Det är viktigt att ta det säkra före det osäkra när du ger dig ut på en vandring eller en toppbestigning. Detta kan inte nog betonas hur viktigt det är. Någon/några SKA ha koll på hur din plan ser ut, när du förväntas tillbaka och när vederbörande ska agera om du inte meddelat att du är tillbaka. Det kan vara någon hemmavid, någon i granntältet eller någon som jobbar på fjällstationen.

Det är viktigt att meddela färdväg och beräknad återkomst till någon så de kan larma om du inte skulle komma fram som planerat och du ev skulle behöva hjälp på något sätt. Att lämna denna typ av information kallas ofta att lämna färdmeddelande. Det finns många olika sätt att lämna färdmeddelande på. Det viktigaste är att någon kommer förstå och kan larma om något går fel. Så en ev hjälp kan komma ut i tid.

Bra innehåll i ett färdmeddelande

Följande kan vara bra att ha med i ett färdmeddelande.

  • Vem det är som skall vandra
  • Datum för avfärd och planerad ankomst.
  • Vilken sträcka ni tänker vandra
  • Kontaktuppgifter till gruppdeltagarna

Hur lämnar du färdmeddelande

Finns olika sätt att göra ditt färdmeddelande. Det viktiga är att hitta ett sätt som fungerar för dig och dina kontakter. Hänger också lite på typen av äventyr och hur otillgänglig terrängen du skall vandra i är. Men vi vill ändå slå ett slag för att tänka på säkerheten och alltid göra ett färdmeddelande även om du ”bara” ska vandra på vandringsleden nära hemma Du vet aldrig vad som kan hända.

Muntligen till vänner eller familj

Enklaste sättet att lämna färdmeddelande är helt enkelt att berätta för någon muntligen vad du tänker göra och vad du planerar. Lämna en grund för färdväg till anhöriga på hemmaplan och kom överens med dem också när du ska höra av dig till dem och vad de ska göra om du inte hör av dig. Glöm dock inte att meddela om något skulle förändras! Och glöm inte heller att meddela att du nått din planerade destination! Annars kan detta leda till onödig oro och i värsta fall också ett uppdrag för fjällräddningen helt i onödan.

SMS och meddelande

Skicka sms eller andra meddelande löpande till någon. Detta sätt är dock väldigt vanskligt då det finns en osäkerhet i att det inte finns täckning eller att din telefon tappar batteri eller går sönder. – Tänk på att det i många områden kan saknas täckning!! Så vi skulle inte rekommendera detta som enda sätt men det kan vara ett trevligt sätt att hålla familj uppdaterade.

Fjällsäkerhetsappen

Får några år sedan lanserades Fjällsäkerhetsappen som vi skrev om då. Men nu verkar det dock som att appen inte fungerar längre. Så använd inte den.

Rapportera på fjällstationerna

Många fjällstationer hjälper gärna till. Går du mellan olika fjällstationer kan de hjälpa dig och meddela den kommande stationen vilken tid du planerar att anlända.

SPOT

SPOT är en säkerhetsutrustning som gör det möjlig för privatpersoner att sända meddelande via satellit. För nödsändning eller bara meddela ok. Dock kostar detta både för inköp av själva utrustningen och även en prenumeration varje år

Läs mer om SPOT på deras hemsida och se produkten på Outnorth

Skriv i gästböckerna

I rastskydden utmed de markerade lederna finns ofta gästböcker som fjällsäkerhetsrådet rekommenderar att du skriver i. Det är ingen som går och läser i dessa böcker löpande så länge inget hänt. Men de gånger Fjällräddningen söker folk kan uppgifter i gästböckerna vara värdefull vägledning.

Viktigast av allt är att någon saknar dig

Vilket sätt som du lämnar färdmeddelande är upp till dig och din vandringsgrupp. Det viktigast är att någon saknar dig/er om något skulle hända och ni inte skulle komma fram som ni ska och behöver hjälp. För då kan en räddningsinsats inledas. Har ni då gjort färdmeddelande på ett tydligt sätt så är det lättare att hitta er. Det viktiga är dock att verkligen försöka uppdatera sina kontaktpersoner hemma om vad som händer så de inte sätter igång en räddningsinsats om det inte behövs. Men samtidigt att de vet vid vilka signaler som de ska flagga för fara. 

färdmeddelande vandring
SPOT färdmeddelande