Vi på vandringsguiden gör löpande tester av utrustning för utebruk och friluftsliv. Vi gör tester där olika testare får använda produkterna i sin vardag och sitt friluftsliv och utvärdera dem. Vi låter i många fall flera olika personer testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken! Det är alltså användartester vi utför, inte labtester. De produkter och prylar vi testar förväntar vi oss ex. håller tätt och är slitstarka och vi fokuserar därför istället på att testa HUR de fungerar. Alltså till exempel om fickor sitter bra placerade på skaljackor, om luvorna går att dra utanpå klätterhjälmen, om tältets absid är stort nog för matlagning och om ryggsäcken går att justera även med vantar eller kalla fingrar. Och då vi låter våra testpersoner använda jackorna under längre tid får vi fram andra viktiga parametrar. Denna gång har vi testat Haglöfs Roc Spirit Women, en högpresterande skaljacka som skall klara de tuffaste strapatserna och äventyren. 

Kort infoHaglöfs Roc Spirit Women skaljacka

Märke och modell: Haglöfs Roc Spirit Women
Vikt: 410 G (storlek M)
Teknisk info: 
3L GORE-TEX® C-KNIT™

Läs mer om jackan hos Haglöfs.

Testpersoner

Vandringsguidens Emma och Jenny har varit testpersoner för Haglöfs Roc Spirit Women skaljacka i storlek M. Emma har vanligtvis 36/38 och Jenny 38 och vi anser denna jacka vara en normal storlek M.

Vattentålighet och slittålighet

Som en förväntar sig av en jacka i den här prisklassen så håller Haglöfs Roc Spirit vad den lovar. Den är relativt välanvänd och har hållit oss båda torra i flera rejäla skurar.

Jackan är fortfarande hel och har inga tecken till förslitning. Den är kraftig i sitt material och har flera detaljer som förstärker och gör att hållbarheten på jackan är god. Exempelvis har den några extra sömmar längs dragskon i nederkant av jackan. Detta förhindrar att vikningen och limningen går upp och lämnar gummibandet löst.

Färgen är dock ganska känslig för smuts, åtminstone när det rör sig om fläckar som är fettbaserade. Vi har lyckats spilla mat på jackan som gett bestående fläckar efter tvätt, något som känns tråkigt för en jacka i den här prisklassen.

Haglöfs Roc Spirit

Andningsförmåga och ventilation

Jackan har ventilationshål med tvåvägs dragkedja under båda armarna och går bra att justera även med vantar på. Dock är den som de flesta andra jackor lite svår att nå när jackan är på och framför allt med ryggsäck på ryggen. Snabbast ventilation får en dock om dragkedjan fram öppnas, vilket kan göras både uppifrån och nerirån då dragkedjan är tvåvägs.

Vårt test av Haglöfs Roc Spirit Women skaljacka visar att andningsförmågan i membranet i jackan är god och det krävs aktivitet av medelhög till hög intensitet innan en svettas i jackan.

Haglöfs Roc Spirit

Användarvänlighet och bekvämlighet

Jackan har en underbar rosa färg! Jag blir glad varje gång jag tar den på mig! Den har många bra funktioner som underlättar användning och som jag gillar när jag har jackan på mig. Förböjda ärmar, snörlås i nederkant som är lätt (!!) att justera även med tjocka vantar på mig, kardborre i ärmslut som även de är lätta att justera med vantar på.Haglöfs Roc Spirit

För mig (Emma) som har ganska långa armar är jackan precis tillräckligt lång i ärmarna för att jag ska godkänna den men jag skulle tro att den ändå gillas av de som har kortare armar än jag. Trots sitt grova material upplever jag inte att jackan blir klumpig i ärmslut trots tjocka vantar över. Och när ärmslutet öppnas maximalt går det lätt att dra över jackan över handskar.

Rörelsemöjlighet

Det första vi båda reagerade över var hur styv jackan är i sitt material. Den har ganska dålig följsamhet, särskilt upplever vi den klumpig att röra sig i efter att också ha provat skaljackor i stretch…. Detta har gjort att vi många gånger valt att använda andra jackor och får därmed anses som ett ganska stort minus för Haglöfs Roc Spirit. Fördelen med det grova materialet är att den känns rejäl och ger intrycket av att tåla allt jag möjligen kan tänkas utsätta den för och det gör att det är en jacka jag skulle välja vid tuffare strapatser!

Jackan har väl förböjda ärmar vilket underlättar vid rörelse. Den är också kortare fram än bak vilket gör att den inte känns bylsig ens med tunn dunjacka under.Haglöfs Roc Spirit

Smarta detaljer

Jag älskar att det finns små innerfickor i båda fickorna! Dessa små innerfickor rymmer en nyckelknippa och ett liftkort/kreditkort lätt och gör att du tryggt kan ha värdesaker där även när du använder fickorna för större saker som exempelvis vantar.

Sammanfattning (plus/minus)

Haglöfs Roc Spirit Women skaljacka är sammanfattningsvis precis som Haglöfs säger, en högpresterande skaljacka som tål tuff användning. Den är välutvecklad med många bra funktioner och detaljer. Den står emot väder och vind mycket bra och en bonus är det härliga rosa färgen på just denna jackan! Det vi däremot inte riktigt gillade med jackan var hur styv den känns att röra sig i då yttertyget är så grovt.

Köp din Haglöfs Roc Spirit hos Outnorth.se.

Haglöfs Roc Spirit