Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi Stina Bernhardsson som nyss tillträtt tjänsten som sportchef på STFs fjällstation Grövelsjön. Stina är tjejen som brinner för friluftsliv alla dagar, hela året! Skidor på vinter och vandring på sommaren och allt möjligt annat däremellan! Det är bara till att gratulera Grövelsjön till en sådan kompetent och inspirerande sportchef! 

Namn:

Stina Bernhardsson

Utbildning:

Fjäll- och Äventyrsledare vid Älvdalens utbildningscentrum.

Utbildad skidinstruktör och skidpatrull (SLAO, NSA, Alf).

Ett brinnande intresse för ledarskap!

Friluftsmeriter:

Att vara aktiv och utomhus har legat i min natur sedan barnsben. Jag växte upp med snöfyllda vintrar och började åka skidor tidigt. Sommarloven har tillbringats nästan uteslutande på den svenska västkusten med hav, klippor, segling, kajak och salta bad. Något jag fortfarande strävar efter att få en dos av varje år. Fjällvandra började jag först med i vuxen ålder.

Jag hade mitt insteg in i friluftsbranschen när jag 2008/2009 gjorde min första skidsäsong och därmed insåg att friluftsliv går att jobba med.
8 skidsäsonger har passerat sedan dess – 2 i Branäs och 6 på norska Geilo. Varvat med det har jag sommartid jobbat som guide för Svenska Turistföreningen sedan 2012. Nu har jag precis börjat ett nytt spännande jobb som sportchef på STF Grövelsjöns Fjällstation.

Senaste vandring/resa:

Rogens naturreservat, sydvästra Härjedalen, förra sommaren tillsammans med en vän. Ett väldigt speciellt och säreget område med tydliga lämningar efter istiden. En hel del blockterräng och klivande, men med en skön vildmarkskänsla. Rekommenderar verkligen ett besök här! Sveriges enda vilda bestånd av myskoxe – en grupp på ca 9 individer – har för övrigt delar av sitt revir i norra delen av reservatet.

Största vandringsminne:

Det finns många fina och speciella upplevelser. Generellt tycker jag att det är en riktig pärla att fjällvandra på hösten – hög, krispig luft och fjället som sprakar i gult, orange och rött.

Varför vandrar du?

Att vandra innebär närvaro för mig. Det finns något genuint i känslan att förflytta sig till fots. Äkta och avskalat. Jag är ofta väldigt nära mina sinnen när jag vandrar. Det handlar om ett flow och en harmoni, och en frihet som är väldigt tilltalande – i kombination med naturupplevelsen.

Vad har du i topplocket?

Karta, kompass, solbrillor, solskyddsfaktor och en buff.

Vad brukar din packning väga?

Oftast lite för mycket.

Ditt bästa tips för packningen?

Bär bara på det vatten som du behöver. Vandrar du i svenska fjäll så kan du dricka vattnet i bäckarna. Kolla kartan och se var du kan fylla på. Är det gott om bäckar och vattendrag kan du fylla på ofta och behöver bära på mindre.

Packa saker inuti ryggsäcken, och det tyngsta närmast ryggen.

Ett tält eller en sovsäck som sitter fastsurrat bak, utanpå ryggsäcken får en avsevärt större tyngd än om en packar ner det inuti.

Packa regnkläder och ryggsäcksöverdrag lättillgängligt.

Ett bra utgångsläge i friluftslivet generellt är att hålla sig varm, torr och mätt. Då är tillvaron för det mesta ganska behaglig. Personligen fryser jag väldigt lätt, så jag brukar packa med mig lite extra för att kunna hålla värmen när jag behöver. Vandring i skandinaviska fjäll kan ju bjuda på ganska omväxlande väder – ena dagen högsommarvärme, nästa snöblandat regn.

Några snabba:

Stormkök eller öppen eld?

Smidigt och praktiskt att laga mat på stormkök – hög mysfaktor med öppen eld.

Kängor eller stövlar?

Kängor.

Fjäll eller skog?

Bägge har sin charm, men jag säger fjället! Öppna vidder. Sånt kan ge mig äventyrskill under tårna. Påminner på många sätt om att vara vid havet som även det ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Tält eller vindskydd?

Helst under stjärnor och bar himmel – om väder och myggstatus tillåter.

Dunsovsäck eller syntetsovsäck?

Helst syntet.

I val av friluftsprylar tycker jag att det är viktigt att reflektera över användningsområdena för planerade inköp, och ställa mig själv frågan hur mina val ter sig ur ett etiskt perspektiv samt ett hållbarhetsperspektiv.

Det är viktigt att komma ihåg ansvaret vi har gentemot den natur vi älskar att vistas i!

Om nya jobbet på Grövelsjöns Fjällstation:

Jag har precis börjat jobba som sportchef på stationen. Det känns jättekul!

Tidigare har jag jobbat som guide för STF och stationen Grövelsjön i flera år, trots det så väntar mycket nytt och många spännande utmaningar med den här tjänsten.

Det är en helårsanställning, så stora delar av året kommer jag bo i Grövelsjön – med fjällen i ”trädgården”. Det är en fantastisk natur i området! Böljande i sin karaktär, vilket gör området väldigt tillgängligt. Det är lätt att utforska det som finns bortom lederna.

Svenska Turistföreningen har också en stark miljöprofil och Grövelsjöns fjällstation räknas till en av världens mest miljöanpassade turistanläggningar i sitt slag.

Det är en stor bredd av människor som kommer hit. Allt från de som kommer för att fjällvandra eller åka skidor för första gången, till de som genomför lite mer omfattande äventyr som Gröna eller Vita Bandet (sträckan Grövelsjön – Treriksröset, 1300km, som vanligtvis utförs till fots eller på skidor).

Grövelsjön utgör södra porten till den svenska fjällkedjan och gemensamt för de som kommer hit, oavsett tidigare erfarenhet, är en nyfikenhet och passion för fjället.

Det är fantastiskt att jobba med det här – att få förmedla min egen passion och dela med mig av det jag brinner så starkt för till våra gäster. Dessutom är det ett privilegium att få jobba med andra människors semestrar.

Det är mycket som händer på stationen under ett år. Vi har öppet ca 8 månader – sommarsäsongen löper från mitten av juni till slutet av september, och vintersäsongen från slutet av december till slutet av april. Mellan säsongerna kommer jag jobba delvis på distans.
Under säsong har vi har många arrangemang, ofta veckovis. Det är allt från familjefjällveckor, vandringsveckor och stugturer – till Vasaloppsläger, turskidåkarveckor och vårt årliga event Höstglöd. Med det här jobbet följer dessutom stora möjligheter att kunna utveckla ännu mer vilket känns väldigt spännande och inspirerande!