Denna sida innehåller sponsrade länkar

Vandringsguiden.se har testat Nordic Pocket Saw. En relativt ny svensk såg på marknaden.

Vi har väldigt ofta såg med oss ut på vandringen. Inte på fjällvandringen men när vi vandrar mer söderut. Då vill vi ofta göra upp eld på kvällen och då krävs det en såg. Fram tills nu har vi haft med vår trotjänare och orangea bågsåg. Vi har haft två varianter men de är båda samma typ av såg. Den funkar bra när vi är ute men kan ibland kännas lite stor att ta med ut då den måste spännas ute på vandringsryggsäcken. Ofta är det sågen som är mest otymplig och svår att hantera under vandringen.

Men nu har vi testat den relativt nya Nordic Pocket Saw.

Nordic Pocket saw vs vår bågsåg?

Senaste gångerna vi har varit ute har vi nu istället haft med oss en Nordic Pocket Saw. Första gången hade vi med både vår trotjänare och Pocket saw men efter att testat en stund insåg vi att vi i princip kan lägga våra gamla sågar i arkivet. Nordic Pocket Saw överträffade våra förväntningar och vi byter mer är gärna ut vår såg på framtida vandringar. Nedan kan du se skillnaden på storlek på våra gamla såg och Nordic Pocket Saw. Nordic Pocket Saw är väldigt mycket mindre och kan lätt packas ner i ryggsäcken eller spännas i bältet. Väger dessutom endast 132g (192g med fodral) vilket är mindre än var vår gamla såg väger. Så packningsmässigt var det lätt att se fördelarna med Nordic Pocket Saw.

Nordic Pocket Saw vs Bågsåg

Men går den att såga med?

Vi kunde som sagt enkelt se fördelen när det gällde vikt och plats. Men vi var fortfarande lite funderande och skeptiska om den var lika bra att såga med jämfört med de sågar vi tidigare haft. Vi tänkte att vi kanske kunde tänka oss att acceptera att den var lite sämre då den hade den stora fördelen att den var så liten.

MEN! När vi väl började såga var vi nog alla i testpanelen lika förvånade över att Nordic Pocket Saw faktiskt var riktigt bra och lätt att såga med. Testpanelen bestod en av gånger av 7 erfarna friluftsmänniskor. Alla var nog glatt förvånade över hur lätt och roligt det var att såga. Vi upplevde att man kunde såga på lätt utan att fastna. Det är möjligt att såga både mot sig eller ta hjälp av en kompis och dra sågkedjan mellan sig. Det var både lätt att börja såga men man fick även ett bra flyt i sågningen. Vips så var trädstammen avsågad.

Hur funkar det?

Nordic Pocket Saw är gjord av en sågkedja med två handtag i ändarna. Kedjan är gjord av värmebehandlat högkarbonstål och varje länk i kedjan har dubbla sågtänder vilket gör att det är enkelt att såga i båda riktningar. Handtagen är gjord av slittålig nylon och finns i tre färger (röd, orange och grön). Det medföljer ett fodral som går att fästa i bältet. Även fodralet är gjort av Nylon.

Kedjan går att slipa. Inget vi haft behov av än och inte testat.

Du sågar genom att hålla i båda handtagen och växelvis dra handtagen emot dig. Kändes först lite konstigt att såga mot sig men man vande sig snabbt. Alternativt om man är två som vill så såga ihop kan man hålla i varsitt handtag och dra sågen mellan sig.

Kort fakta om Nordic Pocket Saw

Vikt: Såg 132 g och fodral 60g
Längd på sågkedjan: 65 cm (33 länkar)
Mått på fodral: 11,9 x 10,7 x 3,0 cm
Material: Kedjelänk av stål med handtag av nylon
Producent: Svenska Del Torri AB. (Nordic Pocket Saws hemsida)
Pris: 499 kr (juni 2017)

Sammanfattning av testet av Nordic Pocket Saw

Sammanfattningsvis kan vi summera med att vi är imponerade och övertygade om att Nordic Pocket Saw är en bra produkt för friluftsmänniskor och vandrare. Man kan knappt ge en produkt bättre omdöme än att vi snabbt kunde konstatera att vi lätt bytte ut vår gamla såg och mer än gärna tar med Nordic Pocket Saw ut på vandringarna framöver. Sågen kostar mer än en bågsåg som vi tidigare använt. Men det kan absolut vara värt att slippa allt bök som det är med att ha en stor såg med sig på ryggsäcken. Jämför man priset med lite mer avancerade friluftssågar så är det inte så stor skillnad men Nordic Pocket Saw är ändå mycket mindre än andra sågar vi har sett på marknaden.

Nu ska vi ut och såga!