Under 2019 kommer vi ha ett riktigt härlig gäng med gästbloggare här på Vandringsguiden. Vi har valt att ta in gästbloggare just för att visa på bredden och visa att vandring är för alla. Vi är många som älskar att vandra och vi gör det av olika anledningar.

Vi har tidigare presenterat Sara la Fontaine som ska ge sig ut på roadtrip med vandring i vårt vackra grannland Norge. Att åka på roadtrip i Norge är det många som gör just för att komma nära den otroligt vackra naturen som finns där. Finns mängder av möjligheter till knip mig i armen vackra vandringar i Norge.

I detta inlägget delar Sara med sig om sina tankar när det gäller förberedelserna inför hennes tur. Sär här skriver hon:

Bilen

Då jag ska köra ca 500 mil så har bilen varit en prioritering. Jag besiktade bilen i mars, var tvungen att fixa lite saker och sen har jag, min pappa, min sambo och min svärfar fixat lite smått och gott på min bil (min pappa och svärfar är mekaniker). 

Nu innan resan ska jag själv fixa lite med bilen så att jag kan sova i den om jag inte hittar tältplats eller om vädret blir dåligt. En madrass behöver jag, något för fönsterna (typ gardiner) och sen självklart kolla alla vätskor i bilen och ta med sånt som behövs. 

Mat och packning

Maten som jag kommer ha med mig är frystorkad mat. Det tar mindre plats samt är perfekt när jag ska göra vandringar. Sen kommer jag ha med mig lite annan mat också, variation kan vara gott. 

Packningen kommer vara som för en typisk vandring. Tält, sovsäck, liggunderlag, ryggsäck, kängor, skaljacka, vandringsbyxor, storkök osv ska med. Sen det som alltid är ett måste för mig är godis eller snacks och en bra bok.

Då jag kommer ha en hel bil att packa saker i (och sen bara ta med det mest nödvändiga i en ryggsäck för vandringarna) så behöver jag inte ”jaga gram”. Ska man bara ut för en vandring vill man kanske ha så lite och lätta saker med sig. Jag kan nu faktiskt ta med sånt som är roligt att ha med, till exempel en surfplatta för att se film på. 

Läs vandringsguidens packningslista inför vandring

Vandringar och turer

Jag har ett hum om vad jag vill göra och se i Norge. Dock vet jag att vad som helst kan hända så jag kommer vara flexibel. Men tanken är att stanna i Svolvaer i Lofoten, Geiranger och Jotunheimen. 

Jag har frågat mycket i vandringsgrupper på Facebook och fått många bra svar om tex Besseggen och Galdhøpiggen. Sen har jag även vänner som har varit mycket i Norge så från de har jag också fått en massa tips. En vän lånade till och med ut sina kartor och böcker till mig.

Bra att tänka på

De tipsen som jag har fått inför min resa är att ta med eget godis då allt med socker i tydligen är jättedyrt i Norge.

Ha med eget toalettpapper, man vet aldrig när det trycker på ute i naturen. 

Säga åt någon familjemedlem ungefär vars du ska vara och vilka dagar utifall att något skulle hända.

Läs om färdmeddelande och vikten av att berätta var en är

Ha med en bensindunk med lite extra bensin i, ibland kan det vara långt mellan bensinmackarna. 

Och framförallt att inte stressa. Ta resan lite som den kommer. Allt kan inte alltid gå som planerat, men det kan bli en bra resa ändå.