Här följer 10 bra råd för en säker vandring! De är inte fulltäckande men en god start!
Innan du påbörjar din vandring är det bra att göra en planering för hur turen ska se ut. Hur långa dagsetapper orkar man, hur lång är totalsträckan du vill gå och hur ser terrängen ut där din vandring sträcker sig? Läs mer på Planera vandringssträckan
Att välja kläder för vandring och friluftsliv är en framgångsfaktor för att få ut mesta möjliga av vandringen och för att göra äventyret till en säker vandring. Lager-på-lagerprincipen är en väldigt bra grund. Men det finns många fler bra tips för att klä sig rätt, ex. byxor som kan justeras till olika längder för att enkelt anpassa efter vädrets skiftningar. Detta och många fler bra tips kan du läsa om på Klä dig rätt.
En ryggsäck som passar dig och där all packning får plats är ett bra första steg. Bra utrustning måste inte vara dyr och väldigt avancerad utan börja med det du har hemma. Begagnatmarknaden för friluftsutrustning är också ett bra ställe att leta bra prylar på. Läs vår allmänna packlista eller ladda ner Utrustningslista långtur och Utrustningslista dagsvandring.
Det är väldigt viktigt att någon har kännedom om hur den planerade turens färdväg ser ut och när du tänker dig vara tillbaka. En vän eller släkting kan i så fall larma om du inte är tillbaka i den tid du tänkt dig. Och när du sedan är framme är det viktigt att du meddelar att du faktiskt är framme. Annars kan det bli ett ganska stort pådrag, något som hände vintern 2017 när en skidåkare glömde meddela att han faktiskt var framme.
Något som kanske framförallt är viktigt för en säker vandring om vandring sker i fjällmiljö är att anpassa turen efter vädret. I fjällen kan vädret slå om extra snabbt. Ha gärna en liten radio med för att kunna lyssna på aktuella väderprognoser. Mobiltäckning finns inte överallt men då det fungerar är det väldigt smidigt att kunna få väderprognoser via smhi.se eller olika väderappar.
Om du är osäker på karta och kompass är det extra viktigt att följa markerade leder. Den som är trygg med att navigera i exempelvis fjällmiljö kan nå en större frihetskänsla av att nå de mer orörda markerna. Det är något jag uppskattar extra mycket med vandring i fjällen. Det är också lättare ett säkrare alternativ att följa lederna om en behöver hjälp längs vandringen av någon anledning.
En aktuell karta för området där du ska vandra är av högsta vikt! Leder kan ändra sträckning, hus kan rivas och byggas och andra saker i miljön kan förändras som kan vara bra att veta på en uppdaterad kartversion. Läs mer om hur du använder karta och kompass.
GPS är smidigt och enkelt men en stor risk om batteriet laddas ur, någon som lättare händer när det är kallt ute.
Att få råd av människor som ofta vistas i naturen är super! Männen som sitter i solen på den lokala flygplatsen, busschauffören som kör till sträckningens ändstation, vandrarhemmets receptionspersonal eller såklart de som jobbar på fjällstationen är ofta de som kan ge de bästa råden! Men också olika forum på nätet eller kollegan på jobbet kan ge dig många bra råd!
Att mat smakar bäst i det fria är välkänt. Men tänk också på att du ofta blir hungrigare efter en heldagsvandring så lägg till lite rejäla mellanmål och några små lätta energipåfyllare.
Det är avgörande för vandringen att du planerar hur mycket vatten du kan behöva längs vägen. Längs många vandringsleder finns gamla pumpar med brunnar där du kan fylla på vatten, men kontrollera i förväg att just den pumpen fungerar och att vattnet är drickbart. I vissa fall kan man också knacka på i något hus längs leden och be att få fylla på. Och i fjällen är det såklart ännu enklare då det väldigt ofta går att fylla vatten direkt ur porlande bäckar.
Läs mer om vatten på vandringen