Sidan innehåller annonslänkar

Köpguide Liggunderlag

För att du ska få lite hjälp att välja liggunderlag har vi här satt ihop en guide med ett antal frågor som är vanliga. Fundera på vad som är viktigast för dig och vad du ska använda ditt liggunderlag till.

Liggunderlag av cellplast/skumplast är s.k. ”vanliga” liggunderlag. Det är inte alls lika svåra beslut när man väljer att köpa ett vanligt liggunderlag. Priserna är dessutom mycket bättre.

Vad får ditt liggunderlag kosta?

Hur ser din budget för liggunderlagsköpet ut? Det finns liggunderlag för ca 35kr på ÖoB som duger alldeles utmärkt för att sova på en natt på skolresan. Och så finns det avancerade luftfyllda liggunderlag med dun i som kostar upp emot 1500-2000kr hos friluftsbutikerna. Vad som passar dig när du skal välja liggunderlag vet du allra bäst.

I stora drag kan man göra två uppdelningar av prisklasser. För det första kan man dela upp liggunderlagen i cellplastliggunderlag och uppblåsbara liggunderlag. Prisintervallet på cellplastliggunderlagen ligger från några tior till några hundralappar. Prisintervallet på de uppblåsbara liggunderlagen å andra sidan ligger på mellan 1000-2000kr.

Ska du sova inne eller ute? Sommar eller vinter?

Ska liggunderlaget användas något enstaka natt som extra sovplats i hemmet, på läger inomhus eller en tältnatt i trädgården på sommaren duger det oftast utmärkt med ett av de billigare liggunderlagen på marknaden!

Ska du däremot göra en vintertur i fjällen och sova i tält på snö behöver du ett bättre liggunderlag. Då behöver du ett liggunderlag som isolerar bra mot kylan underifrån. Liksom för sovsäckar finns det på en del liggunderlag en hänvisning till hur mycket kyla de klarar men tänk på att det kan variera mycket från person till person hur frusen man är.

Ett bra tips kan vara att ha ett cellplastliggunderlag under sitt uppblåsbara liggunderlag. Då får man en bra isolering mot markkylan samtidigt som man får komforten i ett uppblåsbart liggunderlag. Ett riktigt tunt cellplastliggunderlag kan dessutom vikas och läggas under rygg och skulderparti och isolerar därmed ännu bättre.

Vilken storlek ska jag köpa?

Det finns lite olika skolor när det kommer till att välja storlek på liggunderlaget. Framför allt handlar det om hur mycket du vill, orkar och tycker det är värt att bära på i vikt och volym. Dessutom handlar det om hur du sover som avgör. Är du en person som sover på rygg kan det vara motiverat att köpa ett större då du i så fall vill att hela kroppens längd och bredd får plats innanför liggunderlagets kanter. Detta för maximal isolering och komfort. Om du däremot sover på sidan och med benen böjda räcker det ofta med ett kortare liggunderlag.

Vilken tjocklek ska jag köpa?

Hur viktigt är komforten för dig? Och hur viktigt är vikten för dig? Och på vilken typ av underlag ska du använda ditt liggunderlag? Detta spelar roll när du ska välja liggunderlag som passar dig.

Ska du framför allt använda ditt liggunderlag i skog eller på gräs kan ett tunnare liggunderlag fungera bra då marken där ofta är ganska mjuk. Ska du däremot använda liggunderlaget inomhus, i ett fast vindskydd eller på klippor är det absolut motiverat att satsa på en lite tjockare modell! Är du dessutom ute ganska mycket och ofta eller önskar bra komfort är det lönt att satsa på ett tjockt och skönt liggunderlag, kanske till och med ett med luftkanaler som en smidigare luftmadrass.

Hur viktig är vikten?

Liggunderlag av cellplast väger i regel väldigt mycket mindre än de uppblåsbara. Det finns dock undantag, Therm-a-Rest NeoAir är ett extremt lätt uppblåsbart liggunderlag som endast väger 350g. Imponerande!

Ska du vandra och bära med dig din packning längre sträckor kan det vara smart att faktiskt fundera på hur mycket liggunderlaget väger när du ska välja liggunderlag. Alla gram man kan spara i sin packning innebär att man kan ta med sig en chokladkaka extra…

Hur viktig är volymen?

Beroende på om du helst packar liggunderlaget inuti din ryggsäck eller fäster det utanpå så spelar såklart volymen roll när du ska välja liggunderlag. Själv packar jag oftast det uppblåsbara liggunderlaget helst inuti ryggsäcken och det vanliga spänner jag utanpå. Så jämför volymen på de modeller du väljer mellan.

Cellplast eller uppblåsbart eller båda?

Det finns lite för och nackdelar med cellplast och uppblåsbara liggunderlag. De största fördelarna med de ”vanliga” cellplastliggunderlagen är att de är relativt slittåliga och framför allt går de att använda även om de får en reva under paddelturen eller fastnar i en gren på vandringen. Har du bara ett uppblåsbart liggunderlag med dig kan det lätt bli lite kallt och hårt ifall du får punktering på ditt liggunderlag… Å andra sidan har de uppblåsbara liggunderlagen en oslagbar komfort!

Jag löser problemet genom att ofta ta med mig båda. Ska jag vandra och är noga med vikten tar jag enbart mitt vanliga Z Lite liggunderlag med mig. Ska jag istället paddla och varken vikt eller volym är begränsande faktorer tar jag med mig två, både mitt Z Lite och och mitt ProLite. Då är jag dessutom garanterad att ha ett torrt liggunderlag liggande i tältet (det uppblåsbara…) även om jag under kvällen vid lägerelden använder det vanliga.

R-värde, vad är det?

När du jämför olika liggunderlag anges olika R-värde. Det är inte många som har koll på vad de olika siffrorna är. R-värde står för värmemotstånd är en egenskap som beskriver ett materialets isoleringsförmåga. Detta är ofta överkurs. Om du vill veta mer kan du läsa mer om R-värde och isolering.

Hur sover jag nära någon på liggunderlag?

Ibland vill man kanske sova nära någon annan. Många år har detta inte varit helt lätt att hitta en lösning och själv har jag många gånger vaknat mitt emellan två liggunderlag.. Med uppblåsbara liggunderlag har det dessutom blivit ännu svårare då man int elan lägga dem ovan på varandra som man kan göra med cellplastliggunderlag.

Therm-a-Rest har löst problemet åt dig! Med Universal Couple Kit kan du koppla ihop två liggunderlag och sova nära utan att behöva riskera att hamna i den kalla glipan mellan liggunderlagen! Kolla in eller köp ditt Therm-a-Rest Universal Couple Kit hos Outnorth.se

Under friluftsmässan i Fredrishshafen 2015 presenterade även Exped ett liggunderlag för två personer nämligen SynMat Hyperlite Duo. De har även andra modeller för par som SIM COMFORT DUO 5. Dvs numera finns det även dubbelliggunderlag i olika modeller. Mysigt och praktiskt om ni alltid är två ute och sover ihop. Men kanske inte så praktiskt som enda liggunderlag då du kanske ibland även vill vara ute på äventyr själv. Dessa dubbelmattor är dock ännu inte helt enkla att hitta i butikerna i Sverige. Men de bör dyka upp.