Vi på vandringsguiden gör löpande tester av utrustning för utebruk och friluftsliv. Vi gör tester där olika testare får använda produkterna i sin vardag och sitt friluftsliv och utvärdera dem. Vi låter i många fall flera olika personer testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken! Det är alltså användartester vi utför, inte labtester. De produkter och prylar vi testar förväntar vi oss ex. håller tätt och är slitstarka och vi fokuserar därför istället på att testa HUR de fungerar. Alltså till exempel om fickor sitter bra placerade på skaljackor, om luvorna går att dra utanpå klätterhjälmen, om tältets absid är stort nog för matlagning och om ryggsäcken går att justera även med vantar eller kalla fingrar.  Och då vi låter våra testpersoner använda jackorna under längre tid får vi fram andra viktiga parametrar. Denna gång har vi testat Bergans Storen, en högpresterande skaljacka med stretch. 

Kort info

Märke och modell: Bergans Storen Lady JacketBergans Storen
Vikt: 380g (i storlek M)
Teknisk info: 
3-lagers Dermizax®NX: 100 % polyamid (nylon), 2-vägsstretch

Testpersoner

Testperson för Bergans Storen Lady skaljacka har i första hand Maria varit. Maria har vanligtvis 38/40 i kläder och har testat denna jacka i storlek M. Men även Jenny och Emma har testat Bergans Storen Lady Jacket. Vi bedömer det alla som att det är en normal storlek M, möjligen lite större men marginellt i så fall då det ju är en jacka det ska få plats ordentligt med värmande mellanlager under!

Vattentålighet och slittålighet

I de regnskurar vi alla varit ute i har vi varit torra under denna jacka. Som förväntat med en skaljacka av denna typ!

Och gällande slittåligheten har vi inte heller något att anmärka på. Jackan är vid det här valet väl använd under flera månader med dagtursryggsäck, vid cykling, vid vandring och vid lek med barn. Jackan är också tvättad vid ett tillfälle men ser fortfarande helt ny ut och har inga spår av den börjat slitas någonstans.

Blixtlåsen löper fint, något tröga som vattentäta blixtlås är men ändå bra mycket bättre än andra vi provat!

Andningsförmåga och ventilation

Bergans StorenBergans Storen Lady Jacket har långa ventilationsdragkedjor under ärmarna samt 2-vägs dragkedja i fronten.

Ventilationsdragkedjorna under ärmarna kräver tyvärr två händer fria för att kunna öppna men går att göra trots dagtursryggsäck på. Dssa dragkedjor är 1-vägs och öppnas nerifrån. Detta gör att jackan enkelt kan ventileras riktigt bra, men nackdelen är att jackan öppnas ganska mycket och tenderar att bli kylsig, sladdrig och lite klumpig att röra sig i. Dessa rejäla ventilationsöppningar under armarna ger helt enkelt bra luftinsläpp.

Användarvänlighet och bekvämlighet

Skön att ha på sig även med endast t-shirt under. Smidig. Något obekväm med ventilationen fullt öppen då den tenderar att bli kylsig och lite klumpig att röra sig i.

Det finns bra kardborrejusteringar i ärmsluten. Och ärmsluten är så pass stora att det enkelt går att dra ärmen över även en större handske eller vante. Men utan att för den delen kännas alltför vida när jackan används utan vantar.

Jackans ganska långa ärmar gör att du får skalskydd även en bit ut på handryggen. För mig (Emma) som ofta har problem med att hitta bra jackor med lång ärm är denna riktigt bra. Men för vår andra testare, Maria, som ofta har det motsatta problemet upplevdes jackan vara bra ändå!

Rörelsemöjlighet

Då jackan är något kortare fram än bak är den väldigt lämplig för cykling och skidåkning utan att ens behöva knäppa upp dragkedjan nerifrån.

Bergans Storen skaljacka är tunn och smidig och 2-vägsstretchen är lite revolutionerande för oss! Ingen av oss har tidigare testat en skaljacka med stretch men vi är helt sålda på denna funktion! Borta är känslan av styvhet och osmidighet! Och att jackan dessutom i princip inte alls prasslar är ju bara en bonus!

Smarta detaljertest av Bergans Storen

Mörkare tyg nedersta delen baktill.

Bergans Storen Jacket är längre bak än fram, vilket förutom att det ökar rörelsemöjligheten även minskar risken för den där kalla glipan mellan jacka ocoh byxor som ofta annars uppstår. Alla snörningar är med gummiband och har enhandsgrepp (!!).

Sammanfattning (plus/minus)

Bergans Storen Jacket är en genomarbetad högpresterande jacka. En jacka som i första hand är designad för att möta behoven vintertid då användaren ofta har både varma kläder under och tjocka vantar på händerna. Alla reglage går att justera även med vantar och ett stort plus att det är enhandsgrepp på alla snörreglage!

Luvreglaget är väldigt bra och har en justering som möjliggör att luvan sitter bra även när man rör sig. Luvar sitter där den ska och faller inte ner i ögonen. Gott om fickor, men tyvärr är innerfickan för liten för att rymma en telefon. En liten detalj vi gillar är att hanken sitter på insidan till skillnad från många andra jackor nu som istället har placerat den utanpå, under jackan.

Och återigen, stretchen i jackan är ju pricken över i:et! Det har nog framgått att vi gillar denna jacka starkt! 🙂

Köp Bergans Storen Lady Jacket på Outnorh.se