Sidan innehåller annonslänkar

Gör din egen vaxduk

Detta inlägg innehåller annonslänkar.

Gör din egen vaxduk!

Här guidar vi dig steg för steg hur du gör din egen vaxduk av tyg och bivax. Ett enkelt sätt att skapa ett miljövänligare alternativ till plastpåsar och plastfolie för exempelvis förvaring av osten i kylen eller smörgåsarna på utflykten!

Ugnens temperatur ska vara 80-100grader.

Vi har i denna guide använt oss av gult bivaxgranulat som vi köpt på Bodystore.

gör din egen vaxduk
  1. Klipp ut ett antal tygbitar i olika storlekar. Använd gärna en sicksack-sax för att slippa fålla eller sicksacka kanterna. Risken är att de annars fransar sig vid användning.
gör din egen vaxduk

2. Lägg tygbiten på ett bakplåtspapper på en plåt. Häll ut och fördela bivaxgranulaten över ditt tygstycke. Försök att fördela granulaten jämnt, ända ut i kanterna. Granulaten hälls med fördel ut på tygets rätsida (snygga sidan!) då vaxet smälter och tränger ner i tyget. Undersidan kan få en ojämn yta och det är då snyggare att få på tygets rätsida (baksida).

Gör din egen vaxduk

3. Sätt in plåten i ugnen på ca 80-100grader.

Gör din egen vaxduk

4. Låt alla granulat smälta ner i tyget.

Gör din egen vaxduk

5. Fyll eventuellt på med mer bivax i tygets ytterkanter och sätt in i ugnen en gång till. Det är viktigt att hela tyget blir helt täckt av vax!

Gör din egen vaxduk

6. Använd en pensel för att fördela det smälta vaxet jämnt ut över tyget. Detta kan vara enklare att göra när plåten fortfarande till hälften är kvar i ugnen. Detta eftersom vaxet i rumstemperatur stelnar väldigt snabbt!

Gör också gärna som oss på denna bilden, testa med en liten provlapp innan du börjar med dina stora tygbitar!

Gör din egen vaxduk

7. Häng upp dina färdiga bivaxdukar direkt när du tar ut dem ur ugnen. Då stelnar vaxet snyggare på vaxduken!

Gör din egen vaxduk

Gör gärna flera olika vaxdukar i olika storlekar och med olika tyg! Om du använder gult vax blir det snyggast att använda tyg som går i gult, dvs. gult eller grönt. Ljus tyger eller tyg med vita partier blir lätt gulnade när vaxet smält in i tyget.

Ett mörkt tyg får ljusa mönster när vaxduken används.

Gör din egen vaxduk – en mycket uppskattad miljövänlig present!