Bestiga Kebnekaise – Sveriges högst berg

Funderar du på att bestiga Kebnekaise? Det är många som drömmer om att komma upp på landets högst topp och det är många mer eller mindre erfarna vandrare som försöker varje år. Att bestiga Kebnekaise är en väldigt trevlig vandringsresa som vi verkligen kan rekommendera!

Kebnekaise är ett relativt lätt berg att bestiga, men det är YTTERST viktigt att ändå inte underskatta riskerna. Det krävs ingen klättring utan du kan gå upp. Men det är fortfarande en toppbestigning i fjällmiljö med risker. Så vi rekommenderar dig att se till att vara förbered. 

Vill du bestiga Kebnekaise skall du absolut börja med att planera och förbereda dig. Kebnekaise kan bestigas från flera olika håll med olika svårighetsgrader. Du kan välja att lägga upp turen på många olika sätt. Allt från att vandra och sova i tält till att flyga helikopter vissa bitar och äta trerätters på fjällstationen. Här på vandringsguiden.se hittar du allt du behöver veta. Börja här med denna guide till Kebnekaises topp och klicka sedan vidare till vårt andra material som hjälper dig att planera din bestigning. 

Oavsett hur dina planer ser ut önskar vi dig ett härligt äventyr! / Jenny & Emma 

fakta om Kebnekaise

Att Kebnekaise är Sveriges högsta berg vet nog de flesta men det är färre som vet om att Kebnekaise har tre toppar. Sydtoppen, Nordtoppen och Kebnepakt.
Sydtoppen är Sveriges högsta topp och nordtoppen är Sveriges näst högsta topp. Kebnekaise är en del av bergskedjan Skanderna och finns i Kiruna kommun i Lappland.

Området runt Kebnekaise består av väldigt många toppar och många glaciärer på ett litet område. Och området anses vara Sveriges glaciärtätaste område.

Kebnekaises höjd ändras

Kebnekaise på sina 2097,5 möh är ett ganska lätt berg att bestiga även för oss som inte är proffs. Men det finns en risk att det i framtiden kommer vara svårare att bestiga Sveriges högsta berg. Idag är det nämligen sydtoppen som är den högsta toppen. Men översta delen på sydtoppen består av en toppglaciär (Sveriges enda toppglaciär) och höjden varierar beroende på glaciärens tjocklek. Så höjden kan variera mycket från vintern till på sommaren. Enligt den officiella mätningen 2017 (som alltid görs i slutet av sommaren) var sydtoppen 2097,5 meter över havet. Detta är 70 cm högre än nordtoppen på 2096,8 möh och som är en kal topp. Men om glaciären på sydtoppen smälter finns det en risk att nordtoppen blir Sveriges högst topp. Och nordtoppen är väldigt mycket svårare att bestiga än sydtoppen. Sydtoppen är endast 2060 möh utan glaciären.

Info om Kebnekaise

Kommun: Kiruna Kommun i Lappland

GPS-koordinater: N67.868881°, E18.619595°

Höjd sydtoppen: 2098,5 möh (2017)

Höjd nordtoppen: 2096,8 möh

Närmaste by: Nikkaluokta

Första bestigningen: 1889 (västra leden)

De tre lederna upp till Kebnekaises sydtopp

Det finns flera vägar att gå upp till Kebnekaises sydtopp. Två som utgår från Kebnekaise fjällstationen varav en (västra leden) som du kan gå själv med karta och en (östra leden) som du gör med kunnig guide. Den tredje varianten för att ta sig upp på toppen är via Durlings led som är mer okänd och utgår från Singi.

1. Östra leden:

Östra leden är den kortast vägen upp till toppen men den består dock av lättare klippklättring och passage över Björlings glaciär. Turen är ca 14 km tur och retur från Kebnekaises fjällstation. Med en stigning på ca 1 400 m. Denna tur måste man göra med guide då det är viktigt att ha rätt kunskap och utrustning för klättring och passagen över glaciären.

