Vi på vandringsguiden.se får med jämna mellanrum frågor till oss och en del av dem väljer vi att publicera som ett inlägg då vi tänker att fler kan tänkas undra samma sak och bra frågor och svar är till för att delas för alla! 🙂 Här är det en familj som planerar sin första fjällvandring och nu undrar över om det är möjligt att från Singistugorna bestiga Kebnekaise via Durlings led. Funderar du också på att bestiga Kebnekaise? Läs då vår guide till att bestiga Kebnekaise

Hej!
Vi är en familj (mamma pappa drygt 50, barnen 18 och 20) som ska vandra i Kebnekaisefjällen för första gången i augusti. Vi planerar följande rutt:

Dag 1 Nikaluokta – Vistas
Dag 2 Vistas -Nallo
Dag 3 Nallo – Sälka
dag 4 Sälka – Singi

Sedan kan vi inte bestämma om det är bästa att bestiga toppen från Singisstugan ToR på en dag eller om det är bättre att gå till Fjällstationen från Singis och gå med guide från Fjällstationen till toppen.

Vad säger ni? Kan man gå från Singisstugan till toppen ToR på en dag? Det låter som om det är lite mindre folk att gå den vägen men fixar man det utan guide?

Mvh

J

Hej!

Vad gäller att nå toppen från Singihållet är det absolut görbart utan guide. Då tar jag för givet att ni är friluftsvana och kan det här med karta och navigering. Men det låter det som med tanke på er övriga tur. Det ni då gör är att ni gör en topptursbestigning via Durlings led. Detta är en tredje, lite mer ovanlig tur, som bjuder på en fantastisk upplevelse! Den första sträckan går genom en dalgång med mycket klippblock/stenar att gå på, alltså ingen egentlig stig. Relativt flack men hela tiden lite stigning uppåt. Den sista bit på Durlings led övergår det till ganska stora stenar och blir ganska brant. Men det är ingen klättring! Denna del kan ibland vara täckt av snö och det kan faktiskt vara en fördel då det är lättare att passera detta område då. Har du vandringsstavar så glöm inte snörondellerna! Ni ansluter sedan till stigen/leden i Kaffedalen och går sedan den västra leden upp mot toppen på Keb.
Det ni missar är att gå upp och nerför Vierranvárri som är det mindre berget som liksom ligger mellan Kebs fjällstation och själva berget Keb. Vi gick nästan helt ensamma längs Durlings, sånär som på ett medelålders franskt par. Det var en mäktig upplevelse att vara där alldeles ensamma! 🙂
Däremot tror jag det kanske är lite väl långt att gå från Singi och upp. När jag själv gjorde toppturen via Durling tältade vi strax innan Durlings led, tog oss upp på toppen och tillbaka igen. Denna topptursetapp tog 12h. Så att lägga till sträckan från Singi kan vara lite väl mastigt. Men allt beror ju på hur vana vandrare ni är och hur långa dagsetapper ni är vana vid. Jag bifogar några bilder. En av bilderna visar var vi valde att tälta när vi gjorde toppturen via Durling, nästa bild visar var Durlings led är på Fjällkartan. Vi valde också att ha med Högfjällskartan över Kebnekaise just för att Durlings led är bättre utritad på denna.

Bild 1: Lantmäteriets Fjällkarta var tidigare den absolut vanligaste kartan att använda vid fjällvandring. Köp din karta på Bokus.com.

Men numera tar Calazos kartor i Tyvek (vattentåligt material) över mer och mer. Köp din Calazokarta över Kebnekaisefjällen.

Bild 2: Här tältade vi inför topptur på Kebnekaise via Durlings led.

Bild 3: Här går Durlings led.

Bild 4: Vi hade också med en Högfjällskarta över Kebnekaiseområdet för att Durlings led var utmärkt bättre där än på den vanliga lila Fjällkartan. Även denna karta går att köpa på bokus.com

Calazos karta i Tyvek (vattentåligt material) finns också över Högfjället. Köp din Högalpina Calazokarta över Kebnekaise hos Bokus.com.

Bild 5: Durlings led.

Det låter som att ni planerar göra en stugtur och inte ha med tält? Då lär ni å andra sidan ha mindre tung packning och kanske har mer energi kvar att göra en rejäl dagsetapp från Singi och upp till toppen, starta dagen tidigt (!!!) och ha med i beräkningarna att ni kanske behöver vända. Durlings led är inget någon vill gå i mörker då det är mycket stora stenbumlingar att gå på… Men väl värt upplevelsen att Bestiga Kebnekaise via Durlings led om ni gör det dagtid och med bra förutsättningar!
Ett tips är också att lämna lite mat någonstans på det flacka partiet eller vid sjön innan den sista biten tillbaka till Singi. Det kan vara det som behövs föra att också tillbakavägen ska bli en bra upplevelse, det går nämligen åt mycket energi att ta sig både upp och ner!
Har du fler funderingar får du mer än gärna höra av dig igen, jag lovar att svara snabbare nästa gång! 🙂
/Emma