Ett stort problem bland friluftsprylar och -kläder är miljöpåverkan och de ämnen som många gånger finns i skalklädernas vattentäta membran. Naturskyddsföreningen har 2013 skrivit ett långt inlägg i frågan och även om mycket fortfarande är kvar att göra har mycket hänt på dessa tre år!

Bland annat har en av de stora tillverkarna av friluftskläder, Bergans, satt upp egna mål för samhällsansvar i utvecklingen av friluftskläder. Det är många led i tillverkningen som ska anpassas och många olika mål som ska uppfyllas för att ett stort företag ska kunna anses ta sitt samhällsansvar. Bergans arbetar för att inte bara produkten ska anses hållbar och miljövänlig utan även för att tillverkningskedjan ska vara bra. T.ex. god Bergans Eidfjordhantering av naturresurser, säkra arbetsförhållanden, förpackningsmaterialen ska komma från hållbara källor och försöker minimera flygtransporterna.

2020 ska 70% av alla deras produkter tillverkas i hållbara och miljövänliga material. Den stora skillnaden på tillverkningen av just denna jacka är att material som tidigare baserades på olja nu istället har ersatts av material från växter. Det är avfalls-melass, som är en biprodukt vid tillverkning av socker, som blir råmaterialet.Ett steg mot en mer hållbar produktion av friluftskläder är deras skaljacka Bergans Eidfjord  som är till 30% tillverkad av växtbaserad polyester. Detta går väl i linje med deras mer långsiktiga mål att

Att det är miljövänligt och att det är en produkt som kan återvinnas tycker vi på Vandringsguiden känns bra! Många små saker kan tillsammans bidra till att vi minskar koldioxidutsläppet och att vi minskar användningen av olja. Och att jackan Bergans Eidfjord dessutom är både snygg, tillverkas i roliga färger och verkar grym gör ju saken bara ännu bättre!

Jackan tillverkas i ett 3-lagers Dermizax®  och tillverkas i blå, gul och rosa i dammodell (strl XS-XL) och i grön, blå och svart i herrmodell (strl S-XXL). Vikten ligger på strax under respektive över 600g beroende på om det är dam- eller herrmodell.

Köp Bergans kläder hos Outnorth.se.