Under 2019 kommer vi ha ett riktigt härlig gäng med gästbloggare här på Vandringsguiden. Vi har valt att ta in gästbloggare just för att visa på bredden och visa att vandring är för alla. Vi är många som älskar att vandra och vi gör det av olika anledningar.

Idag är det dags att få presentera ytterligare en av dessa härliga människor nämligen Maria Modën.

Maria planerar att göra minst två härliga vandringar i sommaren. En vecka i Pyrenéerna tillsammans med vänner där de skall vandra tvärs över fransk/spanska gränsen. En härlig vandring med vuxna och också utanför Sveriges gränser. Den andra vandringen tänkte Maria göra tillsammans med sin barn som är 14 och 16 år. Planen är att dettas kall bli en vandring tillsammans med en eller flera familjer med tonårsbarn där Maria är en av få med tidigare erfaraenhet.

Torkar maten själv

Maria har utvecklat ett stort intresse för att torka och laga mat på turen sen den där vandringen för 1,5 år sedan när hon levde på påsar med frystorkad mat. Det ville hon inte göra igen och nu lagar hon allt från lätta rätter till trerättersmåltider ute på tur. Har inga specialvarianter utan bara kastruller och stekpanna, men gillar att experimentera och testa.
Hennes stora intresse har gjort att hon skapat ett Instagramkonto med lite tips och tankar om mat på tur. Så kolla in det på @mariasutemat

Presentation av Maria Modën

Namn: Maria Modën

Utbildning inom friluftsliv?: 
Jag är utbildad ledare inom barnverksamhet (0-14 år), utbildad kajakledare och har lite diverse småkurser i krishantering, första hjälpen och sånt.

Senaste vandring/resa: 
Pyrenéerna (utgick från Lourdes) sommaren 2018 där jag tillsammans med 2 andra ledde en grupp. Turen året innan lärde mig att jag inte klarar av att leva på frystorkad mat och jag vill gå skräpfri. Denna vandring hade jag torkat all mat själv och vi åt nybakt bröd, efterrätter och goda måltider. Allt skräp jag och min tur-bo skapade fick gott och väl plats i en 0,4 l ziplock-påse. Jag hade i och för sig ett gäng ziplock-påsar med mig hem, men de var torra och rena och har återanvänts sedan dess.

Största vandringsminne:
Min första riktiga flerdagarsvandring var 2017 då jag gick i Pyrenéerna med min tur-bo och två vänner. 8 dagar med full packning. På kvällen dag 5 invaderades vårt läger av får med bjällror som stökade runt bland tältlinor och när de senare försvann och vi trodde vi skulle få sova blev det oväder som riktigt slet i tältet och ruskade om det samtidigt som åskan rullade runt i bergen. Man hörde hur vindbyarna tog sats från dalen, om närmare och sedan började tältet skaka och nästan lade sig på oss i vinden. Vi var på över 2000 m höjd och även om topparna kring oss var högre så var det läskigt. Vid 5 på morgonen la sig vinden bara för att en kort stund senare återkomma med nya krafter från andra hållet. Ingen sov en enda blund den natten. På morgonen var det lugnt igen och vi vandrade vidare.

Varför vandrar du? 
För upplevelsen, det blir ursprungligt på något vis. Man går, sen pausar man och äter, så går man lite till, sen på kvällen gör man läger och sover. Dagen efter börjar allt om. Ingen stress, bara gå och överallt är det ny och vacker utsikt. Jag känner att jag mår bra i min kropp av att den får jobba och röra på sig.

Vad har du i topplocket?
Första hjälpen med livsnödvändig kinatejp och sen solkrämen.

Vad brukar din packning väga?
Första året var det 15,5 kg utan vatten, nästa år 12,5, jag blir bättre på att inte packa för mycket.

Ditt bästa tips för packningen?
Packa i packpåsar i ryggsäcken och håll dig till den ordning som fungerar. Jag har hittat ett bra system för vilka saker som ska ligga var och där får de bo. Ja och ta svarta underkläder, om man känner för ett bad och ändå vill vara lite påklädd fungerar svart sportbh och ett par svarta trosor alldeles utmärkt som badkläder. Sen merinoulltröja! Åh vad jag älskar den och att den inte börjar lukta.

Några snabba

Stormkök eller öppen eld? Stormkök
Kängor eller skor? Kängor
Fjäll eller skog? Fjäll
Tält eller vindskydd? Åh vilket svårt val, vindskydd om det är myggfritt och ok väder, men tält annars.
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dun

Följ med på Marias Vandringar

Vi ser fram emot att få följa Maria som även kommer dela med sig av sina tips när det gäller planeringen av mat och planera mat inför en vandring där du torkar all mat själv. Hennes första inlägg om hennes matplanering kommer redan inom en vecka så håll utkik efter det.