Sidan innehåller annonslänkar

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

För att din vandring ska bli så bra som möjligt är det av högsta vikt att du väljer en ryggsäck som passar dig. De första turerna du är ute på är det bra om du hyr eller lånar en ryggsäck för att känna på vad just du tycker är viktiga funktioner. Och hur en ryggsäck ska sitta för att sitta skönt på just din kropp. Följ vår guide för att välja ryggsäck för vandring för att ryggsäcken ska kännas bra och sitta rätt på dig.

Vad ska ryggsäcken användas till?

Tänk först och främst igenom vilka behov du har för ryggsäcken. Ska du ut och resa med din ryggsäck? Ska du vandra kortare sträckor på dagsturer? Ska du göra en lång fjällvandring? Eller ska du kanske göra en skön stugtur? Hos den inbitna friluftsmänniskan finns det säkerligen en rad olika ryggsäckar i förrådet. Ryggsäckar som passar för olika syften. Det är lika bra att vi säger det direkt, det kommer inte finnas EN ryggsäck som passar för alla tillfällen. Du kommer behöva göra stora kompromisser i så fall. Men det kan det vara värt om din förvaringsmöjlighet hemma eller exempelvis budget för ryggsäcken är begränsad. Det jag framför allt skulle vilja råda dig att INTE kompromissa om är i så fall hur skönt ryggsäcken sitter på dig med lite tyngd i packningen. Ett par fickor här och där, inbyggt regnskydd eller inte osv är sådant du lär dig leva med och anpassa dig efter. Men huruvida ryggsäcken sitter skönt på dig eller inte är något du kommer att känna av varje enskilt steg på en vandring.

Vill du ha tips på olika ryggsäckar för olika typer av vandringar så tipsar vi om vår artikel Tips på vandringsryggsäckar

Söker du istället tips på ryggsäckar för barn och junior tipsar vi om vår artikel Välja vandringsryggsäck för barn och junior på vår systersajt utebarn.se

guide för att välja ryggsäck för vandring

Viktiga funktioner

Här i vår guide för att välja ryggsäck för vandring går vi nu vidare till området viktiga funktioner. Vad behövs egentligen? Vad är extra viktigt? Och när och varför är de där funktionerna viktiga? Det kan tyckas som en djungel men vi ska bena ut det hela steg för steg.

Topplock: Finns sällan på de minsta ryggsäckarna men ju större ryggsäcken är desto oftare finns det topplock. Topplocket är superbra för alla mindre prylar du kan behöva nära till hands. Exempelvis kameran, solglasögonen, kniven eller ett litet första förband.

Höj- och sänkbart topplock? Sällan av stor vikt när det gäller de mindre ryggsäckarna. Ett höj- och sänkbart topplock är dock smidigt om du vill kunna lasta saker under topplocket och ändå få balans i packningen. Då justerar du både främre och bakre remmarna på topplocket och kan packa exempelvis tältet, liggunderlaget eller din friluftsstol stabilt. För exempel, se bild på Osprey Eja 48L ovan.

Sidfickor? Finns ibland, men ibland inte. Ska du använda din ryggsäck för resa och förflytta dig i trånga miljöer, ex. bussar och tåg, eller lasta din ryggsäck på en packhylla kan det vara smidigt med en avskalad ryggsäck utan sidfickor. Kommer du hänga ett klätterrep under topplocket kan sidofickorna också vara i vägen. Väl ute på leden, i skog eller fjäll, föredrar många sidfickor. Du kan där enkelt förvara vattenflaskan, termosen eller toapapper för att lätt komma åt det under dagen utan att behöva öppna upp hela ryggsäcken. Idag har dessutom många ryggsäckar sidfickor som göms helt om de inte används.

Regnskydd: Ett inbyggt regnskydd har fördelen att det är anpassat efter just den ryggsäcken. Nackdelen är dock att regnskyddet då sällan är anpassat för att rymma också ett tält eller ett större liggunderlag som packas utanpå ryggsäcken. Köper du ett separat regnskydd så välj en större storlek än ryggsäcken om du kommer att packa något utanpå ryggsäcken.

Vinterkompatibel? Med vinterkompatibel men vi huruvida ryggsäckens alla delar går att nå, justera samt knäppa och knäppa upp också med kalla fingrar eller till och med fastän du har handskar/vantar på dig. Små knäppen har fördelen att de minskar ryggsäckens totalvikt men nackdelen är att de inte går öppna med tjocka handskar. Så om du tänker dig vara ute året runt bör du satsa på en ryggsäck som går att justera och använda också med kalla fingrar eller med handskar på.

