Dalby Söderskog

Sveriges minsta nationalparker är Dalby Söderskog och ligger strax utanför Dalby i Skåne.

Det är ett relativt litet men väldigt mysigt område att vandra i, lite drygt en mil utanför Lund. Det är Sveriges minsta nationalpark! Vandringsmässigt kan den totala sträckan bli ca 3-4km, handikappanpassad slinga finns också. Någonstans på mitten kan du ta en fikapaus i solen på ängen eller så hittar du en glänta att slå dig ner i. Grillplast finns i anslutning till parkeringen.

Nationalparken ligger i nordvästra utkanten av Dalby. Du kan åka buss till Dalby busstation och sedan promenera ca 1,5km för att nå nationalparken eller så kör du bil och då finns parkering i anslutning till nationalparken. [Karta]

Vill du vandra i andra delar av Skåne? Missa då inte vår sida om vandringsleder i Skåne.

Bitvis kan vandringen genom Dalby Söderskog Nationalpark vara ganska lerig om våren, vi rekommenderar därför att du har bra vandringsskor. Kolla gärna in Outnorths utbud på vandringsskor. Eller läs vårt inlägg om Skor och kängor

Fakta om Dalby Söderskog nationalpark

(information hämtad från sverigesnationalparker.se)

Sevärdheter: Vårblomningen, naturum Skrylle

Unikt: Ädellövskog, nunneört

Bildad: 1918

Kommun och län: Lunds kommun i Skåne län.

Vår i Dalby Söderskog

Vi var och vandrade här i våras och det var helt underbart med strålande sol, blå himmel och fullt med vitsippor överallt!

Stigar och tillgänglighet

Det finns ett par olika slingor att promenera i området. En del partier består av spång då marken bitvis kan vara ganska lerig och blöt. Spången är till största del stor nog för att en dubbelbarnvagn eller en rullstol ska kunna ta sig fram lätt.

Den längre slingan är i bortre ände väldigt lerig om våren, kanske bättre om sommaren?

Inga kuperade partier förekommer utan området är i princip helt platt. Den som vill kan göra en avstickare in i Dalby hage och det går även här att ansluta till Skrylle natur- och friluftsområde via en stig.