Beroende på vilken typ av vandring du ska bege sig ut på behöver du så klart ha olika saker i packningen. En bra start om du är osäker på vad du behöver ha med dig på en vandring är vår packningslista som finns att ladda ner gratis!
Ladda ner vår packningslista för dagsvandring här.
Ladda ner vår packningslista för långvandring här.
Jag (Emma) är en sådan person som skriver packlista, följer den till punkt och pricka och som stryker efter hand som allt är nedpackat. Jag gillar känslan i att veta att jag har med mig det jag behöver. Och efter att ha sysslat med friluftsliv mer eller mindre i 30 år har jag efterhand lärt mig vad just jag föredrar att ha med mig och vad som fungerar för mig.
När du ska packa för vandring så rekommenderar vi att välja en lagom stor ryggsäck för den typ av vandring du ska ut på. Min pappa (Emmas) brukar ofta säga att jag har en ryggsäck i varje storlek och för varje ändamål. Det kan ligga en hel del i detta… Men för att sammanfatta för dig som är på väg att köpa en ryggsäck…
För en dagtursvandring eller en vandring med övernattning i stuga eller på vandrarhem så kan en ryggsäck på ca 30-40L vara lagom. För dig som ska vandra längre turer och dessutom sova i tält brukar ryggsäckarna vara i storlek 65-80L. Många damsäckar är på ungefär 60-65L och många herrsäckar är på ca 70-90L.
Att ha en ryggsäck som är rätt storlek för bäraren är avgörande för hur bärandet och därmed vandringen kommer upplevas. En ryggsäck som exempelvis är för lång eller kort i ryggen kommer att bli jobbigt att vandra med i längden.
Det är också viktigt att ställa in ryggsäcken så att den sitter bra.
Vi föredrar att ställa in en ryggsäck såhär: Börja med att spänna ut alla remmar som tillhör bärsystemet. Ta ryggsäcken på dig och spänn först av allt avbärarbältet/midjebältet så att det sitter åt ganska så hårt. Dra sedan åt axelremmarna så att det ligger an mot axlarna och vid sidan av bröstkorgen, men utan att trycka. Ett riktmärke är att bära 70-80% av ryggsäckens vikt på midjebältet och 20-30% med axelremmarna. Efter detta knäpper du bröstremmen och sist av allt drar du till de övre remmarna mellan axelremmarna och själv säckens ovandel. En del ryggsäckar har också justeringsmöjlighet mellan midjebältet och säckens nederdel och den varieras med fördel längs vandringen beroende på om du går mycket i ojämn terräng eller i kuperat område.
Läs gärna vårt inlägg Hur ställer man in en vandringsryggsäck? för mer information!
En tumregel som är riktigt bra är att du klarar av att bära upp till en tredjedel av din egen vikt. Men optimalt är att packningen inte väger mer än en fjärdedel av din vikt. Givetvis inget som är hugget i sten, men något riktmärke att utgå ifrån.
Ofta brukar en packning för 1-2 veckors vandring väga ca 20kg. Kanske något mer precis i början om en väljer att ha med sig lite färska mat till de första dagarna. Men ganska så snart brukar den landa på kanske 18-20kg.
Det bästa tipset när man ska packa för vandringen är förstås att packa i en ryggsäck som är bekväm för dig att bära på vandringen. Ta inte med fler grejer än vad som får plats i ryggsäcken. Du vill inte bära något i handen och inte heller ha en liten ryggsäck på magen en hel vandring.
Tunga saker packas närmast ryggen och högst upp i ryggsäcken och lättare saker långt ner i väskan. Detta är för balansens och din egna stabilitets skull. Tänk på att packa saker som du vill ha tillgång till under dagen i fack som du lätt kommer åt. Detta kan vara ex vatten, snacks, förstahjälpen, solglasögon, regnkläder, kompass och karta.
Ett annat bra tips är att packa dina saker i packpåsar. Det är i princip små färgglada tygpåsar som gör det lätt att hålla reda på alla saker du har i din väska. Packpåsar går att köpa i de flesta friluftsbutiker men du kan även sy själv. Ett bra tips är att de antingen skall vara i olika färger så du lätt kan veta i vilken påse du har vad eller alternativt att påsarna är genomskinliga så du lätt kan se vad som finns i dem.
Se för det första till att ingenting kan bli blött som inte får bli det. Sovsäck, extrakläder, toapapper, kamera, tändstickor eller torkad mat är exempel på sådant som verkligen måste skyddas. Men allt blir tyngre om det blir blött så försök hålla allt så torrt som möjligt. Ett bra regnskydd täcker inte bara ryggsäcken utan också det du eventuellt behöver fästa utanpå. Men lita INTE på att regnskyddet håller helt tätt utan packa också viktiga delar vattentätt. Du kan också ha en sopsäck inuti din ryggsäck på en längre vandring. Alternativt använder du vattentäta påsar, sk drybags åtminstone för kritisk del av packningen. Dessa påsar är ofta dyrare (och tyngre…) men väl värt sina pengar när det verkligen behövs. Ett exempel när det är nödvändigt att packa vattentätt är om du ska paddla eller ge dig ut på vatten på något sätt. Men ziplockpåsar eller fryspåsar fungerar också för att hålla saker torra!
Skapa gärna ett system för var i ryggsäcken du har alla prylar, det gör det lätt att hitta allt varje gång! Använd också gärna packpåsar för olika saker och använder också gärna samma färg (ex. gul påse till maten, rosa till extrakläderna) på packpåsen varje gång du är ute. Allt för att göra det lätt för dig att hitta det du söker!
Packningslistor – läs mer exakt om vad du behöver med dig i packningen
Bergans Senja W34 – Ryggsäck för dagsvandring
Crazy Creek Friluftsstol – vikbar liten friluftsstol för skönare sittstunder
Pack-up-Bottle – flexibel vattenflaska som kan bli stor eller liten
Bergans Trollhetta 75L Lady – Ryggsäck för längre vandring