The Guardian listade för några dagar sedan Europas 10 bästa nationalparker. En av dem är svensk! Och flera av dem finns i norden.

Tidningen listade 10 nationalparker som de tyckte erbjöd extraordinär natur och vildmark. Alla dessa platser är troligen absolut värda ett besök även om många turister aldrig kommer dit. Det är det som är häftigt med natur och friluftsliv. Det finns såååå mycket vacker att upptäcka och se och man slipper oftast att trängas. Så mycket saker som är bättre än att titta på Eiffeltornet eller lutande tornet i Pisa. Men det är ändå fler människor som ser de mer traditionella resemålen än de som besöker vår naturs otroliga plaster. Jag tycker alltid att det är naturupplevelserna och vandringarna som är bäst när jag åker utomlands. Och nu har jag fått ytterligare en lista att beta av på mina önskade resemål.

Sarek som är nationalparken i Sverige som är med på listan är den plats i Sverige som verkligen kallas Sveriges vildmark. Sarek hittar du i Lappland och ingår iVandra i Sarek - nationalparker världsarvet Laponia som består av fyra nationalparker och totalt 9400 kvadratkilometer  vildmark.  Sarek är otroligt vacker och ett av de vackrast områdena till viss del för vanring. Dock är det inget för nybörjare då det inte är lika tillgängligt som ex kungsleden och det finns inga fjällstugor m.m. Det kan även vara väldigt blött då vissa områden är det mest regntäta i Sverige. Så ha med regnkläder! Det finns mängder att skriva om Sarek men det ska vi se till att göra i ett annat inlägg.

De nationalparker som The Guardian listade var:

Gran Paradiso, Italien

Triglav, Slovenien

Oulanka, Finland

Peneda-Geres, Potugal

Saxon Switzerland, Tyskland

Sarek, Sverige

Kalkalpen, Österrike

Rago, Norge

Port-Cros, Frankrike

Ordesa, Spanien

 

Läs hela artikeln på The Guardian