Det blev en väldigt stämningsfull och mysig stämning. Vi hade varit ute i skogen under hela dagen. När mörkret sen föll, och det var dags att vandra tillbaka till vår transport hem, tände vi facklor som vi hade med oss på vandringen tillbaka. Här kan ni antingen välja att alla är tysta på vandringen vilket blir väldigt mysigt men ni kan så klart också småprata eller varför inte sjunga julsånger. Elden från facklorna skapar en helt fantastiskt atmosfär. Facklor går att köpa i många olika affären. Men här ett exempel från Jula

VIKTIGT är att ni hanterar elden på ett säkert sätt. Se till att ni inte sprider eld till naturen runt om er och att ni släcker facklorna noga när ni väl är klara.

Geocaching i Vinterskrud

Geocaching är en spännande aktivitet året runt. Följ koordinater och leta efter gömda skatter i skogen. Vintern ger en annan dimension till jakten när marken kanske är täckt av snö. Läs mer om Geocaching

Övernatta i vintermörkret

För den som är lite mer van och som har en varm sovsäck.  Varför inte planera en övernattning i ett vindskydd? Ta med en varm sovsäck, tänd en brasa och lyssna till skogens vinterljud medan du kopplar av under stjärnorna. Eller i regnet som det är ganska ofta här i Skåne. :0)