Sidan innehåller annonslänkar
Bra och god mat gör vandringen ännu bättre. Mat smakar sällan så gott som den gör framför en lägerled efter en lång dags vandring eller som på fjället med en riktigt härlig utsikt efter en toppbestigning.
Vilken typ av vandring man ska ut på påverkar mycket vilka möjligheterna man har för matlagning. Det är många som begränsar sig till enkel pulvermat eller lite enklare matlagning. Men prova gärna att laga lite mer avancerad mat när du är ute. Det är roligt att hitta lösningar på lite godare och mer avancerad matlagning när man slår läger på kvällen.
Varför inte utnyttja elden för matlagning…
Att man är ute i skogen behöver inte begränsa en speciellt mycket när det gäller matlagning. Inte heller att det är just matlagning på vandring behöver göra det hela så mycket mer besvärligt. Vilken utrustning man har, vilka råvaror man kan ha med sig samt ens egna uppfinningsrikedom är det som sätter begränsningarna. Om du vill ha tips är är några bra kokböcker specificerade på
matlagning för friluftsliv:
Friluftsmat, Anita Forssell
På en låga -Kokbok för uteätare, Karin Sundqvist
Utemat, Christel Schröder & Pär Nilsson
Kokbok för friluftskockar, Fredrik Hjelmstedt & Jonas Sundvall
Om man vill begränsa matlagningen så mycket som möjligt finns det flera produkter som stödjer detta. Det finns många olika typer av produkter som är frystorkade eller liknande där det endast skall kokas upp vatten och sen är maten klar.
Några exempel på dessa produkter är Blå Bands serie för friluftsliv, REAL Turmat eller Trek’N Eat. Ett alternativ är att torka sin egna mat. Se gärna våra tips om torkad mat.