Liggunderlagstyper

Vilka krav har du och vilken bekvämlighet kräver du? Som underlag när du sover ute eller på golvet är det vanligtvis liggunderlag som gäller. Beroende lite på vilket underlag du sover på och hur stora krav du har på bekvämlighet är olika liggunderlagssalternativ lämpliga.

Vi grupperar ofta liggunderlag i följande kategorier:

Cellplastliggunderlag eller tradionella liggunderlag

Ett ”vanligt” liggunderlag eller ett cellplastliggunderlag/foamliggunderlag är den typen av liggunderlag som många tänker på när man säger liggunderlag. De är lätta att bära med sig och ofta billiga att köpa om du kan tänka dig att använda den mest enkla varianten. De största fördelarna med de ”vanliga” cellplastliggunderlagen är att de är relativt slittåliga och framför allt går de att använda även om de får en reva eller du får ett hål på det. Du kan dessutom hitta dem till en billig peng.

cellplast liggunderlag

Mer avancerade cellplastliggunderlag

Förutom de lite billigare cellplastliggunderlagen finns också mer avancerade varianter som är designade för att ex hålla värmen bättre och vara lättare i vikt. Thermarest Z-rest eller Ridgerest Solar är  några exempel. De har cellplast med slutna celler vilket gör att de drar inte upp fukt vilket andra cellplastliggunderlag kan göra. De lite mer avancerade och är bättre på att hålla värmen än billigare varianter. Deras yta är inte jämn utan designad för att hålla värmen bra och är gjorde i material som reflekterar värme bättre.

Se Therma-A-Rest egna film om deras liggunderlag

liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag

Oftast börjar nog de flesta att använda vanliga traditionella cellplastliggunderlag. Även jag har börjat mina första skogsövernattningar eller lägernätter på ett hederligt liggunderlag. Men många som är ute mycket, som vi och många av våra vänner,  börjar mer och mer byta över till olika typer av uppblåsbara liggunderlag. Största anledningen till detta är bekvämligheten. Kan också vara för att utbudet på uppblåsbara liggunderlag har blivit väldigt mycket större.  Vår personliga reflektion rekommendation är att tänka på kvalitén på liggunderlaget om du köper ett och vill kunna använda det under en längre tid. Det finns många billiga varianter ute på marknaden. Men man får ofta vad man betalar för. Vet att människor runt mig haft problem med kvalitén på själva ventilerna och klistret mellan lagerna som gör att liggunderlaget bli bubbligt.

uppblåsbart liggunerlag

Lättvikts luftmadrasser

Allt eftersom uppblåsbara liggunderlag har tagit större och större plats på hyllorna i friluftsbutikerna har även utbudet av produkter som vi snarare kallar lättvikts luftmadrasser  också växt. I vissa sammanhang kallas även dessa uppblåsbara liggunderlag men om man tänker efter är det snarare en luftmadrass som blåses upp och man ligger på ett tjock lager luft.

lättvikts luftmarass

Traditionell luftmadrass

Att släpa en traditionell luftmadrass med ut på en vandring är inte att rekommendera men om du ska sova i tält eller på ett golv är det kanske ett bra alternativ. Det viktiga är om du skall bära madrassen långt eller inte. För en vandrare som skall bära sin packning kanske flera mil är en traditionell luftmadrass inte ett alternativ för den väger flera kg. Dessutom måste man släpa med sig en pump om man inte har väldigt starka lungor…. Men som sagt skall du ut och tälta med bil så är en tjock, tung och skön luftmadrass kanske bra. 

luftmadrass

Läs mer om liggunderlag

köpguide liggunderlag
ta hand om ditt liggunderlag