Detta inlägg innehåller annonslänkar.

Drömmer du dig bort till vandring i fjällen, svampplockning i skogen eller någon annan tur i naturen? Då behöver du bra regnkläder. Oavsett om du ska vandra i Sverige eller Alperna, lång bort eller nära är det en god idé att se till att du är skyddad från väder och vind. Men hur ska jag då tänka när det kommer till regnkläder för vandring? Här presenterar vi vår guide till just regnkläder för vandring. Vi kommer börja med att förklara en hel del begrepp och termer men vi kommer också att ge dig råd om smarta detaljer och guida dig till den prisnivå som passar dig och den aktivitet du har framför dig. Vi börjar med det mest grundläggande. Regnkläder ska tåla regn. Och hur vet jag då hur mycket regn som regnkläderna tåler?

Ordlista – regnkläder för vandring

Vattenavstötande

Ett plagg med någon form av förmåga att hålla vattnet ute. Förslagsvis lämpligt för kortare terränglöpning eller som extraplagg mitt i sommaren när det troligen inte kommer regna men du kanske vill ha med något ytterplagg ändå. Kan också funka på den korta promenaden hemmavid. Står alltså emot ytterst lite väta.

Vattentåliga

Nästa steg i skalan. Står emot ett kortare och lättare regn. Kanske lagom för cykelturen hem från jobbet, svamppromenaden eller en liten dagstur i skogen.

Vattentätt steg 1

Ett plagg som håller 5000mm vattenpelare (vi förklarar strax vad detta innebär…) får lov att kallas vattentätt. Det klarar då regn under exempelvis en hel dagsvandring. Men har troligen lite svårare att hålla tätt under axelremmarnas tryck från ryggsäcken. Åtminstone efter en tvätt eller två eller efter en tids användning.

Vattentätt steg 2

För en fjällvandring, en flerdagstur i skog och mark eller om du ofta vistas ute i andra sammanhang rekommenderar vi att hitta regnkläder med minst 10 000mm vattenpelare. Nu kan du börja lita på att dina regnkläder håller dig torr.

Vattentätt steg 3 

När du hittar regnkläder med vattenpelare på 15000-25000 har du hittat plagg med hög vattentålighet! Klädmärken av högre kvalitet har många gånger en vattenpelare på detta. Ibland upp till 40000.

Vattenpelare / mm vattenpelare

Vattenpelare är ett slags mått på hur stort tryck av väta som plagget tål. 2000mm innebär att plagget får kallas regnplagg. 5000mm för att kallas vattentätt. 10000 för att klara av regn/väta/tryck under längre tid och mer intensitet. 15000mm och uppåt innebär att du verkligen kan lita på dina regnkläder.

Andningsförmåga

Plaggets andningsförmåga innebär hur bra plagget är på att vädra ut den fukta som din kropp skapar under en aktivitet, din svett alltså. Andningsförmåga mäts i hur många gram vätska per kvadratmeter som materialet kan släppa igenom under ett dygn. Måttet blir alltså g/m2/24h. 10000-20000 innebär en riktigt bra andningsförmåga. Obs! Detta innebär alltså inte att du kan klä dig hur som helst under regnjackan och förvänta dig att inte vara svettig när du kommer fram. Men mer om det senare…

Läs gärna vår artikel Klä dig rätt för vandring

regnkläder för vandring

Hur blir regnkläderna vattentäta?

Det finns idag två huvudsakliga sätt att göra regnkläder vattentäta, laminering och coating. Funktionskläder, så som regnkläder / skalkläder, använder högteknologiska tekniker och mycket utveckling sker hela tiden på detta område. Både för att göra bättre vattentålighet och bättre andningsförmåga men också för att möta kundernas höga krav på hållbarhet och miljövänlighet.

Coating

Coating på regnkläder innebär att en vattentålig beläggning läggs utanpå tyget. Denna beläggning består ofta av olika former av polyuretan, läs mer om ämnet strax nedan. Coating slits snabbare än laminering men väger å andra sidan mindre. Märken som använder sig av coating är bland annat HyVent och Precis.

Polyuretan

Polyuretan är en plast som av Naturskyddsföreningen bedöms som ofarlig för användaren när den används i exempelvis kläder. När polyuretan förbränns frigörs dock den farliga kemikalien isocyanat vilket därmed gör att plaggen inte är optimala när de är färdiganvända och eventuellt slängs i sopor som bränns. ”Isocyanaterna är misstänkt cancerframkallande och har skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer och uppfyller därmed våra urvalskriterier för farliga kemikalier.” skriver Naturskyddsföreningen på sin sajt.

Läs mer om polyuretan hos Naturskyddsföreningen

Laminering

Laminering av regnkläder innebär att ett vattentätt membran vävs in i tyget. Detta tyg appliceras sedan mellan olika sorters tyg. Laminering har bättre förmåga att göra plagget vattentätt och andas bättre än det lite billigare alternativet coating. Det väger dock lite mer men håller längre än coating. Några av de mest kända membran som finns på marknaden idag är Gore-Tex och Membrain.

2-lager, 2,5-lagers och 3-lagers – vad innebär det?

Skalkläder benämns ofta som 2-lagers, 2,5-lagers eller 3-lagers. Men vad menas egentligen med det?

