Sidan innehåller annonslänkar

Liggunderlag

När det väl är dags för att krypa till kojs och vila ut efter en lång dags vandring är det skönt att ha en bra sovplats. Sovplatsen för en vandrare består ofta av någon typ av liggunderlag och en sovsäck. Kraven varierar mellan olika vandrare. Vilka krav har du och vilken bekvämlighet kräver du? Vi har flera olika sidor och artiklar som handlar om just liggunderlag och här kan du läsa mer för att lära dig och få råd hur du kan hitta ett liggunderlag som passar dig. 

Olika typer av liggunderlag

Som underlag när du sover ute är det vanligtvis liggunderlag som gäller. Att släpa en traditionell luftmadrass med ut på vandringen är inte att rekommendera. Dessa är väldigt tunga att bära på. Ett vanligt liggunderlag är lätt att bära med sig och ofta relativt billigt att köpa, om du kan tänka dig att använda den mest enkla varianten. Men det finns också mer avancerade varianter. Dessa är designade för att ex hålla värmen bättre eller är uppblåsbara för bättre bekvämlighet.

olika typer av liggunderlag
r-värde liggunderlag

Nörda ner dig i R-värde

Beroende lite på vilket underlag du sover på och hur stora krav du har på bekvämlighet är olika alternativ lämpliga. Då det finns massor att säga om bara detta ämne (ja vi gillar att nörda in oss :)) En sak som man kan titta på är vilket R-värde som liggunderaget har. R-värde är ett mått på isoleringen och du kan läsa mer om det i vår artikel om just R-värde på liggunderlag. För den som tycker det är kul att lära sig mer om detaljerna.

köpguide liggunderlag

Vilket liggunderlag passar dig?

Oftast börjar nog vandrare att använda vanliga traditionella liggunderlag. De fyller absolut sin funktion. Men ju mer bekväm en blir så är det många som byter över till uppblåsbara liggunderlag. Det är inte helt lätt att förstå vilket liggunderlag som kan passa dig. I vår köpguide har vi samlat de frågor vi tycker du ska fundera över när du väljer liggunderlag.

På länken nedan kan du kolla in utbudet på Outnorth som har ett stor utbud av liggunderlag och där vi själv handlar utrustning.

Här kan du hitta liggunderlag för dig

ta hand om ditt liggunderlag

Ta hand om ditt liggunderlag

När du väl har ett liggunderlag är det även viktigt att ta hand om dt så att det håller länge. Var och hur ska du förvara det? Och hur tvättar du ditt liggunderlag så et håller sig fräscht.  Vad gör du om det går sönder och du behöver laga det? Läs mer i vår artikel om hur du tar hand om ditt liggunderlag.

våga sova ute

Våga sova ute

Är du nybörjare och har aldrig sovit ute och inte riktigt vet hur du ska lösa allt? Vet du att vi kan hjälpa dig! 

För vi erbjuder privat guidning där vi blir din alldeles egna frilufts PT och guide. Du kan boka en timmes guidning med oss via videosamtal och där kan vi tillsammans lösa alla de frågor du har om att sova ute. Vi kan hjälpa dig välja utrustning. Vi kan gå igenom vad man faktiskt kan tänka på för att få en bra upplevelse av att sova ute. 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *