Har du testat Geocaching?Har du inte testat är det hög tid nu! Ett kul sätt att komma ut på äventyr.

Jag brukar beskriva Geocaching som skattjakt i riktiga världen. Dvs det finns ”skatter” = geocacher gömda runt om i världen och det är ditt uppdrag att hitta dem med hjälp av din gps. Geocacherna är ofta dessutom gömda på intressant platser som det är roligt att besöka. En speciellt vacker plats, en historisk plats eller Geocachingnågot annat intressant. Jag har många gånger använt geocaching som guide när jag kommit till en ny stad.

En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den.

Geocaching började redan 2000

Geocaching har funnit i många år. Grunden till det som idag kallas Geocaching började växa fram i maj 2000. Det började som en utmaning till GPS-fantaster som ville testa hur bra det uppdaterade GPS-systemet fungerade. Redan på hösten samma år lanserades första upplagan av Geocaching.com. Med hjälp av koordinater kunde de som hade en GPS leta upp de gömda cacherna. Utmaningarna i början var just att ha utrustningen. Idag är det inte det ett problem när många har GPS i sin mobiltelefon. Det gör att det är fler som vill och kan börja att testa.

Jag vet när vi började med Geocaching själv. Minns faktiskt inte vilket år men jag vet att det var ganska bökigt. Vi köpte dessutom en speciell Outdoor GPS just för ändamålet. Du fick ladda ner data på GPS:en när du var hemma vid datorn. Så då gällde det att veta i vilket område man skulle röra sig så du kunde ladda ner infon om de cacharna som fanns i det området…. Det var tider det. :0)

Enkelt med gratis app i telefonen

Nu är det VÄLDIGT mycket enklare! Om du har en mobiltelefon som är kopplad till internet kan du ladda ner och börja geocacha var du än är i världen. Det händer att när vi är ute och kör och vill leta upp ett rastställe. Vi startar Geocach-appen och den får leda oss till en vacker eller rolig plats.Geocaching app När vi var på roadtrip genom Sverige kom vi till ett antal trevliga ställen just på det sättet. Vi har även använt Geocach-appen för att guida oss i nya städer. Ofta är nämligen cacharna som är gömde inne i städer gömde på en plats som har något att berätta och den som gömt den har ofta skrivit långa finna beskrivningar om platsen.

Geocaching för iPhone

Geocaching för Android

Geocaching.com

Flera miljoner skatter att hitta

Idag finns det ca 3 miljoner officiella geocacher runt om i världen som bara väntar på att du ska hitta dem. De finns både ute i naturen och inne i städer. Gissar på att det faktiskt finns en ganska nära dig som du inte hade en aning om. Geocacherna varierar väldigt i storlek och form. Gömställena är mer eller mindre svåra och kreativa. Det är verkligen roligt att ge sig för att hitta en geocach. Och det är väldigt frustrerande om man inte hittar den man hade tänkt…..

Om du är sugen är det även möjligt för dig att vara med och gömma en alldeles egen geocach på ett av dina favoritställen. Läs mer om det på Geocaching.com. Jag har själv varit med att skapa en Möhippa som använde olika Geocachar för att navigera runt till olika ställen. Vi fick även bröllops-geocach gömd åt oss när vi gifte oss. I geocachen finns som i de flesta geocachar en loggbok och i den skriver besökarna även hälsningar till oss. Kul!

Det är lätt att komma igång

  1. Ladda ner appen Geocaching (gratis)
  2. Skapa en användare och börja leta upp din första cach.

Blir du nyfiken och vill veta mer så finns det massa bra info på Geocaching.com

Ha så kul!

/Jenny