Du kan boka guidad tur på Kebnekaise fjällstation och de beräknar att turen tar ca 10 timmar. Varierar dock beroende på väder och gruppen. För gruppturerna måste man vara minst 18 år eller 16 år i målsmans sällskap. Dock går det att boka privat guide om man har barn med sig som är över 12 år. De guidade sommarturerna görs från mitten av juni till mitten september. Boka turer gör man bäst via Kebnekaises fjällstation

Läs vår artikel om att bestiga Kebnekaise via Östra leden

2. Västra leden:

Västra leden är möjlig att göra utan guide då den inte går över glaciären. Längs denna led krävs ingen klippklättring men dock kan man behöva använda händerna för att hålla balansen på större klippblock. Den är totalt ca 20 km lång och har en stigning på ca 1800 höjdmeter. Enligt fjällstationens hemsida uppskattar de att det tar mellan 10-14 timmar att gå via västra leden men det hänger så klart på många faktorer och det kan gå både fortare och ta längre tid. Jag har själv gjort en bestigning som tog 17 timmar pga att en deltagare skadade sig på vägen ner. Det är tuffare att bestiga Kebnekaise än vad många tror. Leden är markerad med röda markeringar på stenar på marken dvs syns endast på sommaren. Det kan ofta vara tufft väder och dålig sikt så var förbered med både kläder och utrustning för navigering om ni tappar bort leden.

Jag skulle inte rekommendera oerfarna vandrare att ge sig ut själv utan att vara förbereda. Detta är en fjällmiljö och vädret kan skifta väldigt fort och göra toppförsöket svårare än vad man planerat.

3. Via Durlings led

En tredje och lite mer okänd variant upp på Sveriges högst berg är att gå via Durlings led. Leden har fått sitt namn efter Durling som var tredje man att bestiga Kebnekaise. Denna led börjar inte vid Kebnekaises fjällstation utan i Singi där det också finns en fjällstation. Observera att denna led är inte märkt och kräver mer kunskap i karta och kompass.

Läs vårt inlägg som handlar om att Bestiga Kebnekaise via Durlings led.

Bestiga Kebnekaise

När på året kan man bestiga Kebnekaise

Kebnekaise är möjligt att bestiga året om men det finns tider på året då det är lättare. Om man vill bestiga berget på sommaren är det möjligt att göra det under perioden juni-september. Ofta anses det vara bäst under perioden juli-augusti. Kebnekaise fjällstation är öppen under mitten av juni till mitten av september.

Vill man istället bestiga Kebnekaise under vintern vilket är ett helt annat äventyr så är rekommendationen att göra detta under mars-maj. Fjällstationen har öppet från början av mars till början av maj. Vi har själv ingen erfarenhet av att göra detta och om du är sugen på det rekommenderar vi dig att kontakta Kebnekaise fjällstation som har guidade turer eller kan hjälpa dig med info. Under vintern är det ofta mycket snö i området och lavinrisk längs med vägen upp till toppen. Västra leden är dessutom endast markerad på sommaren.

Behöver du hjälp med din packninglista?

Vill du ha inspiration eller hjälp med din packningslista? Vi skickar gärna vår packningslista till dig helt gratis.

Resa till Kebnekaise

Vanligaste vägen till Kebnekaises fjällstation går via Kiruna. Till Kiruna kan du både flyga, köra bil eller åka tåg. Från Kiruna tar du sedan bussen till Nikkaluokta där vägen slutar och friluftslivet börjar.

Flyg till Kiruna

Det finns bra flygförbindelse till Kiruna från Stockholm. Så vanligt är att mellanlanda i Stockholm om du kommer från andra delar av landet. Flyget från Stockholm till Kiruna tar ca 1,5 timme. Ex flyger både SAS och Norwegian denna sträcka.

Obs! – tänk på att om du ska flyga upp så kan du inte ha med dig t-sprit eller gasolflaskor till köket på flyget. Det är lätt att glömma. 

