Vi på vandringsguiden gör löpande tester av utrustning för utebruk och friluftsliv. Vi gör tester där olika testare får använda produkterna i sin vardag och sitt friluftsliv och utvärdera dem. Vi låter i många fall flera olika personer testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken! Det är alltså användartester vi utför, inte labtester. De produkter och prylar vi testar förväntar vi oss ex. håller tätt och är slitstarka och vi fokuserar därför istället på att testa HUR de fungerar. Alltså till exempel om fickor sitter bra placerade på skaljackor, om luvorna går att dra utanpå klätterhjälmen, om tältets absid är stort nog för matlagning och om ryggsäcken går att justera även med vantar eller kalla fingrar.  Och då vi låter våra testpersoner använda jackorna under längre tid får vi fram andra viktiga parametrar. Denna gång har vi gjort en test av Haglöfs LIM III Q Jacket, en skaljacka med låg vikt och som är lätt att packa med sig. 

Kort infoTest av Haglöfs LIM III Q Jacket

Märke och modell: Haglöfs LIM III Q
Vikt: 205g (storlek M)
Teknisk info: 
Gore-Tex® Paclite® 100% Polyamide, super light 20D ripstop weave, ePTFE membrane with a carbon reinforcement instead of a backer, 83 g/m², bluesign® approve. Hydrostatic head: >28.000 mm, RET: <4 (Källa: Haglöfs)

Testpersoner

Isabel har varit testperson för Haglöfs LIM III Q skaljacka. Isabel har vanligtvis 36/38 eller S/M i kläder och har testat denna jacka i storlek M. Men även Emma har testat Haglöfs LIM III Q. Vi bedömer det båda som att det är en normal storlek M, möjligen aningen åt det mindre hållet.

Vattentålighet och slittålighet

Isabel: Första exemplaret läckte igenom. Fick en ny och den fungerade utmärkt, men upplevde aldrig någon störtskur med andra jackan, bara duggregn. Utgår ifrån att första exemplaren var ett måndagsexemplar men kan ändå inte ge full pott i vattentålighet då jag aldrig fick utsatt den för något ordentligt regn.

Använde jackan i ungefär 6-8 veckor så hann inte direkt slita ut den. Men jag upplevde inga förändringar i tygets kvalitet under den tiden jag använde den och jag hade den i princip dagligen.

Emma: Jag har använt jackan i stor utsträckning under några månader, i både lättare och tuffare regnskurar och aldrig blivit blöt!

Andningsförmåga och ventilation

Isabel: Jag upplevde några gånger att jag blev svettig när jag använde jackan och jag fryser normalt sett ganska mycket. Jag tycker alltså det är positivt om jag är svettig/varm när jag har ytterkläder på mig.Test av Haglöfs LIM III Q Jacket

Emma: Då jackan saknar ventilationsöppningar är det inte helt lätt att justera värmen mer än att öppna den stora dragkedjan i fronten. Trots jackans tålighet upplever jag inte att jag blivit obehagligt svettig ide. Men jag vill nog hålla med Isabel om att den är varm för att vara en sådan lättviktsjacka, en stor del i detta är materialet på insidan av jackan. Det blir liksom inte kallt, inte ens med t-shirt under.

Användarvänlighet och bekvämlighet

Isabel: Bra! Men resåren kring handledarna var gjorda av olika material på vänster och höger ärm. Upplevde att den högra satt hårdare. Inget jag kände första veckorna men när jag behövde ha fingervantar i slutet av testperioden så satt den högra ärmen verkligen åt. Och då har jag väldigt smala handleder.

Rörelsemöjlighet

Isabel: Jag har stl S i kläder ibland, men var tvungen att kolla och mina vanliga skaljacka har jag också stl M i (som testjackan alltså), men min privata skaljacka är en från The North Face. Men om jag ska jämföra med den så var Haglöfsjackan något mindre i storleken. Men inte för liten! Den var stretchig och skön att ha på sig. Luvan följde inte alltid riktigt med när man hade den på sig. Den hade justering i framåt- bakåtledden, men inte någon justering åt sidorna. Det gjorde att det blåste in luft vid öronen. Jag har hellre luvor som är justerbara i sidledd än framåt-bakåt som denna hade. Det gör mig inte så mycket om luvan sticker fram mycket eller litet över pannan, däremot gillade jag inte alls att det var så luftigt åt sidorna. Men jag förstår att det är en smaksak, testpersonen för den gula Bergansjackan tycker nämligen precis tvärtom. Att den borde ha haft justering framåt-bakåt. Jackan är över lag mycket lätt och smidigt, som det ska vara med LIM-kollektionen. Gillade verkligen att ha den på mig, särskilt när vi var ute i skogen, även om jag mest använde den till och från jobbet (när jag gick till tåget).

Smarta detaljer

Isabel: Ärmsluten hade hål för tummarna, så himla skönt! Det borde fler ta efter.

Sammanfattning (plus/minus)

Test av Haglöfs LIM III Q JacketIsabel: Jag vet inte om Lim-kollektionen brukar ha fickor, men jag är glad att den fanns en ficka.

En stor nackdel med jackan var fickans placering! Vem sätter en ficka på bröstet på en damjacka? Nu fick jag plats med vad jag behövde i fickan, men det kändes verkligen konstigt att ha busskort, nycklar och mobil utanför bröstet. Fickan hade dragkedjan på utsidan av jackan alltså. Jag hade hellre haft en vanlig ficka (om man nu inte vill göra två vanliga fickor för att behålla lättheten). Jag har ofta kjol eller klänning på jobbet och om på mig själv med att försöka stoppa händerna i fickorna som inte fanns, flera gånger om dagen. Men när jag var ute i skogen saknade jag inte detta. Så, som friluftsjacka är den i princip optimal, men köper man en dyr skaljacka så är det väl så för de flesta att man även använder den till vardags, och där saknade jag lite funktion.

Över lag gillade jag verkligen jackan. Den är så pass liten att när det fortfarande var varmt ute så hade jag den hela tiden i min handväska, vilket jag inte har med min vanliga skaljacka. Jag har nästan inga blåa kläder, åtminstone inte ytterkläder men färgen är så fin. Underbar blå nyans! Och jag som har kollegor som har fina kappor på jobbet kunde utan problem ha den på jobbet utan att känna mig alltför malplacerad.

Emma: Jag vill verkligen hålla med Isabel om att det är en härlig jacka! Den är lätt och smidig, och stretch i skaljackor har verkligen revolutionerat min åsikt om skaljackor! Detta är en jacka jag inte bara gärna har med mig ut på vandring utan också gärna använder som snyggjacka i stan när regnet hänger i luften! Denna jacka har ett antal detaljer och funktioner som är nytänkande och SÅ smarta! Tumhål, ”skön insida”, stretch och en riktigt snygg vädertålig skaljacka i en färg jag gärna bär! Bra jobbat Haglöfs!

Köp Haglöfs LIM III Q Jacket