Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi Swante och Lena Friberg från Öland Kust till Kust Intresseförening. Öland Kust till Kust Intresseförening verkar för att utveckla bygden i vid bemärkelse. Föreningens ändamål är att bidra till bygdens utveckling, till glädje och nytta för boende, besökare och näringsidkare på Öland. En av sakerna som föreningen gör är att utveckla och underhålla vandringsled i området för att göra det möjligt för vandrare att vandra. De arrangerar även gemensamma vandringar som man kan deltaga i. Vi på Vandringsguiden.se hejar på alla glada själar som hjälper andra för att komma ut och vandra. I detta fallet då Swante och Lena som ofta är ute och vandrar och ser vandring som sin vardagsmotion. Gärna med stavar och tyngder. I dagens vandringsprofil kan du läsa lite mer om dem och föreningen Öland Kust till Kust Intresseförening. 

Namn: Swante och Lena FribergLena och Swante

Utbildning: inom Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Ölands Botaniska Förening

Friluftsmeriter: Försöker få till vardagsmotionen genom att vandra ca varannan dag, 1,5-2 timmar. Vandrar alltid med stavar. Swante bär alltid tyngder runt handleder och vrister, ca 7 kg sammanlagt, under ”vardagsvandringarna”. Vandrar på underbara stigar på norra Öland och vandringar längs Östersjökusten, norr och söder om Kalmar. Men Fjällvandrar även i de svenska fjällen

Senaste vandring/resa: Härjedalsfjällen sommaren 2015

Största vandringsminne: Bestigning av Galdhöpiggens topp (Norges högst berg) i strålande solsken. Det var överjordiskt vackert!

Varför vandrar du? Vandring är underbar motion och vackra naturupplevelser! Kan följa naturens växlingar.

Vad har du i topplocket? Vattenflaska, toapapper, plåster, torra strumpor. Vid fjällvandring Nötter, choklad. Lena Friberg

Vad brukar din packning väga? Vid fjällvandring: är vi numera lata och har ”bara” dagsturspackning. De senaste åren: 5-7 kg. (Vi på Vandringsguiden.se vill dock flika in att det är absolut inte lathet att gå i fjällen med dagsturspackning. :0)

Ditt bästa tips för packningen? Packa så lätt som möjligt!

Några snabba:
Stormkök eller öppen eld? Stormkök
Kängor eller stövlar? Kängor
Fjäll eller skog? Fjäll
Tält eller vindskydd? Tält
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dunsäck i fjällen!

Läs mer om Öland Kust till Kust Intresseförening på deras hemsida kust-kust.se. och om du bor i området kanske du till och med vill bli medlem. Då får du en bok om vandringsleden i området. 

Läs mer om föreningens arbete men vandring på deras hemsida