Sidan innehåller annonslänkar

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

För att din vandring ska bli så bra som möjligt är det av högsta vikt att du väljer en ryggsäck som passar dig. De första turerna du är ute på är det bra om du hyr eller lånar en ryggsäck för att känna på vad just du tycker är viktiga funktioner. Och hur en ryggsäck ska sitta för att sitta skönt på just din kropp. Följ vår guide för att välja ryggsäck för vandring för att ryggsäcken ska kännas bra och sitta rätt på dig.

Vad ska ryggsäcken användas till?

Tänk först och främst igenom vilka behov du har för ryggsäcken. Ska du ut och resa med din ryggsäck? Ska du vandra kortare sträckor på dagsturer? Ska du göra en lång fjällvandring? Eller ska du kanske göra en skön stugtur? Hos den inbitna friluftsmänniskan finns det säkerligen en rad olika ryggsäckar i förrådet. Ryggsäckar som passar för olika syften. Det är lika bra att vi säger det direkt, det kommer inte finnas EN ryggsäck som passar för alla tillfällen. Du kommer behöva göra stora kompromisser i så fall. Men det kan det vara värt om din förvaringsmöjlighet hemma eller exempelvis budget för ryggsäcken är begränsad. Det jag framför allt skulle vilja råda dig att INTE kompromissa om är i så fall hur skönt ryggsäcken sitter på dig med lite tyngd i packningen. Ett par fickor här och där, inbyggt regnskydd eller inte osv är sådant du lär dig leva med och anpassa dig efter. Men huruvida ryggsäcken sitter skönt på dig eller inte är något du kommer att känna av varje enskilt steg på en vandring.

guide för att välja ryggsäck för vandring

Viktiga funktioner

Här i vår guide för att välja ryggsäck för vandring går vi nu vidare till området viktiga funktioner. Vad behövs egentligen? Vad är extra viktigt? Och när och varför är de där funktionerna viktiga? Det kan tyckas som en djungel men vi ska bena ut det hela steg för steg.

Topplock: Finns sällan på de minsta ryggsäckarna men ju större ryggsäcken är desto oftare finns det topplock. Topplocket är superbra för alla mindre prylar du kan behöva nära till hands. Exempelvis kameran, solglasögonen, kniven eller ett litet första förband.

Höj- och sänkbart topplock? Sällan av stor vikt när det gäller de mindre ryggsäckarna. Ett höj- och sänkbart topplock är dock smidigt om du vill kunna lasta saker under topplocket och ändå få balans i packningen. Då justerar du både främre och bakre remmarna på topplocket och kan packa exempelvis tältet, liggunderlaget eller din friluftsstol stabilt. För exempel, se bild på Osprey Eja 48L ovan.

Sidfickor? Finns ibland, men ibland inte. Ska du använda din ryggsäck för resa och förflytta dig i trånga miljöer, ex. bussar och tåg, eller lasta din ryggsäck på en packhylla kan det vara smidigt med en avskalad ryggsäck utan sidfickor. Kommer du hänga ett klätterrep under topplocket kan sidofickorna också vara i vägen. Väl ute på leden, i skog eller fjäll, föredrar många sidfickor. Du kan där enkelt förvara vattenflaskan, termosen eller toapapper för att lätt komma åt det under dagen utan att behöva öppna upp hela ryggsäcken. Idag har dessutom många ryggsäckar sidfickor som göms helt om de inte används.

Regnskydd: Ett inbyggt regnskydd har fördelen att det är anpassat efter just den ryggsäcken. Nackdelen är dock att regnskyddet då sällan är anpassat för att rymma också ett tält eller ett större liggunderlag som packas utanpå ryggsäcken. Köper du ett separat regnskydd så välj en större storlek än ryggsäcken om du kommer att packa något utanpå ryggsäcken.

