Intresset för naturnära upplevelser fortsätter att öka men trots att fler törstar efter en fritid ute i naturen, har oroväckande få de kunskaper som krävs för att kunna utöva sitt intresse säkert. Nära hälften av svenskarna anser att de lever att aktivt liv utomhus, men samtidigt uppger hela 1 av 3 att de har ganska eller mycket dåliga navigationskunskaper. Detta visar en undersökning utförd av Upplevelseinstitutet på uppdrag av SILVA.

Att spendera tid ute i naturen fortsätter att vara en populär fritidssysselsättning. Nära hälften av svenskarna bedömer att de idag lever ett aktivt liv utomhus, men trots det växande friluftsintresset är det många som saknar nödvändiga förkunskaper kring navigation i skog och mark. Var tredje svensk uppger nämligen att de är osäkra på hur de ska använda karta och kompass för att navigera i naturen. Det visar en aktuell undersökning från Upplevelseinstitutet utförd på uppdrag av SILVA.

Att friluftsintresserade människor ger sig ut i naturen utan grundläggande navigationskunskaper har lett till en oroväckande ökning av antal räddningsaktioner. Statistisk från Polismyndigheten visar att fjällräddningens utryckningar fördubblades under förra sommaren*.

Under 2017 skedde rekordmånga utryckningar då fjällräddningen i Norrbotten fick bege sig ut hela 448 gånger. Sommaren var särskilt intensiv med i snitt 1,3 utryckningar per dag för att hjälpa fjällvandrare i nöd. Bristande erfarenhet och dåliga förberedelser är bidragande faktorer till det ökade antalet utryckningar. **

– Att fler personer hittar ut i skogen och på vandringsleder är självklart väldigt roligt. Dock gäller det att komma ihåg att goda förberedelser och grundläggande navigationskunskaper är A och O för ett säkert friluftsliv. Idag finns det många bra kartappar och mobila GPS:er, men en kan inte alltid förlita sig på teknik som drivs av batterier om något oförutsett händer längs vägen. Spara på telefonens batteri för en eventuell nödsituation och navigera genom att använda karta och kompass. Vi arbetar aktivt för att höja den allmänna kunskapen och försöka bidra till att fler kan njuta av vår natur på ett tryggt sätt, säger Madelene Öhlin, marknadsansvarig på SILVA.


För mer information och tips kring navigation, gå till SILVA’s
Navigation Guide.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Upplevelseinstitutet i Sifos Opinionspanel på uppdrag av SILVA. Totalt deltog 1088 personer mellan 6 – 8 februari 2018. Undersökningar genom Sifopanelen görs i enlighet med PUL och ICC/ESOMARs riktlinjer.

Källa för text och bild: Pressmeddelande från SILVA