Regionen i Örebro och Bergslagsleden har ett riktigt roligt upplägg som vi gillar skarpt. Vi har inte testat det själv ännu. Men hoppas vi får möjlighet att göra det. Jag tycker det verkar riktigt bra! De har nämligen idag tre olika äventyr som uppmuntrar till vandring på Bergslagsleden.bergslagsleden

1. Bli diplomvandrare

Att bli diplomvandrare längs Bergslagsleden är något vandrare kunnat bli sen invigningen av leden 1980. Enligt storyn blev det när leden invigdes kamp om vem som skulle vandra hela leden först och ur denna kamp skapades diplomvandringen. Sen dess har många vandrare antagit sig utmaningen att vandra alla 17 etapper av leden och listat sig på listan över diplomvandrare. Det finns inga krav på hur lång tid du tar på dig eller i vilken ordning du vandrar etapperna. Förutom äran och en bra story att berätta, får alla forsta-diplomvandrarna bergslagslledendiplomvandrare ett diplom, en förtjänstnål och en bokgåva. Kravet är att man har vandrat alla etapper och fyllt i ett startkort och skickar in till regionen.

Läs mer om hur du kan bli diplomvandrare på bergslagsledens hemsida

2. En lite större utmaning – Ledpass 365

Om du vill ha en lite större utmaning än att vandra alla etapperna på Bergslagsleden så kan du se till att vandra alla etapperna på Bergslagsleden under ett år (365 dagar) och uppfylla kraven för äventyret Ledpass 365.  Du kan fortfarande dela upp leden under flera vandringstillfällen och gå den i den ordning du tycker passar. Men du måste utföra alla mil under 365 dagar. Då uppfyller du kraven för att bli en Ledpass 365 vandrare. Även här behöver du registrera dig till regionen. På ledens hemsida kan man följa vem som just nu håller på att utföra vandringen och vem som slutfört det.

Läs mer om Ledpass 365 på Bergslagsledens hemsida

3. En riktigt stor utmaning – Orange bandet

Orange Bandet är för dig som är ute efter en riktig utmaning och som vill testa gränserna för din uthållighet. För att förtjäna Bergslagsledens Orange Band ska du ta dig genom hela leden utan avbrott. Du skall alltså vandra alla 17 etapper i sträck. Detta är är en nyhet och detta är inspirerat av vita och blå bandet som är andra kände friluftsutmaningar. Där havspaddlarnas blåa band innebär att paddla en viss sträcka och vita bandet där man skall skida i fjävandring-paa-kallhyggellmiljlön. Dessa äventyr får vi skriva om i ett annat inlägg.

Reglerna för Arange bandet är att vandringen skall innefatta hela sträckan av Bergslagsleden, dvs etapp 1-17. I sin helhet utan avbrott. Det blir totalt 28 vackra mil som skall vandras. Du måste vandra för egen maskin. Inga hjälpmedel som cykel eller dylikt får användas.

Läs mer och registrera dig om du vill anta utmaningen på Bergslagsledens hemsida

Vandrare uppmanas att sprida sina äventyr på sociala medier:

Följ Orangebandet på Instagram

Vi hoppas många av våra läsare blir inspirerade. Om ni bestämmer er för att utföra några av dessa äventyr och vill dela med er får ni gärna höra av er till oss. Vi skriver gärna om er vandring för att inspirera andra. Alltid roligt att följa glada och inspirerande vandrare.

(foto i detta inlägget kommer från Bergslagsledens hemsida som vi fått tillåtelse att använda)