Sidan innehåller annonslänkar

Vätskesystem

En riktigt bra pryl som har blivit allt mer populär de senaste åren bland friluftsmänniskor är vätskesystemen som ex. Camelbaken som den kallas, även om det nu finns flera märken än just Camelbak. Detta är ett vätskesystem där du har ca 2-3 liter i en påse på ryggen med slang som du dricker från. På detta sätt kan du lätt dricka och fylla på vätskeförrådet i kroppen medan du vandrar eller är aktiv på andra sätt. Att använda ett vätskesystem är väldigt praktiskt och bra för då behöver man inte stanna och packa upp vattenflaskan för att kunna ta en vätskepaus utan man kan ta små klunkar med jämna mellanrum. Detta gör ofta att man dricker mer vilket är speciellt bra varma sommardagar. Vätskesystemen är framförallt värdefulla att använda när man ger sig iväg på längre vandringar och det är viktigt att man dricker mycket då kroppen gör av med mycket vätska.

Denna typ av vätskesystem är inte bara populära inom vandring utan används även av skidåkare, cyklister, löpare m.m. Även försvaret har ett vätskesystem av denna typ i sin utrustning. Den är så klart mörkgrön ;0)

vätskesystem

Många olika modeller och tillverkare

Påsarna finns i många olika modeller och storlekar och tillverkas idag av flera leverantörer. Det finns ryggväskor som är specialdesignade för vätskesystemen som är praktiskt om man ex. är ute och cyklar eller springer och inte vill ha med sig mycket annan packning. Fungerar även bra för en kort dagsvandring om man inte behöver ha med sig mycket andra saker. Men många vandringsryggsäckar designas numera också för att man skall kunna använda sitt vätskesystem på ett smidigt sätt.

De flesta moderna vandringsryggsäckar har en ficka längs ryggen på ryggsäcken där du kan stoppa i din camelbak. Sedan finns ett hål för att trä ut slangen och så kan den knäppas fast framtill på axelremmen på ryggsäcken. Men man behöver absolut inte ha någon speciell väska för att kunna använda ett vätskesystem utan det kan funka i alla ryggsäckar. Annars kan man även lägga den i topplocket eller något annat bra fack.  Man får hitta en bra lösning som fungerar för din ryggsäck.

Läs mer om vätska och vatten 

Hur ska du välja ett bra vätskesystem

Bra saker som vi tycker är värt att titta på när du ska välja ett vätskesystem:

  • Bra att ha en påfyllningsöppning som är relativt stor för då är det lättare att fylla på och lättare att göra påsen ren. Även bra med en stor öppning när du skall fylla på påsen i fjällbäcken. Men det absolut viktigaste är nog för att kunna göra den ren på ett smidigt sätt.
  • Ett plus kan vara att det är möjligt att knäppa loss slangen från påsen utan att den läcker för då behöver man inte trä ut hela systemet när man behöver fylla på från fjällbäcken.
  • Ska du använda den i vinterväder och behöver en slang som är isolerad så vattnet inte fryser lika lätt. Det finns nämligen.
  • Välj också med fördel en modell som har låsning i drickpipen. Detta gör att risken minskar betydligt för att vatten läcker ut när du tar av dig ryggsäcken och slangen råkar hamna i kläm under väskan…. (Vissa misstag delar vi gärna med oss av så att andra slipper att göra samma!) 🙂

Köp ditt egna vätskesystem på Outnorth

vätskesystem
vätskesystem
vätskesystem

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *