Vi på vandringsguiden gör löpande tester av utrustning för utebruk och friluftsliv. Vi gör tester där olika testare får använda produkterna i sin vardag och sitt friluftsliv och utvärdera dem. Vi låter i många fall flera olika personer testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken! Det är alltså användartester vi utför, inte labtester. De produkter och prylar vi testar förväntar vi oss ex. håller tätt och är slitstarka och vi fokuserar därför istället på att testa HUR de fungerar. Alltså till exempel om fickor sitter bra placerade på skaljackor, om luvorna går att dra utanpå klätterhjälmen, om tältets absid är stort nog för matlagning och om ryggsäcken går att justera även med vantar eller kalla fingrar.  Och då vi låter våra testpersoner använda jackorna under längre tid får vi fram andra viktiga parametrar. Denna gång har vi testat Bergans Sky, en skaljacka med låg vikt och som är lätt att packa med sig. 

Kort infoTest av Bergans Sky Lady Jacket

Märke och modell: Bergans Sky Lady
Vikt: 295g (i storlek M)
Teknisk info: 
2,5-lagers Bergans Element® Active-skal

Testpersoner

Anna har varit testperson i vårt test av Bergans Sky Lady skaljacka. Anna har vanligtvis 36/38 i kläder och har testat denna jacka i storlek M. Men även Emma har testat Bergans Sky Lady Jacket. Vi bedömer det alla som att det är en normal storlek M, möjligen lite större.

Vattentålighet och slittålighet

Bra vattentålighet, vi har testat i en del stora regnskurar och har alltid varit torra! Efter första tvätten har tyget på skärmen på luvan börjat bubbla sig lite, frågan är hur det kan påverka vattentåligheten.

Känns inte så slittålig i och med det tunna tyget. Men har absolut inte gått sönder eller så.

Andningsförmåga och ventilationTest av Bergans Sky Lady Jacket

God andningsförmåga i olika temperaturer. Jackan känns lite fuktig och klibbig om det är så pass varmt att jag endast har t-shirt under. Om jag däremot har något långärmat under känns den betydligt bättre än jag förväntade mig när jag första gången kände på jackan. Den har en lite plastig känsla. (Det är materialet Dermizax som ger den plastiga känslan. Men det är också Dermizax som gör plaggen stretchiga och följsamma. Dermizax bibehåller funktionen även när plagget är kraftigt nedsmutsat. Gtx har tex inga av dessa egenskaper. Bergans tillägg)

I minusgrader är det lite svårt att reglera ventilationen då jackan saknar vädringsluckor. Men det gr relativt bra att ventilera ut överskottsvärme genom att öppna upp framtill. Fickorna insida är gjorda av nättyg så om fickorna hålls öppna går det också enkelt att öka på Bergans Sky Lady är smidig och följer lätt med kroppen, men lite plastig mot huden och lite prassligventilationsförmågan. Men då jackan saknar en tredje ficka eller en innerficka har jag svårt att lösa ventilationen fullt ut, särskilt på en skidsemester då jag behöver ha ett liftkort på mig.

Användarvänlighet och bekvämlighet

Något jag inte förväntat mig var att denna jackan var riktigt härlig som skaljacka till skidåkning! Materialet i jackan prasslar inte så att jag tänker på det i alla fall. Den är mjuk och följsam och alla blixtlås går att öppna och stänga med en hand, även med stora handskar/vantar på. Blixtlåsen stängs rakt framtill och är envägs, den går alltså enbart att öppna/stänga från ett håll.

Rörelsemöjlighet

Bra. Ärmar är förböjda och bra reglering ärmslut.

Jackan är mjuk och följsam trots ganska många minusgrader ute! Något jag inte riktigt förväntade mig faktiskt.

bergans sky ladySmarta detaljer

En vattentät dragkedja som är mjuk och löper fint trots att jag använder skidhandskar!Bergans Sky har en smart flik i nacken som gör att luvan går att fästa ihoprullad. Detta gör att luvan lätt kan omvandlas till en krage. Dock måste detta göras när jackan är av, eller att en får hjälp att fästa den.

Sammanfattning (plus/minus)

Underbar färg!! Tar liten plats. Smidig. Plastig känsla i materialet och den känns lite kall mot huden. Fickorna sitter lågt och upplevs som stora

Jag saknar en tredje liten ficka, en ficka som hade varit bra till en telefon eller ett liftkort.

Jag ska vara ärlig och säga att jag var lite skeptisk till jackan till en början… Den kändes ganska plastig i sitt material och jag tänkte mig att det skulle bli varmt och klibbigt. Men ju mer jag använder den desto mer gillar jag den! Den gula färgen är underbar och jag blir glad varje gång jag tar den på mig! De två fickorna är rejäla och även med ganska mycket saker i dem känns inte jackan särskilt klumpig. Ett riktigt stort plus att både dragkedjorna till fickorna och framtill i öppningen går att reglera med tjocka vantar/handskar!! Och ä mer växte jackan när jag började använda den som skaljacka vintertid vid skidåkning! Tillsammans med en tunn dunjacka under blir det en riktigt bra kombination. Jackorna tillsammans blir mjuka och följsamma och det är lätt att röra sig!

Sammanfattningsvis är Bergans Sky kanske inte riktigt jackan vi skulle vilja ha med på de tuffaste strapatserna. Bergans skriver själva att jackan inte är den mer robusta och vattentåliga de har i sitt sortiment. Men vi skulle vilja höja denna jacka bra mycket högre än till extrajackan att ha liggande i väskan! Den lite plastiga känslan och avsaknaden av en mindre ficka gör att den inte riktigt når toppoäng hos oss men det är en riktigt bra lättviktsskaljacka som tar väldigt lite plats att ha med sig när den inte används. Och den har en passform och modell som är snygg och gör att jackan känns mer ordentlig än en extrajacka.