Vi på vandringsguiden gör löpande tester av utrustning för utebruk och friluftsliv. Vi gör tester där olika testare får använda produkterna i sin vardag och sitt friluftsliv och utvärdera dem. Vi låter i många fall flera olika personer testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken! Det är alltså användartester vi utför, inte labtester. De produkter och prylar vi testar förväntar vi oss ex. håller tätt och är slitstarka och vi fokuserar därför istället på att testa HUR de fungerar. Alltså till exempel om fickor sitter bra placerade på skaljackor, om luvorna går att dra utanpå klätterhjälmen, om tältets absid är stort nog för matlagning och om ryggsäcken går att justera även med vantar eller kalla fingrar.  Och då vi låter våra testpersoner använda jackorna under längre tid får vi fram andra viktiga parametrar. Denna gång har vi testat Gneis Sahara, en superlätt skaljacka med tillhörande skalbyxor. 

Kort info

Märke och modell: Gneis Sahara
Vikt: 250g
Teknisk info: 
2,5L vattentätt membran, 20.000mm vattenpelare och 20.000g/m2/24h andning, heltejpad (Bemis®),

Testpersonertest gneis sahara

Testpersoner för denna skaljacka, eller snarare detta skalställ då det säljs som jacka och byxor tillsammans, är Emma och Jenny. Emma har testat storlek S/36 och har vanligtvis storlek 36-38 i kläder och Jenny har testat storlek 38 och har vanligtvis 38-40 i kläder. Så vi bedömer det som att även Gneis vuxenkläder är lite stora i storlekarna liksom deras barnkläder.

Vattentålighet och slittålighet

Superfint pärlar sig vattnet på jackans tyg och har hållit oss ordentligt torra! Håller bra för ordentliga regnskurar.

Trots att materialet är så tunt har Gneis lyckats få till riktigt bra slittålighet!

Andningsförmåga och ventilation

Plagget känns lätt och luftigt trots sin vattentäthet. Jackan ger mig mer tanken om att det är en regnjacka snarare än en skaljacka men trots detta är andningsförmågan imponerande! En jacka jag gärna tränar i vid regnväder.

Vädringsluckor saknas på denna modell av jacka, något som ju ofta prioriteras bort på de supertunna skaljackorna. Men då jackan har en god andningsförmåga blir jag inte så svettig som jag faktiskt trodde jag skulle bli.

Användarvänlighet

Gneis Sahara är en riktigt skön jacka att röra sig i, även vid aktiviteter med högre intensitet! Har även testat att löpträna i och det fungerar bättre än de allra flesta skalkläder jag provat! Knappt något prasslande ljud. Luvan är lite svår att få att sitta bra utan att kännas för åtsittande kring huvudet. Dragkedjan glider lätt.

test gneis saharaRörelsemöjlighet

Då jackan saknar foder och insidan lätt glider mot tröjan är rörelsemöjligheten fin. I ärmsluten finns kardborrestängning som är lätt att justera. Jackan ger en känsla av att du glömmer att du har den på dig.

Smarta detaljer

Bröstfickan är precis lagom stor för en mobiltelefon.

Sammanfattning (plus/minus)

Otroligt lätt och smidig jacka! Gneis Sahara är en jacka där man har valt att skala av de allra flesta funktioner för att göra en så lätt och enkel jacka som möjligt. Dock har man behållt några viktiga detaljer som bröstficka, möjlighet till inställning av luvan samt kardborrestängning i ärmslut. Så även om första känslan är att jackan inte riktigt känns som en skaljacka så imponerar den i sin funktionalitet. Då skalställ är så lätt och smidigt är Gneis Sahara ett skalställ jag gärna har liggande i väskan för att alltid ha regnkläder nära till hands!

Möjligen skulle jag faktiskt haft en storlek större, men jag mätte en annan jacka jag hade hemma och jämförde med Gneis storlekstabell och enligt den så var det denna storlek jag skulle ha. Och efter att ha provat en storlek större är jag trots allt nöjd med storleksvalet då den räcker till i ärmarna (trots att det för mig ofta är ett problem) och att den annars blivit för bylsig då jag tänker mig att detta framför allt är en skalställ för vår/sommar/höst.

Läs mer om Gneis Sahara skaljacka.

gneis sahara