Vi på Vandringsguiden får löpande frågor skickade till oss och då vi tänker att det kan finnas fler som kan ha glädje av svaren publicerar vi frågorna och svaren här så att andra kan ta del av informationen! Denna gång var det Sara som undrade om vi hade bra tips på skaljackor som håller vad de lovar. 

Hej

Jag letar efter bra regnkläder.  Tidigare har jag alltid haft dåliga regnkläder som har läckt och kalla vindar som tagit sig igenom jackans skydd. Jag är en ganska frusen människa men svettas också lätt och ganska mycket.  Därför har jag alltid svårt att välja skaljacka eftersom det är svårt att hitta någon som har båda funktionerna och jag har heller inte vågat köpa dyrare regnställ. Nu efter några misslyckanden är jag nog ändå beredd att investera mera i ett bra regnställ.

Jag funderar på att dels ha ett billigare för vardagsbruk typ scouting och ett dyrare för fjällvandring och kajak.

När jag paddlat kajak så har tätheten i armarna och att det går att stänga igen i ärmsluten varit kritiska eftersom det finns en risk att de områden utsätts mycket för vatten och att det börjar rinna längsmed jackans ärm om den inte sitter tajt i handleden.

Vid fjällvandring är det främst att ha en jacka som klarar alla väder. Även om jag bara vandrar sommartid har jag utsats för såväl snöstorm som hagel och givetvis även riktigt kraftiga regnskurar.  Ibland går det inte att söka skydd och då är jackan ens stora hopp. Tyvärr har det inte fungerat för mig.

Hemma har jag provat marmot precip i storlek M men jag tycker den är för stor och S passar mig nog bättre.  Jag funderar dock på att returnera den eftersom den ändå bara har en vattenpelare på 10 000mm vilket är typ vad jag har haft tidigare också.

Gällande byxor gillar jag sådana med zip längsmed benen så de är lätta att ta av och på när man har kängor.

Har ni någon bra tips på jacka och byxor för mig?

/Sara

Hej Sara!

Tack för ditt mail och din fråga om bra skalkläder!

Jag tänker såhär. 10 000 mm vattenpelare SKA vara tillräckligt för skalplagg. Det är vad de allra flesta ligger på och det brukar fungera. Vad är det för skalkläder/regnkläder du använt tidigare? Sen undrar jag också var de läckt tidigare? Sömmar? Axelpartier där ryggsäck skavt på plagget? Har plaggen varit återimpregnerade efter tvätt? Har det varit Goretex eller annat likvärdigt material? Goretex måste inte vara bäst men om en väljer Goretex så se till att välja 3-lagers och inte 2-lagers.

Som jag förstår det är det tre behov av jacka du har, 1) en grym jacka för sommarfjäll med allt vad det innebär i väderomställningar 2) jacka vid kajaking 3) jacka för scouting mm där jackan kanske inte måste klara lika mycket men heller inte tas hand om på samma sätt utan får lov att slitas och nötas i en annan utsträckning.

I så fall tänker jag att det är jacka 1 som du ska lägga mest fokus på. Det är den som ska få kosta lite mer och som också är den som är mest avgörande för att du bara måste vara torr! Men att hitta en jacka som garanterat vädrar ut all svett och värme från kroppen är nog typ omöjligt men det finns ju högpresterande jackor jag skulle kunna rekommendera för ändamålet!

Haglöfs Roc Spirit är en högpresterande skaljacka vi har testat. Den är ganska styv i sitt yttermaterial så jag tycker ibland att den kan bli lite klumpig att röra mig i. Men den håller tätt och känns väldigt robust så en sommarfjällvandring är det nog faktiskt den jacka jag skulle välja!

https://vandringsguiden.se/haglofs-roc-spirit-skaljacka/

Annars har jag själv under många år tidigare använt The North Face skaljackor och de har varit mycket bra i förhållande till att deras priser ofta ligger lite under Haglöfs. De har hållit mig (tillräckligt) torr under i alla fall två långa fjällvandringar och otaliga regnskurar över helger och vardagar. Dock inte koll på deras sortiment i nuläget och hittade inte någon nu som motsvarar den jacka jag haft tidigare.

Generellt är det ju så att lite grövre jackor med högre vattenpelare och dyrare pris är av högre kvalitet. Och går också att kräva mer av. Men det får ju givetvis vara en avvägning för hur mycket en har möjlighet och vill lägga ner på en sådan jacka. Samt hur länge en tänker att den ska användas. Bergans jackor är också i bra kvalitet är min uppfattning. Vi har testat två och där blev Storen min riktiga favorit som också är i stretch!! Enligt Bergans själva är det deras motsvarighet till Haglöfs Roc Spirit.

https://vandringsguiden.se/test-av-bergans-sky-lady-jacket/

https://vandringsguiden.se/test-av-bergans-storen-skaljacka-2016/

Vad gäller jacka för ändamål 2 – kajak så kan jag nog mest tipsa om hur jag brukar lösa det. Jag har två skaljackor med mig när jag paddlar. Ibland har jag lånat en kajakjacka och det är ju såklart grymt (!!) mycket smidigare vid paddling. Framför allt eftersom den har haft neopren i ärmsluten så att det inte runnit in vatten när jag lyfter paddeln. Och sen har jag haft min vanliga skaljacka liggande torr i kajaken att ta på mig på kvällen. För tyvärr kan jag inte säga att jag vet en vanlig skaljacka som håller så pass tätt i ärmsluten att det inte rinner in vatten. Alternativet skulle kunna vara (inte provat!) Haglöfs LIM-skaljackor som har gummiband i ärmsluten. Inte provat till kajak själv som sagt men i övrigt en väldigt skön jacka att ha som vardagsskaljacka när en cyklar till jobbet osv. (skulle dock inte välja en sådan tunn jacka till fjällturen…)

https://vandringsguiden.se/test-av-haglofs-lim-iii-q-jacket/

Vad slutligen gäller skaljacka för scouting tänker jag att du i ganska stor utsträckning kan köra på din fjällskaljacka men att kanske komplettera med en billig från typ Stadium (Everest är helt ok i sin kvalitet) som får lov att slitas på ett annat sätt. Men som då också inte presterar lika bra i ventilation och vattentålighet.

Du frågar också om skalbyxor och där har jag tyvärr inte ett lika uttömmande svar. Generellt tycker jag att byxor inte alls är lika noga som jacka… Men har själv använt Houdinis skalbyxor i stretch under flera år och är väldigt nöjd. Men nu behöver de återimpregneras för jag blir lite fuktig igenom om jag sitter med knäna ner i marken en längre stund. Är några år sedan jag köpte dem men borde motsvara:

http://houdinisportswear.com/se/women/pants/ws-bff-pant

Hoppas du hittar rätt i jack-djungeln och återkom gärna om du har fler funderingar! Så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig!