Alla har vi väl någon gång drömt om att bestiga ett berg, att göra en topptur? Om du inte drömt om Mount Everest har du kanske drömt om att bestiga Sveriges högsta topp, Kebnekaise, eller kanske Åreskutan eller vilken annan topp som helst? Det finns en del saker som är värt att tänka igenom inför en topptur. Några saker som är extra tråkiga att inte ha planerat igenom. Och en del saker som vi anser är totalt nödvändiga för att inte utsätta sig själv eller andra för alltför stora risker. Varje år behöver Fjällräddningen åka ut på räddningsaktioner som hade kunnat undvikas med rätt kunskap och rätt förberedelser. Och ja, det finns en reell risk med att bestiga Kebnekaise. Det är inget som ska göras i mjukisbrallor och flipflop. Här samlar vi en rad bra tips, hör gärna av dig om vi ska lägga till något som du tycker att vi saknar! Hoppas du får mycket nytta av våra tips om topptur till Kebnekaise – sånt du bör ha koll på!

Planera turen

För att göra din vandring och din topptur absolut härligast och ge dig själv bästa förutsättningar för att både klara det och dessutom njuta av det så unna dig själv lite tid för att planera turen. Både hemmavid innan du åker iväg, men också på plats när du vet aktuellt väder och de förutsättningar som gäller just där och då. 

Hemmavid

 • Studera kartan över området där du vill göra en topptur så att du vet vilken led du planerar att ta 
 • Planera gärna in ett par olika alternativa dagar att göra din topptur på så att du inte missar möjlighet om vädret är dåligt en viss dag
 • Berätta för någon som är kvar hemma vad din plan är och när de förväntas få ett meddelande av dig att allt gått bra OCH när och hur de ska agera om de inte får ett ok-meddelande av dig

På plats

 • Kolla in vädret och planera toppturen när du har ett bra väderfönster
 • Prata med andra på plats som kanske nyss gjort toppturen om hur de aktuella förhållandena är just nu, ex. snöläge på toppen osv.
 • Checka av gruppen du ska gå upp med så att alla mår bra och är redo för den extra ansträngning som en topptur innebär
 • Planera vad du ska ta med dig i din toppturspackning (se avsnitt nedan)
 • LÄMNA FÄRDMEDDELANDE! Detta kan inte nog betonas hur viktigt det är. Någon/några SKA ha koll på hur din plan ser ut, när du förväntas tillbaka och när vederbörande ska agera om du inte meddelat att du är tillbaka. Det kan vara någon hemmavid, någon i granntältet eller någon som jobbar på fjällstationen. 

Läs gärna mer i vårt avsnitt Planera vandringen av utbildningsserien Säker Vandring

Topptur till Kebnekaise - sånt du bör ha koll på!

Väder

Väder kan skifta snabbt i fjällen! Också en dag som börjar med sol och blå himmel kan slå om till kraftiga vindar och snöfall. Var noga med att följa väderprognos för ditt fjällområde, lyssna på radion du har med dig, använd lite av ditt dyrbara mobilbatteri till att få information om väder och prata med personalen som jobbar på ex. Kebnekaises fjällstation om hur vädret ska bli. 

Var också förberedd för att vädret kan skifta. Packa med dig regnkläder och varmt förstärkningsplagg. 

Var också beredd att avbryta din topptur om vädret skiftar. Kraftig dimma kan göra det otroligt svårt att navigera också på en väl upptrampad stig. Regn och vind kan kyla ner deltagare i gruppen så att de faktiskt inte orkar gå. Men sol och blå himmel kan göra toppturen alldeles underbar – så försök att tajma in ett bra väderfönster! Kanske kan du pricka in en av de få dagar då det går att se 1/5 av Sveriges yta från toppen på Kebnekaise! 

Topptur till Kebnekaise - sånt du bör ha koll på!

I packningen

Packa med dig en mindre toppturspackning när du planerar din topptur på Kebnekaise (eller annan topp för den delen). Större delen av packningen lämnar du med fördel i tältet eller på fjällstationen om du väljer att sova där. 

 • Förstärkningskläder – dvs. varm tröja, mössa, vantar
 • Regnkläder – packas ner också en solig dag! Det kan vara blåsigt på toppen och vädret kan slå om snabbt i fjällen.
 • Vatten för dagen och lite extra ifall turen tar längre tid än du tänker dig. Räkna inte med att kunna fylla på vatten på vägen upp eller ner för toppen.
 • Mat för en lång dags ansträngande vandring. Och en del extra mat ifall turen tar längre tid än du tänker dig. 
 • Snabb energi. Kexchoklad, nötter, russin, mackor… Sånt som är lätt att få i sig också när någon blivit riktigt trött.
 • Sjukvårdsväskan / första hjälpen. Glöm inte en rejäl elastisk linda! Det är väldigt lätt att stuka fötter på stenblocken på vägen upp för Kebnekaise…
Topptur till Kebnekaise - sånt du bör ha koll på!

Topptur till Kebnekaise – sånt du bör ha koll på! Några avslutande tips!

 • Starta i god tid! Tidigt på morgonen! Du vill inte gå nerför Kebnekaises topp i mörker…
 • Det finns ingen toalett på vägen. Ta med toapapper och göm det väl när du gjort dina behov…
 • Det finns väldigt begränsat med mobiltäckning så gör en alternativ plan för hur du ska söka hjälp om olyckan är framme.
 • Se till att ha gott om tid, du vill kunna njuta av upplevelsen och den otroliga utsikt som finns på toppen!
 • Vandra aldrig ensam. Det är både roligare och säkrare i gott sällskap. 🙂

Kolla gärna igenom vår utbildningsserie Säker Vandring så är du väl förberedd för ditt fjälläventyr!