STOP – Stanna, Tänk, Orientera, Planera

(vår modifiering av akronymen STOP från Arméns Handbok Överlevnad)

Se till att du har en handlingsplan för hur du ska agera i en allvarlig situation. Denna modell är i grunden från Arméns Handbok Överlevnad och vi har gjort mindre modifieringar för att anpassa den efter allmänhetens friluftsliv. Den är utmärkt att ha som grund när du hamnar i en svår situation (egentligen både i privatlivet, arbetslivet eller friluftslivet!). Utgå från denna och ta dig ur den situation du hamnat.

STANNA

– säg det högt: vi har ett problem!
– skapa en bild: vad har du framför dig?
– ta något att äta och dricka för att ge gruppen bästa förutsättningarna för att lösa problemet

Stanna upp och skapa dig en bild av vad som har hänt, vad du har framför dig. Säg högt vad det är som har hänt. Erkänn för dig själv och gruppen att ni har ett problem, ex. att gruppen gått vilse, något har skadat sig eller att en ryggsäck flutit iväg i ett vattendrag.

Ta något att äta och dricka så att ni ger er själv bästa möjlighet att lösa det uppkomna problemet.

TÄNK

– vad har hänt?
– vad för utrustning har gruppen som kan hjälpa?

Vad har egentligen hänt? Vad har ni med er för utrustning som kan hjälpa er att lösa problemet? Vad har turkompisen i sin ryggsäck som kan vara till hjälp?

ORIENTERA

– var är vi?
– när visste ni senast var ni var?
– hur ser terrängen ut omkring er?
– hög höjd omkring er som kanske har mobiltäckning?

Var visste ni senast att ni befann er? Vet du just nu exakt var du är på kartan? Kan/bör ni fortsätta gå eller är det bäst att stanna på plats? Hur ser terrängen ut omkring er? Har ni en mindre fjälltopp strax bredvid där det är större sannolikhet att ni har mobiltäckning?

PLANERA

– gör en plan
– känd för alla
– måste ni dela på er? (undvik i det längsta!!!)
– omfördela packning?
– skapa en plan – HÅLL er till den!

Gör en plan för hur ni ska agera från och med nu. En tydlig och öppen plan som alla känner till skapar trygghet i gruppen. Ni kanske behöver dela på er? Kan ni omfördela packning så att gruppen kan fortsätta tillsammans? Skapa en plan och håll er till den.

Ladda ner gratis lathund för STOP!