Tåg till Kiruna

Sj kör tåg till Kiruna. Du kan åka både dagtåg eller nattåg.  Se SJs hemsida för biljetter.

Buss från Kiruna till Nikkaluokta

Nikkaluokta Expressen kör från Kiruna flygplats, tågstation och busstation till Nikkaluokta. Bussen avgår två gånger om dagen. En gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Resan tar ca 1 timme och kostar 150 kr enkel väg eller 250 kr ToR om du köper biljett på hemsidan. Du kan även köpa biljett på bussen och då kostar biljetterna 50 kr extra. Du kan betala både kontant eller med kort. För aktuella tidtabeller, köpa biljett etc så besök Nikkaluokta Expressens hemsida

 

Nikkaluokta – Kebnekaise fjällstation

Nikkaluokta är en lite by som är känt för att vara utgångspunkt för många vandrare.  Området innehar även många köldrekord… I Nikkaluokta finns en stor parkering och fjällanläggningen Nikkaluokta Sarri. Där finns boende, en restaurang m.m. Se gärna Nikkaluokta Sarris hemsida
 
Från Nikkaluokta vandrar du till Kebnekaise fjällstation. Leden är väl upptrampad och är lätt att hitta. Totalt är leden 19 km i lätt terräng. Höjdskillnaden är 200 m. Sträckan tar ca 5 timmar att vandra men hänger så klart på tempo.
 
Efter 5 km vandring  från Nikkaluokta kommer du fram till sjön Laddjujavri. Där finns det en liten bebyggelse där det finns möjlighet att köpa bl.a. renhamburgare. Det finns även möjlighet att åka båt en del av sträckan till fjällstationen och då avgår båten därifrån.
 
 

Båt

Vill man är det möjligt att åka båt en bit av sträckan. Då vandrar du ca 5,5 km från Nikkaluokta, tar båten och sen återstår ca 9 km till Kebnekaise fjällstation. Det blir alltså istället ca 14 km att gå istället för 19 km. Båtturen tar ca 25 min. Båtturens behöver normalt inte bokas. Är ni en stor grupp som skall åka är det bra att ni bokar i förväg. Biljett kostar 350 kr och köps på plats.  Kan köpas både kontant och med kort. Båten avgår ca fem gånger om dagen under högsäsongen. Aktuella båttider och priser mm hittar du på följande hemsida: www.enoks.se
 

 

Helikopter

Det finns även möjlighet att åka Helikopter hela sträckan från Nikkaluokta ända fram till fjällstationen.
Resan säljs av Kallax Flyg och kostar 850 kr enkel väg. Det är även möjligt att skicka med bagage med Helikoptern och sedan gå själv. Biljett för väskan på max 30 kg kostar då 300kr.
Läs mer om detta på Kallax flygs hemsida där du även hittar tidtabell.
Båt Kebnekasie
Kebnekaise fjallstation

Kebnekaise fjällstation

Kebnekaise fjällstation är en välbesökt fjällstation med många bekvämligheter. Så önskar man att bestiga Kebnekaise men inte bo i tält finns det alla möjligheter att ta in på fjällstationen som är riktigt mysig och har alla bekvämligheter man kan tänkas behöva.  Allt från boende, uthyrning av utrustning till bastu och restaurang med fulla rättigheter. Önskar du bo på fjällstationen vid ditt besök bör du boka boende i förväg då det kan vara mycket folk under högsäsongen.

Vill man tälta är det möjligt att göra i anslutning till fjällstationen och betala en avgift för att använda självhushållskök, toalett, torkrum, bastu etc. Vilket kan vara skönt att göra.

När det gäller boende på fjällstationen finns det hela 220 bäddar uppdelat på dubbelrum, 2-bäddsrum, 4-bäddsrum och flerbäddsrum som typ sovsalar. Ingen av rummen har toalett och dusch på rummen utan det delas med andra rum.

