Årets Begagnade Julklapp 2017 – Vandringsutrustning

För tredje året i rad utser Blocket ett begagnat alternativ till årets julklapp. Under 2017 har prylar för vandring och friluftsliv ökat med nästan 15% jämfört med året innan. Detta är en av anledningarna till att Årets Begagnade Julklapp 2017 är vandringsutrustning! Kul tycker såklart vi på vandringsguiden! 🙂

Ökat intresse för friluftsliv

Något som vi på vandringsguiden tycker är fantastiskt roligt är att intresset för friluftsliv bara verkar öka! De senaste åren har det gått att mäta en rad olika faktorer som visar på just denna trend.

Friluftsfrämjandet ökar i antalet medlemmar för tredje året i rad under 2017. Både Scouterna och Friluftsfrämjandet har visat på ökade barn- och ungdomsverksamheter under 2017. Och en undersökning som Blocket gjort i samarbete med Kantar Sifo visar att fler än var tredje svensk (35%) upplever att intresset för friluftsliv har ökat. Både bland familj och vänner men också att friluftslivet har fått ta större plats i media under senaste året.

Vad gäller sökningar på Blocket är det också tydligt! Sökningarna på orden tält, ryggsäck och kängor har ökat med hela 30% under 2017 jämfört med 2016.

– Under året har vi hört om ett växande intresse för fjällvandring, vandrare som fått betala dyr helikopterskjuts och Kronprinsessans vandring genom Sverige. Att äventyr i kombination med lugn och tystnad är det nya svarta syns tydligt även på andrahandsmarknaden vilket gör den begagnade vandringsprylen till en populär, prisvärd och klimatsmart julklapp, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket i ett pressmeddelande vi har tagit del av.

Begagnat av högt intresse!

Privata personer lägger ut fler friluftsprylar till försäljning på Blocket. Antalet annonser på tält och ryggsäckar ökade med mellan 9-15% under 2017. Men också sovsäckar och kängor finns bland de mest utannonserade prylarna. Enligt Blockets undersökning svara 2/3 av svenskarna (67%) att de kan tänka sig att köpa vandringsutrustning begagnat.

– Att bege sig ut på vandring kräver kläder, skor och utrustning som tål väder och vind. Det är teknologi och funktionalitet som kostar. Har man vandringsprylar hemma som inte kommer till användning är det en god tid att sälja det vidare nu när efterfrågan är stor, säger Linnéa Aguero i pressmeddelandet.

Hur väljs julklappen ut?

Julklappens som väljs ut baseras på en rad olika faktorer. Dels ska det vara något som har väckt stort intresse under året och därmed också triggat efterfrågan.

Kriterier för Årets Begagnade Julklapp (enligt Blockets pressmeddelande):

  • Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden
  • Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat
  • Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning
Årets begagnade julklapp 2017 - Vandringsutrustning