Vinterkompatibel? Med vinterkompatibel men vi huruvida ryggsäckens alla delar går att nå, justera samt knäppa och knäppa upp också med kalla fingrar eller till och med fastän du har handskar/vantar på dig. Små knäppen har fördelen att de minskar ryggsäckens totalvikt men nackdelen är att de inte går öppna med tjocka handskar. Så om du tänker dig vara ute året runt bör du satsa på en ryggsäck som går att justera och använda också med kalla fingrar eller med handskar på.

Helt öppningsbar framsida? Främst en fördel på resa. I fjäll eller på låglandsvandring packas packningen med fördel i separata packpåsar som minskar behovet av att öppna hela framsidan för att nå det du vill ha.

Ventilerande ryggplatta: Hur ventilationen på ryggplattan ser ut varierar väldigt mellan olika märken och olika modeller. Vissa ryggsäckar har en stor luftspalt genom att ryggplattan böjs. Detta ger mycket god ventilation men gör packningen inuti ryggsäcken lite mer bökig då den böjda plattan delvis tar plats inuti ryggsäcken. Andra ryggsäckar har en helt platt ryggplatta men tillgodoser ventilation genom kanaler där stoppning saknas. Smaken är som baken, prova dig fram till vad du själv gillar. 

Midjebältesficka? En liten detalj men en detalj som gör det lilla extra. En liten ficka som kanske rymmer ett russinpaket eller i bästa fall mobilen för att lätt kunna plocka fram och ta en bild över vännerna på turen.

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Storlek på ryggsäcken

Storleken på ryggsäcken beror på ändamålet och hur lång och bred du själv är. 

För dagstur är 20-35L lagom.
För stugtur eller annan resa eller vandring är 40-60L lagom.
För turer där mat, tält och annan utrustning ska bäras är ofta 60-70L det som behövs om du inte är en riktig lättviktspackare. 

Många ryggsäckar finns i både dam- och herrmodell. Ibland är det volymen som skiljer några liter, andra gånger remmarnas placering (ex. bröstrem som på damryggsäckar ofta är placerade så att de är tänkta att också rymma bysten). Men även rygglängd på ryggsäcken kan skilja åt. Osprey har exempelvis storlek XS/S och M/L på ryggsäcken Osprey Eja 48L. Ibland är rygglängden justerbar. Och ytterligare andra gånger finns det både olika storlekar och en justerbar ryggdel. 

Guide för att välja ryggsäck för vandring – Bärsystemet

Nu börjar vi närma oss slutet på vår guide för att välja rätt ryggsäck för vandring. Det absolut viktigaste på en ryggsäck är att bärsystemet passar just dig! Olika tillverkare gör på olika sätt i funktionerna och du kan behöva prova dig fram till vilket märke som passar din kropp bäst. Men det finns några delar av det justerbara bärsystemet som enligt oss måste finnas med på en mellanstor eller stor ryggsäck. Se gärna filmklippet nedan för att se hur du justerar bärsystemet efter just din kropp!

Midjebälte: Det absolut mest avgörande för att få en behaglig belastning av ryggsäckens tyngd. Ska enligt oss finnas på alla ryggsäckar över 30-35L åtminstone. Gärna även på de mindre. Midjebältet ska stå för ca 70-80% av avlastningen av ryggsäckens tyngd.

Axelremmar: Axelremmarna ska sitta brett nog för att inte skava i nacken men tätt nog för att inte vara på väg att kasa utanför dina axlar. En person som är 155cm och väger 52kg kan mest troligt inte ha samma ryggsäck som en som är 190cm och väger 95kg. Axelremmarna får gärna vara lite extra vadderade på den punkt där den största belastningen mot axlarna sitter. Och de bör vara anatomiskt utformade. Axelremmarna ska stå för ca 20-30% av ryggsäckens tyngd.

Toppstramare: Toppstramare är remmarna som går från axelremmarnas övre del till ryggsäckens övre del. Denna rem används för att få ryggsäckens vikt närmare ryggen och kan med fördel justeras beroende på terräng och lutning.

Bröstrem: Bröstremmen drar lätt ihop axelremmarna mot varandra över bröstet. Detta för att förhindra att bäraren går och spänner sig för att axelremmarna annars lätt vill dra sig utåt.

