Tarfalastugan

Norrbottens Kuriren skrev om en försvunnen skidåkare. Men det visade sig att skidåkaren bara hade glömt att rapportera att han kommit fram.

Skidåkaren lämnade Nallostugan vid 7-tiden på morgonen. Som en klok fjällperson så bad berättade han för stugvärden om sin färdplan och bad stugvärden att hålla koll så att han kom fram. Vid 19-tiden på kvällen hade stugvärden försökt komma i kontakt med skidåkaren utan att lyckas och stugvärden ringde därför polisen. Ett stort räddningspådrag inleddes med både snöskotrar och helikopter. Det visade sig vara en onödig operation – skidåkaren hade kommit fram redan kl 16 men inte meddelat stugvärden att han kommit fram.

Vi har tidigare skrivit om fjällsäkerhetsappen, som är till för att skicka sin färdplan till anhöriga. Men om man missar att meddela att man kommit fram, så missar man det viktigaste, som kan leda till stora samhällskostnader och oroliga anhöriga. Nackdelen med Fjällsäkerhetsappen är att den kräver mobilmottagning – något som inte alltid finns i fjällen. Men i Tarfalastugan så finns en fast telefon som skulle kunna användas av den omnämnda skidåkaren.

Hur gör du med din färdplan?

Läs även vårt inlägg om 10 råd för säker vandring.