Sidan innehåller annonslänkar

Frystorkad mat

När man är ute på längre vandringar utan tillgång att handla ny mat är konserverad, torkad eller frystorkad mat att föredra. Fördelen med torkad mat är att det ofta tar mindre plats, väger mindre och håller längre. Du behöver inte bära runt på vattnet som maten innehåller vilket man ofta gör när det gäller vanliga konserver. Det finns flera producenter som tillverkad torkad mat av olika slag specificerat för friluftsliv. Men det är även möjligt att ganska enkelt torka sin egen mat.

Frystorkad mat – färdiga produkter

Frystorkad mat finns att köpa i både matvarubutiker och i friluftsbutiker. Det finns många olika rätter att välja mellan, både frukost, lunch och middag. Det finns även flera olika leverantörer. Dessa kan passa bra till den som inte vill göra så mycket jobb för att få relativt bra mat med bra innehåll. Nackdelarna med denna typ av produkter är att de är relativt dyra per måltid samt att många inte smakar så mycket. När det gäller smaker har det dock blivit bättre de senare åren och nu erbjuds en hel del rätter som faktiskt är goda. Ofta smakar dock ändå maten väldigt gott när man har varit ute och gått och behöver energi.

Några exempel på frystorkad mat

Här är några exempel på frystorkad mat som säljs för friluftsliv som går att få tag på i friluftsbutiker i Sverige.

Blå band / Outdoor meals – Tillverkas i Sverige och finns i ett antal olika varianter. Pris: 45-75 kr/st.
REAL Turmat – Norsk produkt som bl.a. också tillverkar svenska försvarets mat. Pris: 55-109 kr/st.
Trek’N Eat  – Tysk produkt som erbjuder frukost och lunch/middag. Pris: 45-75kr/st.
Mountain House –  Tillverkar både friluftsmat som säljs i portionsförpackningar samt överlevnadskit i form av lådor för några dagar som går bra att förvara hemma.
Adventure Food  – Nederländsk variant som också går att hitta i Sverige.

Här kan du hitta frystorkad mat

Den färdiga matan kan man köpa i de flesta friluftsbutiker men även till viss del i vanliga livsmedelsbutiker. Outnorth har ex bra sortiment med flera olika varianter  Men det går även att hitta massa varianter på ex Frystorkadmat.se

Tips för piffa till maten på vandringen

Alla rätter är inte fullvärdiga ur näringssynpunkt så komplettera gärna med exempelvis c-vitamin brustablett. Det ger dessutom en liten extra lyxkänsla att variera fjällvattnet med! Köp c-vitamin hos apoteket

Om du inte vill köpa kan du som sagt med fördel torka din egen mat. Något som gör att maten går att variera i större utsträckning samt att du kan laga mat som du vet att du tycker om!