Midjebältesstramare: En mindre rem som går från midjebältet till ryggsäckens nedre del. Denna rem kan med fördel justeras utefter vandringens terräng, lutning för att variera höftens möjlighet till rotation och rörelse.

Läs gärna mer om hur du ställer in din ryggsäck i vårt inlägg om just detta

Läs gärna mer om hur packar din ryggsäck i vårt inlägg om just detta. 

guide till att välja ryggsäck för vandring

Ryggsäck för resa

En ryggsäck för resa behöver inte nödvändigtvis vara den absolut mest ergonomiska, ha flest finesser eller sitta optimalt på dig. För en resa kan en budgetryggsäck vara mer än tillräckligt. Satsa hellre på en ryggsäck som inte innebär halva din resebudget eller som gör ett alltför stort hål i plånboken om den skulle försvinna vid byte av flyg… En ryggsäck för resa bör gärna vara i lite grövre och slittåligt tyg för att klara att du lägger ner den på en trottoar i Sydamerika eller om den fastnar på ett rullband på flygplatsen. En ryggsäck för resa har med fördel funktionen att kunna knäppa av topplocket – detta för att i så fall kunna fästas på bröstet på dig istället. Om du förvarar värdesaker i topplocket vill du ha uppsikt över det.

Tips på ryggsäck för resa

Everest ryggsäck för resa  – en bra budgetryggsäck för resa. Stor fördel att bärsystemet kan gömmas under flygresor eller när ryggsäcken ska transporteras i ett förvaringsutrymme på en buss. Större chans att ryggsäcken kommer fram hel!

Ryggsäck för dagsvandring

En ryggsäck för en kortare dagsvandring behöver oftast inte vara ditt mest analyserade köp. Dagsturerna behöver sällan så tung packning att ryggsäckens modell och funktioner är det enda avgörande. Låna en kompis ryggsäck eller rota fram mammas gamla ryggsäck från ungdomen. Efter ett par gånger ute kommer du att känna vad du saknar – och det blir ett riktmärke vad du själv gillar. En ryggsäck för kortare dagsvandring brukar i många fall räcka att den rymmer 20-30L.

 

Tips på ryggsäck för dagsvandring

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Haglöfs Tight: En bra förstaryggsäck för dagsvandring är Haglöfs Tight. Haglöfs Tight Medium Passar barn från ca 120cm och ända upp till vuxen ålder. Den finns i olika storlekar och även i två juniorvarianter. Haglöfs Tight Junior 15 motsvarar Haglöfs Tight Small och passar barn från ca 100cm. Vi rekommenderar verkligen att köpa Small istället för Junior då Junior-ryggsäcken saknar midjebälte. I övrigt har vi inte hittat några skillnader förutom att de görs i olika färgställningar.

Det vi framför allt gillar med Haglöfs Tight är att det är en allsidig ryggsäck. Den har de viktiga funktionerna; helt okej axelremmar, midjebälte, bröstrem och en flärp som går över dragkedjan så att det blir mer skyddat för regn. En Haglöfs Tight är en ryggsäck du kommer att kunna använda i mängder av sammanhang i många år framöver. Själv köpte jag min första när jag var 16 och är inne på min fjärde (min man snappade åt sig nummer tre…) nu dryga 20 år senare.

 

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Osprey Tempest 20: Osprey Tempest 20 är en ryggsäck som förvånade mig! WOW! Den väger typ ingenting… Storlek M/L sitter fint på mig (Emma) som är 170cm och väger ca 60kg och har relativt kort överkropp. Mycket längre ska man nog inte vara för denna modell, då hade jag troligen hellre valt en herrmodell. För några år sedan var jag i USA och hade siktet inställt på en ny dagtursryggsäck. Jag hade helt fått för mig att jag skulle köpa just en Osprey men hittade då ingen som satt bra på mig utan valde en Gregory istället och den har jag varit väldigt nöjd med! Men den här Osprey Tempest 20 har snabbt blivit en ny favorit. Man ska akta sig för att packa den för tungt och för fullt, då sitter den gärna som en sten utanpå ryggen. Men med ”lagom” mycket packning i sitter den som en andra del av min rygg.

