Vi på Vandringsguiden får ibland lite frågor skickade till oss och då vi tänker att det ju kan finnas fler som undrar samma sak brukar vi ofta publicera frågorna och svaren här så att andra kan ta del av informationen! Denna gång är det Sara som har lite funderingar kring utrustning när hon ska göra en längre vandring mellan Smygehuk och Treriksröset nästa år.

Hej!

Jag ska vandra Smygehuk till Treriksröset nästa vår/sommar. Ni skriver att ni rekomenderar kängor men alla de tre jag har pratat med säger att för denna typ av vandring ska det vara gympadojjor, vad säger ni om det? Två av dem hade trailrunningskor och den sista tunna, väldigt lätta skor. Vet ej om trailrunningskorna kanske var med Gore-tex. Packningen kommer nog ligga på ca 60/65 liter. 
Andra tips?
/Sara

Hej Sara!

Vilken kul utmaning du har framför dig! Roligt med en sådan vandring! IMG_1979
När det gäller att välja kängor eller skor finns det såklart många för- och nackdelar på båda håll. Jag själv hade föredragit kängor av den stora anledningen att de är stabilare än en trailrunningsko. Vilket gör att risken för stukade fötter som är trötta av många dagars vandring helt enkelt är mindre. Dessutom är det lättare att hålla sig torr om fötterna i en rejäl känga. Du skriver att du kommer ha en packning på ca 60-65L och då brukar vikten landa på nånstans mellan 18-25kg. Och med denna vikt som ytterligare belastning brukar jag personligen uppleva att det blir lite svajigt i en tunn sko. Däremot är ju en tunnare trailrunningsko SÅ mycket lättare och därmed mindre tyngd att lyfta varje steg. Sen har det också att göra med vad för typ av underlag du mest kommer gå på. Är det mycket hårt underlag såsom asfalt så är ju en gympasko att föredra som kanske till och med har lite dämpning eller en mjuk sula. Men om du däremot kommer vandra mestadels i oländig terräng med mycket stock och sten kan en känga med styv sula istället upplevas mer avlastande. En kompromiss skulle kunna vara en högre vandringssko från ex Salomon, se länk nedan. En sådan sko har jag själv och använder mycket på kortare vandringar eller då jag inte har så tung packning. Då får du ju lättheten i en sko men lite mer stabilitet då den går upp över ankeln!
 Salomon
Ett annat råd jag har till dig är att försöka packa så lätt som möjligt, detta är ju ännu viktigare då det är en sådan lång sträcka under så pass lång tid du ska vandra. En tumregel är att man klarar att bära en tredjedel av sin egen kroppsvikt men optimalt är att inte bära mer än en fjärdedel. Så om vi tar 60kg som ett exempel så skulle ryggsäcken kunna väga 20kg och det skulle vara helt ok men ännu bättre om den väger endast 15kg.
Tack för din fråga och jag hoppas du blev lite klokare av vårt långa svar! 🙂
Hälsningar
Emma