Helt öppningsbar framsida? Främst en fördel på resa. I fjäll eller på låglandsvandring packas packningen med fördel i separata packpåsar som minskar behovet av att öppna hela framsidan för att nå det du vill ha.

Ventilerande ryggplatta: Hur ventilationen på ryggplattan ser ut varierar väldigt mellan olika märken och olika modeller. Vissa ryggsäckar har en stor luftspalt genom att ryggplattan böjs. Detta ger mycket god ventilation men gör packningen inuti ryggsäcken lite mer bökig då den böjda plattan delvis tar plats inuti ryggsäcken. Andra ryggsäckar har en helt platt ryggplatta men tillgodoser ventilation genom kanaler där stoppning saknas. Smaken är som baken, prova dig fram till vad du själv gillar. 

Midjebältesficka? En liten detalj men en detalj som gör det lilla extra. En liten ficka som kanske rymmer ett russinpaket eller i bästa fall mobilen för att lätt kunna plocka fram och ta en bild över vännerna på turen.

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Storlek på ryggsäcken

Storleken på ryggsäcken beror på ändamålet och hur lång och bred du själv är. 

För dagstur är 20-35L lagom.
För stugtur eller annan resa eller vandring är 40-60L lagom.
För turer där mat, tält och annan utrustning ska bäras är ofta 60-70L det som behövs om du inte är en riktig lättviktspackare. 

Många ryggsäckar finns i både dam- och herrmodell. Ibland är det volymen som skiljer några liter, andra gånger remmarnas placering (ex. bröstrem som på damryggsäckar ofta är placerade så att de är tänkta att också rymma bysten). Men även rygglängd på ryggsäcken kan skilja åt. Osprey har exempelvis storlek XS/S och M/L på ryggsäcken Osprey Eja 48L. Ibland är rygglängden justerbar. Och ytterligare andra gånger finns det både olika storlekar och en justerbar ryggdel. 

Guide för att välja ryggsäck för vandring – Bärsystemet

Nu börjar vi närma oss slutet på vår guide för att välja rätt ryggsäck för vandring. Det absolut viktigaste på en ryggsäck är att bärsystemet passar just dig! Olika tillverkare gör på olika sätt i funktionerna och du kan behöva prova dig fram till vilket märke som passar din kropp bäst. Men det finns några delar av det justerbara bärsystemet som enligt oss måste finnas med på en mellanstor eller stor ryggsäck. Se gärna filmklippet nedan för att se hur du justerar bärsystemet efter just din kropp!

Midjebälte: Det absolut mest avgörande för att få en behaglig belastning av ryggsäckens tyngd. Ska enligt oss finnas på alla ryggsäckar över 30-35L åtminstone. Gärna även på de mindre. Midjebältet ska stå för ca 70-80% av avlastningen av ryggsäckens tyngd.

Axelremmar: Axelremmarna ska sitta brett nog för att inte skava i nacken men tätt nog för att inte vara på väg att kasa utanför dina axlar. En person som är 155cm och väger 52kg kan mest troligt inte ha samma ryggsäck som en som är 190cm och väger 95kg. Axelremmarna får gärna vara lite extra vadderade på den punkt där den största belastningen mot axlarna sitter. Och de bör vara anatomiskt utformade. Axelremmarna ska stå för ca 20-30% av ryggsäckens tyngd.

Toppstramare: Toppstramare är remmarna som går från axelremmarnas övre del till ryggsäckens övre del. Denna rem används för att få ryggsäckens vikt närmare ryggen och kan med fördel justeras beroende på terräng och lutning.

Bröstrem: Bröstremmen drar lätt ihop axelremmarna mot varandra över bröstet. Detta för att förhindra att bäraren går och spänner sig för att axelremmarna annars lätt vill dra sig utåt.

Midjebältesstramare: En mindre rem som går från midjebältet till ryggsäckens nedre del. Denna rem kan med fördel justeras utefter vandringens terräng, lutning för att variera höftens möjlighet till rotation och rörelse.

Läs gärna mer om hur du ställer in din ryggsäck i vårt inlägg om just detta

Läs gärna mer om hur packar din ryggsäck i vårt inlägg om just detta. 

guide till att välja ryggsäck för vandring