Jag hade länge tänkt köpa ett eget tält och inte behöva låna de gånger jag skulle ut. Men grejen var att det inte riktigt fanns ett tält som motsvarade alla de önskemål jag hade.

I grunden var jag inställd på att köpa ett Hillebergtält då jag dels hade hört mycket gott om dessa tält och dels för att jag själv testat både ett Keron 4GT i riktigt hårt väder en fjällsommarvandring några år tidigare samt ett Staika och ett Jannu på olika turer.

Det första valet jag stod mellan var huruvida jag skulle välja ett tunneltält eller ett kupoltält. Tunneltält ses ofta som lite bättre i hård vind i exempelvis fjällen samtidigt som det kan vara lite större men ändå med låg vikt. Kupoltälten å andra sidan har den stora fördelen att de är självstagande, alltså står av sig själv utan att kräva att tältspiken är i marken. Självstagande tält är att föredra vid kajakpaddling där tältning ofta sker vid klippor där det är svårt att få ner tältspik i marken. Med detta resonemang i botten bestämde jag mig ganska så snabbt för att jag ville ha ett självstagande tält, ett kupoltält.

Tältets vikt hade stor betydelse i mitt val då jag ville kunna klara bära det själv ifall jag skulle ut på någon solotur och till min hjälp hade jag min gode vän Lasses råd i bakhuvudet, att se till att välja ett tält som vägde under 3kg.

Nu hade jag smalnat av mitt urvalt ganska rejält och sorterat bort en hel del riktigt bra tält, men som inte hade alla de önskemål och krav jag hade

 

Jag hade mina funderingar på att köpa ett
Jannu, ett självstagande (föutom absiden) och lätt 2-personerstält men jag gillade inte riktigt nötningsrisken på tältväven på den långa främre bågen. Dessutom tyckte jag att absiden var ganska opraktiskt låg i stora delar vilket ändå gjorde den trång för två personer att utnyttja den.

Staika var det tält som låg närmst mina krav men var dels för tungt och dessutom hade det vid ett tillfälle regnat rakt in i innertältet när jag öppnade yttertältet för att gå ur tältet. Detta eftersom innertältets bredd gör att innertältets golvyta inte skyddas av yttertältet när man öppnar och stänger tältet. En detalj kan tyckas, men jag gillar tryggheten i att min sovsäck GARANTERAT håller sig torr.

Så. På en kajaktur sommaren 2008 satt jag och diskuterade tält tillsammans med ett gäng (nästan) lika prylnördiga friluftsvänner och berättade om mina funderingar och att det inte fanns ett tält på marknaden som uppfyllde mina krav.

– Har du kollat nu på sistone?, frågade min kompis Martin, – Hilleberg har kommit ut med en helt ny tältmodell nu precis som låter som atVälja tält - Hilleberg Allakt det är precis vad du är ute efter.
Och mycket riktigt, när jag kom hem satte jag mig förväntansfull framför datorn och sökte efter Hilleberg Allak. Och DÄR! Där var tältet jag letat efter! Jag köpte ett rött för att jag gillar det med säkerhet, rött tält syns bäst i de flesta miljöer. Och nu 7 år senare är jag precis lika nöjd med mitt tält!