(Uppdatering: Denna app finns inte längre)

Naturvårdverket och Fjällsäkerhetsrådet har lanserat en ny app: Fjällsäkerhetsappen. Vi har inte testat appen in action än men det verkar ju väldigt smart och bra. Tror absolut detta kommer göra att fler berättar om sin planer när de vistas i fjällen. Fjällsäkerhetsappen

(Vill du inte läsa om det så se filmen längst ner)

Med fjällsäkerhetsappen kan du skicka ett digitalt färdmeddelande. Dvs innan du ger dig av berättar du vart du skall färdas. På så sätt kan räddningstjänst enklare hitta personer i nöd när närstående anmäler att de inte kommit fram.

Konceptet med att lämna färdmeddelande har funnits länge. Detta är något man ”skall” har gjort tidigare också. Men på lite mer omoderna sätt. Nu är det alltså möjligt att göra direkt i appen. Dessutom kan du så länge du har uppkoppling ”Checka in” längs vägen för att uppdatera din senaste position.

Jag kan ju själv erkänna att jag vetat att man bör meddela om sin färdplan när man vandrar i fjällen. Men har inte gjort det. Med detta verktyg tror jag absolut det blir mer lättillgängligt och fler som kommer rapportera sina planer. Både till Fjällräddningen och till sina anhöriga.

Med hjälp av appen skickar du alltså till färdmeddelande till Fjällräddningen. Men du måste även som tidigare meddela anhöriga om din plan så de kan larma om du inte skulle komma fram som planerat. Appen kan hjälpa till att sprida din rutt till anhöriga.

Fjällsäkerhetsappen

Hela fjällkartan

I appen finns även säkerhetstips men också hela Lantmäteriets fjällkarta. Så det finns möjlighet för den som är osäker på vart de är på kartan att göra en kontroll med appen och gps. Men som vanligt uppmanar vi alla att även ha manuell karta med sig! LIta inte på att du har batteri på din telefon och lite inte på att du har uppkoppling.

Fjällsäkerhetsappen för iPhone

Fjällsäkerhetsappen för Android