Vid Kebnekaise Fjällstation finns det en restaurang som serverar frukostbuffé, lunch och middag. Mycket god mat och det kan förgylla resan om man önskar det. Det är även möjligt att köpa med sig matpaket att ta med på vandringen under dagen. Sist vi var där bodde vi i tält men besökte ändå fjällstationens restaurang vilket var ett trevligt inslag för att fira besöket.

Att tänka på om du vill bo på fjällstationen är att det kan vara en idé att vara medlem i STF för då blir boendet billigare. Besök STFs hemsida eller fråga på Fjällstationen när du bokar.

För mer info är det bästa att så klart titta på Fjällstationens egna hemsida.

Här hittar du Kebnekaise fjällstations hemsida

Bra saker att tänka på

Saker som är bra att tänka på när man ger sig upp på Kebnekaise är följande:

Mat och dryck

Att ha ordentligt med mat med sig då det krävs energi för att bestiga ett berg. Vattenflaska eller vattensystem är ett måste så man ständigt kan fylla på med vätska under turen. Det är möjligt att fylla på vatten på några ställen precis i början men tänk på att längre upp är vattnet fruset och du kan inte fylla på vatten där. Tänk på att inte dricka glaciärvatten.
Läs mer om vatten

Läs mer om vätskesystem

Kläder

Det är även viktigt att vara rätt klädd. Tänk på att det blir kallare på toppen så ha extra kläder med dig. Det är lämpligt att klä sig enligt lager på lagerprincipen så du kan anpassa klädseln längs med vägen. Jag hade själv underställ, byxor och regnbyxor på mig. Buff och vantar.

Ha gott om tid

En toppbestigning kan kan ta längre tid än vad du tror. Planera så du har tidsmarginal. Ge dig gärna iväg så tidigt som möjligt på morgonen så du har så många timmar på dig som möjligt innan det blir mörkt.

Ha koll på vädret

Fjällen har varierande väder och det kan skifta snabbt. Kolla väderprognoserna och ge dig inte iväg om det skall bli dåligt väder. Det finns bra väderinformation på fjällstationen. Men även om det ex är fint väder när ni ger er av för en toppbestigning så ha kläder med dig för att även klara av sämre väder.

Väl uppe skall man ner igen

När man väl bestigit ett berg är det lätt att tänka att vi klarade och att man firar sin bedrift. Men man är bara halvvägs och ibland knappt det för nedgången kan många gånger vara svårare. Det gäller att tänka på att det tar även tid att ta sig neråt och det är viktigt att man fortsätter att hålla fokus.

Några dagar på dig

Om du väldigt gärna vill nå toppen innan du åker hem kan det vara bra att planera att vara i området ett par dagar. Planera med några dagars marginal då det kan vara dåligt väder vissa dagar så det inte är möjligt att göra en bestigning. Har ni då planerat er vistelse så ni är några dagar vi fjällstationen är det möjligt att göra en bestigning en annan dag när vädret blir bättre.

Andra bra saker

  • Gå inte ensam
  • Ha extra kläder
  • Ha Första hjälpen med dig – är lätt att skada sig vid en bestigning
  • Bryt om det känns jobbigt
  • Räkna inte med mobiltäckning!
  • Ta vara på naturen och lämna inga spår efter dig!
Nerför Kebnekaise

Bra länkar till dig som vill läsa mer om Kebnekaise

Länstyrelsen Norbottens broschyr om att bestiga Kebnekaise längs västra leden:  http://www.lansstyrelsen.se/Norrbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/Kebnekaise_sv_2016.pdf

2 Kommentarer

  1. Liselotte

    Hej Jag har en son som vill vandra till Kebnekajse. Jag vill inte att han går själv, vilket jag tror han vill. Kan man göra det själv. Han har ej klättrat tidigare eller är någon atlet. Han har paddlat lite kajak med sonen och cyklat lite. Vad behöver han träna innan?
    Vad kostar det med guide inklusive mat och transport. Han fyller 40 år och önskar sig detta.? Mvh mamman

    Svara
    • oLE lerern

      Hej, ja han kan ju vandra med en guide men jag trot det ska gå på östra leden mvh vandrings gubben

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *