Sidan innehåller annonslänkar

Hur tvättar jag ullunderstället bäst? Är det verkligen så svårt som alla vill få det att verka? Följer du våra små råd här nedan så minskar absolut risken att din favoritulltröja krymper så att den istället passar grannens 2-åring… 🙂

Vill du också läsa om hur du bäst torkar dina kläder när du är ute på vandring tipsar vi om vår artikel om detta

Hur tvättar jag ullunderstället bäst?

Hur tvättar jag ull i tvättmaskin?

Använd med fördel tvättmaskinens ullprogram om ett sådant finns. Det viktiga är att maskinen tvättar skonsamt, gärna på låg temperatur och framför allt utan alltför mycket friktion eller centrifugering. Det är nämligen friktionen och stora temperaturväxlingar som gör att ull krymper. 30 grader rekommenderas av de flesta tillverkare av ullkläder.

Hur tvättar jag ull för hand?

Ull eller merinoull går givetvis alldeles utmärkt att också tvätta för hand. Kanske att föredra om det bara handlar om några enstaka plagg eller om din tvättmaskin inte har ett ullprogram. Det som då är viktigt är att du tvättar och sköljer i ungefär samma temperatur. Ullen kan lätt krympa om du har alltför stora temperaturväxlingar. Du ska heller inte gnugga plagget för att få det rent.  Det skapar nämligen stor friktion, vilket är det som gör att ullplagget blir filtigt och krymper.

Hur tvättar jag ullunderstället bäst?

Använd ulltvättmedel

För absolut bästa resultat bör du tvätta ditt underställ i merinoull i ulltvättmedel. Alltså ett milt tvättmedel som är avsett för just ullkläder. Detta bör du göra oavsett om du tvättar dina ullkläder i tvättmaskin eller för hand. Vanligt tvättmedel riskerar nämligen att innehålla enzymer som skadar ullen. Ett riktigt ulltvättmedel är skonsamt och hjälper till att behålla färgerna i ullkläderna.

Det finns en rad olika ulltvättmedel på marknaden och vilket man själv föredrar är en smaksak. Här ger vi några exempel:

Sonett – Ekologiskt Tvättmedel för ull och silke hos jordklok.se

Woolpowers ulltvättmedel hos Outnorth.se

NikWax Woolwash hos Outnorth.se

OrganoTex Bloccare Wool & Down Wash hos Outnorth.se

Hur tvättar jag ullunderstället bäst?

Blötlägg inte ullkläder

Ullunderstället ska inte blötläggas, det kan nämligen förstöra ullen. Och när du har tvättat klart dina kläder, för hand eller i tvättmaskin, se till att de hängs upp så snart det är möjligt för att det inte ska ligga blött. 

Torka ullunderstället

För att torka dina ullkläder på bästa sätt rekommenderar vi att du hängtorkar dem. Eller ännu bättre om du har möjlighet, låt dem torka liggandes. Detta gör nämligen att plaggen har bästa förutsättningar för att behålla formen. Men vi förstår självklart att det kan vara lurigt att låta kläderna plantorka när du tvättar mycket kläder. Vi själva hängtorkar! 🙂

Det du absolut ska låta bli är att vrida dina ullkläder. De inte bara tappar formen utan du skapar också extra friktion, vilket kan göra plaggen filtiga och påverka materialet så att det krymper. 

Tvätta sällan!

Ull är det materialet vi använt mest och tvättat minst tror jag faktiskt. Det tar mycket längre tid för ett ullplagg att börja lukta exempelvis svett än om du jämför med ett underställ i syntet. Så i största möjliga mån kan du börja med att lufta dina ullplagg, det sparar både på plagget i sig och miljön i längden. Smuts och fett har nämligen svårare att fastna på ullens fibrer.

Och när du väl behöver tvätta så hoppas jag att du fått svar på frågan hur tvättar jag ullunderstället bäst?! 

Hur tvättar jag ullunderstället bäst?