I dagarna har flera tidningar skrivit om Geraldine Largay, 66, som var ute och vandrade på Appalachian Trail i Maine,USA i juli 2013. Kvinnan var ute och vandrade med en vän. Efter att vännen varit tvungen att avbryta ska Geraldine ha fortsatt själv längs leden. Man tror sedan att hon avvikit från leden och sedan inte hittat tillbaka till leden. När hon inte mötte upp med sin man dagen efter som planerat anmälde han henne som försvunnen och ett arbete att hitta henne påbörjades. Man letade efter henne under en lång tid men hittade inte henne.

Först oktober 2015, dvs mer än 2 år senare, fann man tyvärr henne avliden. Tillsammans med hennes saker hittade man en bok där hon skrivit dagbok under sina dagar som vilsen. Man fann även hennes mobiltelefon med sms som hon försökt skicka till sin man. Men sms:en har hon inte lyckats få iväg pga dålig täckning. I dagboken har hon antecknat i flera dagar så man tror att hon varit i livet minst 2 veckor. Slagit läger, byggt en latrin och försökt göra sig synlig genom att hänga upp saker. Även om en stor grupp människor letade efter henne hittade man henne aldrig. I rapporten som nu släpptes har man konstaterat att sökpatruller troligen varit så nära som 100 meter från hennes lägerplats men inte funnit henne. Henne slägerplats hittades ca 1km från vandringsleden.

Enligt Boston Globe stod det bl.a. följande som en av hennes sista noteringar i hennes dagbok:

“When you find my body, please call my husband George and my daughter Kerry. It will be the greatest kindness for them to know that I am dead and where you found me — no matter how many years from now. Please find it in your heart to mail the contents of this bag to one of them.”

Tidningen som tagit del av rapporten om händelsen beskriver området där kvinnan gick vilse som tuff och att den används bl.a. av militären för övningar i överlevnad. Geraldine beskrivs som en erfaren vandrare och hon hade vandrat ca 160 mil av den drygt 330 mil långa vandringsleden när hon gick vilse. Vandringen hade börjat i april.

Läs nyheten på Bosten Globes hemsida

För att slippa gå vilse när du är ute och vandrar rekommenderar vi dig att inte avvika från leden om du inte är erfaren vandrare. Men som man kan se i detta aktuella fall kan man gå vilse även som erfaren vandrare om man inte är försiktig, har kännedom om området man vandrar i eller har rätt utrustning med sig. Ha alltid med dig karta och kompass!  Läs gärna vår sida om att läsa karta och kompass 

Om du skulle gå vilse så tänk på följande:

  • Behåll värmen och lugnet
  • Försök göra dig hörd. Blås i visselpipa, ropa eller slå med en träbit mot en trästam.
  • Lämna spår efter dig som att lägga märken med pinnar på stig eller häng upp saker i träd.
  • Lägg pilar i form av träpinnar i vilken riktning du gått. (om du tror att du behöver hjälp för att bli hittad så stanna på ett ställe)
  • Om du tror någon kommer leta efter dig från luften så försök göra stora markeringar i snön, eller naturen i form av kryss.

Tipset man brukar ge barn är att de skall krama ett träd = stanna på ett ställe. Detta utbildar civilförsvarsförbundet barn i i sitt koncept Hitta vilse. Hitta vilse är ett bra utbildingskoncept om att gå vilse i skogen. Det finns flera Hitta vilse stigar runt om i Sverige vilket du även kan läsa mer om om civilförsvarsförbundets sida.

Läs om tips inför skogsturen på civilförsvarets hemsida