Jo. Huruvida skalkläderna, ytterkläderna eller regnkläderna benämns som 2, 2.5 eller 3-lagers handlar om hur många lager som används. Kläder som benämns 2-lagers har ett membran som lamineras på yttertyget. För att membranet inte ska nötas används ett foder, vilket gör att 2-lagers kläder ofta är vinterfodrade kläder. Denna teknik gör att plaggen blir mjuka och följsamma eftersom membranet ligger fritt och det ger dessutom en bättre andningsförmåga.

Skalkläder som är 2,5-lagers består av yttertyg och membran. Membranet har laminerats ihop med yttertyget. För att membranet dessutom ska klara nötning har det fått en yta som klarar detta bättre. Det gör att inget foder behövs.

3-lagers kläder består av trikåväv, membran och yttertyg. Alla dessa tre lager av tyg lamineras ihop. Detta är en teknik som ger ett slitstarkt plagg då ingen rörelse kan ske mellan de olika lagerna. Nackdelen är dock ett styvare plagg.

Kolla in Outnorths skalkläder här

regnkläder för vandring

Impregnering för regnkläder

Om du köper dina regnkläder nya är de i regel impregnerade från start. Köper du begagnat kan det däremot vara en bra idé att ge plagget en extra impregnering inför användning. Impregnering för regnkläder är för att ge plagget en yta som stöter bort vattnet. Impregnering kallas ofta DWR eller DWR-finish och är en vätska som antingen sprayas på plaggets utsida eller som tvättas in i plagget (efter att plagget är rentvättat). DWR betyder Double Water Repellent.

Testa impregneringen?

Det går lätt att se om impregneringen är i bra skick genom att stänka vatten från exempelvis kranen hemma. Pärlar sig vattnet och rinner av plagget är ytimpregneringen god! Om vattnet däremot tränger ner i plagget, eller till och med igenom plagget behöver plagget återimpregneras.

Återimpregnera / förbättra impregneringen

Om ditt plagg är nytvättat kan du med fördel värma upp det lätt, antingen i en torktumlare / torkskåp eller också med att strykjärn på svag värme. Värmen återaktiverar den impregnering som finns på plagget. Men efter en tids användning och efter ett par tvättar behöver ny impregnering appliceras. Vet du att det endast är vissa delar av plagget som behöver ny impregnering (ex. under ryggsäckens axelremmar) kan du med fördel använda en impregneringsspray som du enkelt sprayar på ytan. Ska du däremot återimpregnera ett helt plagg tycker jag (Emma) att det är enklare att använda impregnering som tvättas in med hjälp av tvättmaskinen. Oavsett vilken impregneringsmetod du använder ska du se till att du gör det på ett rent plagg, detta för att ge plagget bästa förutsättningar. Kolla gärna med tillverkaren vilken sorts impregnering de rekommenderar.

Använd impregnering fri från flourkarboner – för miljöns skull!

Köp impregnering hos Outnorth.se

regnkläder för vandring

Hur kan regnkläderna vara vattentäta OCH andas?

Det pratas ofta om vikten av att regnkläder för vandring kan andas bra. Med detta menas att plagget har en god förmåga att ventilera ut överskottsvärme och fukt från din kropp. Hur god förmågan är mäts i hur många gram vätska per kvadratmeter som det aktuella materialet kan släppa igenom per dygn, alltså g/m2/24h. En tumregel här är att andningsförmågan bör ligga på samma som vattentätheten mm vattenpelare. Alltså är 10-20000 ett plagg med riktigt god förmåga.’

Men hur fungerar det då? Svetten som kroppen producerar vid aktivitet kommer att förångas av kroppsvärmen. Vattenångan kommer alltid sträva efter att nå ett torrare och kallare klimat. Att jämföra med vattendropparna som bildas på insidan av fönsterrutorna kalla vinterdagar. Skillnaden är dock att glasrutan är helt tät och hindrar vattendropparna från att nå den kalla och torra luften på utsidan. Membranet i dina regnkläder för vandring kommer däremot tillåta vattenångan att transporteras igenom. Tyget i dina regnkläder är producerade så att de små små vätskemolekyler som avges från din kropp kan tränga igenom tyget utåt medan de större vattendropparna från inte kan tränga igenom från utsidan och in på dig. 

Andningen i plaggen har dock sina begränsningar! Vid högaktiva aktiviteter krävs manuell ventilation i form av att öppna vädringsluckor samt öppna upp i halsen och i ärmslut. För det bästa du kan göra för att inte frysa i vila är att se till att du inte svettas i rörelse. 

Snabbguide – regnkläder för vandring

För att hitta bra regnkläder för vandring kan du titta på följande punkter när du väljer.

  • Vattentäthet – mer än 10 000 mm vattenpelare är bra nog för att du ska klara dig torr på en vandring
  • Andningsförmåga  – mer än 10 000 g/m2/24h är en bra måttstock för god ventilationsförmåga i ett plagg
  • Passform – regnkläder för vandring ska sitta bra på just dig
  • Ryggsäck – prova regnkläderna tillsammans med en ryggsäck så att du vet att exempelvis ärmarna blir långa nog och att du kan komma åt fickorna utan att ta av dig ryggsäcken

Läs också gärna vår artikel 5 smarta detaljer på skalbyxor

regnkläder för vandring