Mellanstora ryggsäckar för vandring

Ska du ut på några dagars (eller upp till en veckas) stugtur i fjällen? Eller är du en lättviktspackare i fjällen? Då är den mellanstora ryggsäcken rätt för dig. Den mellanstora ryggsäcken är också väldigt bra ryggsäck för dig som har barn med dig ut på dagsturen. Barn som kanske ännu inte bär någon egen packning, eller bara orkar begränsad vikt i sin egen ryggsäck. Detta är också en ryggsäcksstorlek som är väldigt bra för dig som kanske är ledare i Friluftsfrämjandet eller Scouterna och är ute på dagsturer men ändå behöver det där lilla extra med dig. Som ledare har man ofta en extra liten vatten, en tar eller presenning och en sjukvårdsväska. Dvs. man har behov av den lite större ryggsäcken än medeldeltagaren. Med den mellanstora ryggsäcken menar vi ryggsäcken som rymmer ca 40-45L. Här i vår guide för att välja ryggsäck för vandring ger vi några tips på ryggsäckar vi gillar i kategorin mellanstora ryggsäckar för vandring. 

 

Tips på mellanstora ryggsäckar för vandring

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Bergans Vengetind 42L: Bergans ryggsäckar är alla slimmade, nätta och väl genomtänkta i sin konstruktion. Allt för att spara vikt men ändå inte göra avkall på funktion. Så är även Bergans Vengetind 42L. Ryggsäcken sitter skönt på ryggen och avbärarbältet avlastar helt okej för att vara av det lite nättare slaget. Axelremmarna likaså.

Guide för att välja ryggsäck för vandring!

Osprey Eja 48L: Osprey Eja 48L är en damspecifik ryggsäck men har testats flera gånger av min man som är muskulös om än inte så himla lång. Han gillar den lika mycket som jag (Emma)! Ryggsäcken rymmer med råge det jag behöver ha med mig på dagsturer med barn eller barngrupper där jag är ledare. Ryggsäcken avlastar förvånansvärt bra för att ha smala axelremmar, kan vara den extra vadderingen som gör det. Midjebältet sitter klockrent på mig som är lång och smal. Säckens form (rundad, ej platt botten) gör att tyngden i packningen kommer nära ryggen. Men tyvärr känns ryggsäcken därmed helt omöjligt att ställa ner på marken för att packa i och ur saker. Topplocket är avtagbart för att kunna fästas som bröstväska och ÄNTLIGEN (!) har ryggsäckstillverkarna förstått att man då behöver någon form av substitut-lock över den ryggsäcken ändå. Tack Osprey, det här har jag saknat i säkert 20 år! 

guide till att välja ryggsäck för vandring

Fjällräven Abisko Friluft 45L: Fjällrävens gedigna kvalité i modern tappning! Fjällräven Abisko Friluft är gjord i rejält slittåligt tyg och har ett stabilt bärsystem. Någon som gör den lite tyngre än våra andra tips bland mellanstora ryggsäckar här i vår guide till att välja ryggsäck för vandring. Men av de tre ryggsäckar jag har hårdtestat det senaste halvåret är det denna ryggsäck som alltid står halvpackad i klädkammaren. En ryggsäck redo att bara slänga ner mat och vatten i och sedan ge sig ut. Den känns trygg och stabil och passar en bred variation av bärare. Den lite större ryggsäcken av de vi testar här, jag är 170cm (och ganska kort överkropp) och det är på gränsen att den är för lång för mig. De äventyr jag gjort under detta vinterhalvår har sällan krävt gramjakt och då är Fjällräven Abisko Friluft en ryggsäck som är funktionell, trygg och praktisk. Den sitter bra på ryggen. Den är lätt att ställa ner på marken för i- och urpackning då den har en platt botten. Och den dragkedjeförsedda fickan ”på magen” på ryggsäcken har blivit en stor favorit! 

välj ryggsäck för vandring