Sidan innehåller annonslänkar

Ta hand om ditt liggunderlag

Liksom all din övriga friluftsutrustning är det viktigt att sköta om även ditt liggunderlag för att det ska hålla så länge som möjligt.

Förvara liggunderlag

Genom att förvara ditt liggunderlag på ett bra sätt så är du snäll mot liggunderlaget och det håller troligen längre.

Cellplast-/skumplastliggunderlag

Ett liggunderlag av skumplast/cellplast förvaras enklast ihoprullat på en hylla. Själv förvarar vi dem i ett kallt garage sommar som vinter eller i vårt förråd i källaren. Kanske inte optimalt att ha dem i ett kallt garage men det har fungerat bra. Tillverkarna rekommenderar att man inte ska ha något tungt liggande uppe på liggunderlaget som trycker ihop det. Detta för att cellplasten inte ska vara ihoptryckt hela tiden vid förvaring.

Uppblåsbara liggunderlag

Mitt uppblåsbara Therm-a-rest Women´s ProLite förvarar jag dock inomhus, ihoprullat i sin packpåse. Inte så Therm-a-Rest rekommenderar men då ligger det säkert i klädkammaren, borta från katternas klor…
Annars är rekommendation att förvara uppblåsbara liggunderlag utrullat, platt och med ventilen öppen i en torrt utrymme i skydd av solljus. En av fördelar med detta är att skumgummit i ”pumpen” inte är komprimerad och därför fungerar bäst då. Har du inte möjlighet att ha dem liggand epå någon hylla kan man ex ha dem stående i en garderob.

Såhär säger Therm-a-Rest angående förvaring

Therm-a-Rest självuppblåsande liggunderlag rekommenderas att förvaras torrt, utrullade och med ventilen öppen. Gärna bakom en soffa eller under en säng så tar de heller inte så stor plats.
Therm-a-Rest NeoAir kan blåsas ur och rullas tight och placeras i sin skyddande packpåse för förvaring. Det rekommenderas dock att ventilen lämnas öppen.
Therm-a-Rest RidgeRest och Z Lite cellplastliggunderlag ska helst förvaras platt eller löst rullade eller i den hopvikta formen. Även om det är ok att rulla ihop tight under vandringen eller resan så ska man helst undvika att långtidsförvara tight hoprullat. Likaså ska man undvika att förvara något tungt ovanpå eftersom det kan deformera liggunderlagen så att de tappar sin optimala funktion.

liggunderlag i påse

Rengöra liggunderlag

Cellplast-/skumplastliggunderlag

Ett vanligt liggunderlag ställer jag i duschen eller badkaret och sköljer av med vatten. Är det riktigt smutsigt eller lerigt skurar jag det med en diskborste och lite Yes diskmedel. Sedan låter jag det bara stå och torka ordentligt innan jag rullar ihop det för förvaring.
Vet att jag vid något tillfälle rengjort en presenning med såpa en gång men lyckades nog inte skölja bort all såpa tillräckligt så min presenning blev VÄLDIGT populär bland alla myror när jag senare la det som golv i tältet…. Därför är jag lite omiljövänlig och kör på diskmedel….

Uppblåsbara liggunderlag

Rengör regelbundet ditt liggunderlag, särskilt om du sover direkt ovanpå det. Liggunderlag tål inte maskintvätt men de allra flesta kan sköljas och rengöras med milt allrengöringsmedel i badkar eller dusch. Var noga med att stänga alla ventiler först så att du inte får vatten in i liggunderlaget!
Skulle du trots allt få in vatten i det går det att torka ur. Rulla liggunderlaget en eller flera gången för att pressa ur allt vatten. Låt det sedan hänga upp och ner och torka i ett torrt och varmt utrymme några dagar.

laga liggunderlag

Laga liggunderlag

Ibland händer det tyvärr att utrustningen går sönder och så väl liggunderlag. Speciellt tråkigt är det när det går hål på ett uppblåsbart liggunderlag och du behöver ligga på platt mark resten av vandringen. Cellplast-liggunderlag tål oftast mer men kan även dem behövas lagas ibland. Här är några tips på hur du kan laga ett söndrigt liggunderlag.  Metoden skiljer sig åt beroende på vad det är för typ av liggunderlag du ska laga, hur mycket det gått sönder och vad som orsakat skadan.

Läs mer om Liggunderlag

köpguide liggunderlag
r-värde liggunderlag