Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi Max Holmberg som är vandraren som vandrat sedan barnsben och nu bär sitt egna barn i bärstol när han är ute. Vandringarna har med åren också fått konkurrens av alla möjliga friluftsäventyr, alltifrån kajakpaddlingar till grottkrypningsturer. Max är friluftsmänniskan som optimerar sin packning imponerande väl och väljer sina prylar med omsorg. Han är också den som utmanar oss andra precis lagom och gärna hjälper sina vänner att utvecklas! 

Namn: Max Holmberg

Utbildning: Kandidatexamen i Medieteknik.Roadtrip_Danmark_179

Friluftsmeriter: Paddlat tur och retur till Dragør (12 km öppet hav), Bestigit Färöarnas högsta berg (Slættaratindur, 882 m), varit hela vägen in vid Inre Sjön i Lummelundagrottan (nästan 4 km ålning och hasning i sten och lera)

Senaste vandring/resa: En tur med barn i bärstol på Kullaleden vid Kullens Fyr.

Största vandringsminne: Första turen på Kungsleden, Abisko – Nikkaluokta. Jag var 14-15 år och vi gick 105 km över en dryg veckas tid. Jag blev magsjuk på slutet och hade gått ner flera kilo när jag kom hem. Känns fortfarande som en ganska stor prestation.

Varför vandrar du? För att vi rusar fram så fort i vardagen. Då är det härligt att känna att man kan packa allt man behöver för att överleva på ryggen och bara med min egen kraft ta mig fram i landskapet. Man upplever så mycket mer av naturen än att bara köra/resa till destinationen. Det är ofta vägen dit är en lika stor upplevelse som målet.

Vad har du i topplocket? Kniv, kompass, tandborste.

Vad brukar din packning väga? Allt mellan 7-25 kg, beror helt på ändamålet. Ofta bär jag en tung kameraväska bredvid, men jag övar på att optimera den med. 🙂

Ditt bästa tips för packningen? Man behöver inte så många klädombyten som man tror. Rulla alla kläder så blir de kompakta. Packa i mjuka packpåsar så är det lätt att hitta.

Några snabba:
Stormkök eller öppen eld? Helst öppen eld, men det är lättare att laga mat på stormkök.
Kängor eller stövlar? Kängor alla dagar i veckan!
Fjäll eller skog? Svårt, båda har sin tjusning. Om jag måste välja så är fjället lite mer exotiskt för en skåning som mig.
Tält eller vindskydd? Personligen föredrar jag ett bärbart vindskydd, man kommer närmre naturen. Men med barn är det fördel tält.
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Förr hade jag inte råd med dun, idag har jag en fru som är allergisk mot dun så det blir syntetsovsäck.