Vi på vandringsguiden gör löpande tester av utrustning för utebruk och friluftsliv. Vi gör tester där olika testare får använda produkterna i sin vardag och sitt friluftsliv och utvärdera dem. Vi låter i många fall flera olika personer testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken! Det är alltså användartester vi utför, inte labtester. De produkter och prylar vi testar förväntar vi oss ex. håller tätt och är slitstarka och vi fokuserar därför istället på att testa HUR de fungerar. Alltså till exempel om fickor sitter bra placerade på skaljackor, om luvorna går att dra utanpå klätterhjälmen, om tältets absid är stort nog för matlagning och om ryggsäcken går att justera även med vantar eller kalla fingrar. Denna gång är det ett tält vi testat, nämligen ett grönt Bergans Wiglo LT4.
Läs mer om vår testpanel!
Hur jag valde mitt första tält är en ganska lång historia och går att läsa om i inlägget Att välja tält – my story och när min familj nu utökats till fyra person fick till och med jag inse att det där superperfekta Hilleberg Allaktältet faktiskt inte längre var så perfekt. För oss. Så jag spenderade ganska mycket tid på att fundera ut vilket tält som istället skulle kunna motsvara våra nya krav och förväntningar hittade vi Bergans Wiglo LT4 som ett alternativ. Och när vi sedan fick möjlighet att låna detta tält var jag mycket spänd på att se vad det gick för!
Grundkrav och önskelista
Förutsättningarna var att vi sökte ett tält som var stort nog att rymma två vuxna och två barn samt all packning. Grundkraven var att det skulle vara lätt nog att vi skulle kunna vandra med det, men det var ändå ok om det vägde lite mer än om huvudändamålet var vandring. Andra grundkrav var någon form av absid (gärna mer än en), att matlagning skulle vara möjlig inne i tältet vid ex ösregn och att det skulle vara så nära självstagande som var möjligt. Sen fanns det såklart en hel hög med saker på önskelistan, bl.a. att det skulle finnas i rött (för att rött syns SÅ mycket bättre på fjället!), att det skulle vara takhöjd för att sitta i så stor del som möjligt av tältytan, att det inte regnar in i innertältet när yttertältet öppnas och en kryper in och ja som sagt, en hel massa saker till.
Tältets uppbyggnad
Tältet anlände och vi satte upp det på prov i trädgården. Både jag och sambon var väldigt nyfikna och 3-åringen var inte mindre road han! 🙂 Denna varma sommardag blev det snabbt riktigt varm i tältet men lika fort blev det svalt igen när vi öppnade de inte mindre än tre (!!) öppningarna! Utöver denna testuppsättning i trädgården har tältet använts på en veckas semester, på campingplats och i skogen.
Bergans Wiglo LT4 har alltså en lite större absid som huvudentré och två mindre absider på varje sida. Tältet består av ett yttertält som kan sättas upp ensamt samt ett innertält som hängs upp i innertältet. Det hålls uppe av tre bågar och en mittstolpe och beskrivs därför på många ställen som kåta. Men då det har absiderna och är i en annan väv än många andra kåtor skulle jag snarare beskriva det som en hybrid, en blandning mellan ett tält och en kåta. Tältet hålls uppe bra med enbart bågarna och mittstolpen men tältduken får absolut bäst sträckning genom att även stormlinorna används. Det tog några gångers uppsättning innan vi fick riktigt bra sträckning på tältduken och jag var nöjd med hur tältet stod. Framför allt tog det ett antal gånger innan jag lärt mig hur mittstolpen fälls upp och ihop.
Vädring
Vädring sker framför allt genom de tre öppningsbara vädringsluckorna i yttertältet i toppen av tältet. Innertältet har en dragskostängning kring mittstolpen där vädring kan ske genom öppning. Då kan också enbart myggnät användas. Alla tre ”dörrarna” i innertältet har dubbla lager, innertält och myggnät. Dessa öppnas alla med dragkedjor som går att öppna i två riktningar.
Sovplats
Bergans Wiglo LT4 är ett fyrapersonerstält och ytan i innertältet rymmer gott och väl fyra liggunderlag i bredd. Mittstolpen i tältet är placerad i mitten så tillvida att det får plats två liggunderlag på varje sida om stolpen. Och innertältet är också så långt att mittstolpen inte hamnar i midjehöjd när en ligger på liggunderlaget. Istället hamnar stolpen i knähöjd när en ligger ner. Om underlaget lutar finns det en risk att en glider ner mot mittstolpen under natten men borde rimligen inte vara ett större problem. Mittstolpen står stabilt.
