På onsdag är det Sveriges nationaldag. Hur skall du fira det?

Nu går Håll Sverige Rent, Light My Fire, Friluftsfrämjandet och Skånes Djurpark ihop för att under kampanjnamnet Ut Å Njut skapa en ny tradition för hela Sverige – att gå ut i naturen 6 juni och njuta av den unika skönhet som finns i Sverige!

Den idéen gillar vi på Vandringsguiden.se och stödjer mer än gärna. Klart vi alla skall fira vår nationaldag ute i vårt vackra land. Det verkar dessutom bli riktigt toppen sommarväder i stora delar av landet. Så packa väskan, picknickkorgen och ger er ut på en kort vandring och för att njuta. Du kan alltid packa med dig jordgubbarna i ryggsäcken!

Var med och skapa en ny tradition 6 juni! – Gå med i eventet på Facebook

Initiativet är ett försök att få människor att upptäcka mer av vår fantastiska omväxlande natur – och se poängen i att lämna den i bättre skick än när de kom, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent. Många i dag har uppmärksammat den ökade nedskräpningen i naturen, och vi hoppas skapa en tradition som får människor att hitta en gemensam lust och glädje i att hålla den ren, och träffas kravlöst över generationsgränserna.

Vi märker starkt av det ökande intresse för att vistas i naturen, säger Calill Odqvist Jagusch på Malmö-baserade företaget LIGHT MY FIRE. Vår ambition är att förpassa engångsförpackningarna till kyrkogården, och istället lära ut ett nytt beteende som handlar om att ta med sig sina egna koppar, behållare och bestick ut, och sedan ta hem dem igen och återanvända dem. Det är ett spännande skede vi befinner oss i med ett nytt sätt att tänka kring material och användning.

Friluftsfrämjandet som också är en av initiativtagarna till Ut Å Njut, arbetar för bevarandet av Allemansrätten och för att visa människor ut i naturen genom bl.a. ledarledda vandringar, paddlingar och äventyr för alla åldrar.
Gå ut i naturen ofta, ta hand om den alltid och visa fler vägen dit – det är vårt fokus. För det man har en relation till, bryr man sig också om, säger Lars Lundström, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

För att inte tala om de enorma hälsoeffekter som naturen har på oss människor. Att visa fler ut i naturen slutar därför aldrig vara angeläget.

utånjut6juni.se finns härliga recept och tips på äventyr du kan delta i, allt för att underlätta för ett första steg ut i naturen.

Initiativet kommer att synliggöras under hashtagen #utånjut6juni där initiativtagarna Fira Sverige hoppas samla Sveriges somrigaste fotoalbum, och få svenskarna att dela med sig av sina upplevelser och smultronställen i naturen. Så se till att dela med er av era härliga bilder på era familjer som är ute och firar nationaldagen.

Eventet på Facebook: utånjut6juni.se/event2018
Hemsida: utånjut6juni.se

Initiativtagare bakom Fira Sverige och konceptet  är Friluftsfrämjandet, Light my Fire, Håll Sverige Rent och Skånes Djurpark.
Vi önskar er en riktigt härlig dag med massa spännande äventyr och skratt! Passa på att uppskatta och var tacksam för att vi bor i ett så vackert land som Sverige!