Det finns dessutom så gott om plats i innertältet att det får plats ett liggunderlag på tvären i fotändan på de fyra liggunderlagen. Detta gör att det utan problem går att sova fem personer i tältet. Särskilt tack vare att packning får plats i sidoabsiderna och inte måste vara i innertältet.
Detaljer
Alla dragkedjor i innertältets dörrar är tvåvägs. Myggnät finns på alla dörrar i innertältet. Snörlås av tältduk samt av myggnät kring mittstolpen. Gott om förvaringsfickor i innerältet. Öglor för att sätta tvättlina i toppen inne i innertältet.
Absider
De två sidoabsiderna är av mindre sort, men stora nog att få plats med packning motsvarande två duffelbags á ca 40-60L alternativt två ca 60L vandringsryggsäckar placerade ovanpå varandra. Den större främre absiden rymmer ju mer packning men då blir det svårt att röra sig in i oc ut ur tältet.
Den större främre absiden är stor nog att sitta och äta och laga mat i då dörren är öppen och tältduken upprullad. Dock är den inte stor nog för matlagning om dörren är stängd. Det som dock då kan göras är att en kan häkta av innertältet från yttertältet och flytta bak innertältet. Det frigör både volym och markyta och då funkar det bra att äta och laga mat vid dåligt väder. Denna främre absid är dock lite för liten för att enkelt kunna gå in i och ut ur tältet vid regn! Det finns en liten risk att även innertältet nås av regn men vi ser det inte som något egentligt problem. Det som snarare är problemet är att det är svårt att ta av och på skalkläder i absiden och att gå in i tältet utan att röra vid yttertältet.
Läs gärna vårt inlägg om att laga mat i tält!
Våra erfarenheter och tankar om Bergans Wiglo LT4
Vi hade höga förväntningar på Bergans Wiglo LT4 och i det stora har det också fyllt dessa. Det är ett robust tält som går att sätta upp även om alla punkter för tältspik inte kan användas. Inte optimalt för hårda klippor men det skulle nog ändå gå att provisoriskt sätta upp i klippmiljö. Tältet står absolut bäst om alla punkter används och då även stormlinorna används men det funkar även utan alla.
Jag var rädd att mittstolpen skulle kunna vara störande och i vägen. Det visade sig dock vara helt fel. Efter 6 nätter i tält insåg jag att jag knappt ens tänkt på den. Det är gott om plats på båda sidor om den och det går att röra sig bra i tältet runt stolpen. Det som är fördelen med mittstolpen är att det blir relativt högt i tak! Det går att ställa sig upp för att dra på byxorna exempelvis. 🙂 Formen på tältet tillsammans med mittstolpen gör också att volymen i tältet känns riktigt bra. Det är sitthöjd långt ut i kanterna i tältet utan att behöver vara väldigt högt i tak i andra delar av tältet. Volymen i tältet är ett stort plus!
Sammanfattning
Det är ett till volymen stort tält utan att för den delen vara alldeles för tungt för att kunna bära med sig på vandring. De två mindre absiderna är bra för att bli av med packning eller för att ha som koja till ett barn som vill vara ifred för sitt småsyskon! Eller som garage för springcykeln som vår 3-åring tyckte! Den främre absiden är det som är avgörande för att modellen tältkåta ska funka anser jag. Önskvärt hade dock varit att den var aningens större.
Många små förvaringsfickor invändigt är ett plus och de tre öppningarna i tältet gör att det är lätt att vädra vid varmt väder!
Personligen föredrar jag mindre tält när jag vandrar i större sällskap. Men jag anser ändå att Bergans Wiglo LT4 mycket väl skulle kunna fungera för vuxna som vandrar tillsammans. Som familjetält kan vi verkligen rekommendera Bergans Wiglo LT4!
Hej Emma, det var en utmärkt beskrivning av tältet. Rymden och känslan att sova i tältet är mycket bra med god ventilation och det tål väder och vind. Jag har provat det i regnstorm och det har varit tätt. Öppningen och absiden kunde varit lite större för att lättare ta sig ut och laga mat och placera packningen mm. Kvaliten verkar också mycket bra. Jag kan varm rekommendera tältet!
Tack Mikael! Kul att höra att fler är nöjda med detta tält! Vi blev så nöjda efter lånet att vi faktiskt köpte ett själva och har nu använt flera gånger!