Här kommer ett härligt inspirerande och informativt inlägg från vårt gästbloggare Maria Modën. Det är Maria som skrivit inlägget och har ni frågor får ni gärna kommentera. Kolla även in Marias instagramkonto.

Jag är en matnjutare

Det innebär att jag behöver njuta av maten jag äter för att kunna äta. Jag tycker om massor med mat, men jag kan inte äta mat jag inte tycker om. Inte ens efter en hård dags slit när jag faktiskt är hungrig.

Så att leva på frystorkade påsar fungerar inte för mig. Jag kan tvinga mig att äta så pass att värsta hungern lägger sig, men inte mer. Så min första veckovandring lärde mig att jag måste lära mig torka mat för att slippa gå hungrig. Där insåg jag också hur trist det är att bära omkring på sopor i en vecka, framförallt smutsiga kladdiga sopor.

Snabba luncher och 3-rättersmiddag

Rent allmänt så är det ofta så att det bör gå snabbt att tillaga lunchen, men på kvällen har man lite mer tid. Så couscous är en superbra bas för lunch och sen fyller man på med grejs i. Min bästa är att blanda couscous, torkad kokosmjölk, jordnötssåspulver, torkad spenat och cashewnötter. Bara hälla på hett vatten, röra runt och låta svälla. Klart på några minuter. Till middag har jag lite mer tid på mig och då blir det alltid minst 2 rätter. Lite kokt sparris och parmesanost eller skappris lindad i lite rökt kalkon är gott att börja med medan huvudrätten puttrar. Till huvudrätt kanske lite renskav i svampsås med potatis och lingon och till efterrätt en blåbärspaj med vaniljsås.

Mina bästa tips när det gäller att torka mat

Jag började med att prova torka i min vanliga ugn, men jag har en gammal spis med väldigt ojämn värme vilket gjorde att hälften blev bränt och andra hälften inte ens torkat så jag köpte en torkugn. Jag har inte ångrat köpet. Jag torkar helst råvarorna för sig själv och lagar ute på turen, men det finns onekligen fördelar att laga en hel måltid och torka ihop framförallt för luncherna.

5 bästa:

  • Torka på silikonbakplåtspapper allt släpper
  • Laga maten utan att tillföra fett gör längre hållbarhet
  • Tänk på att det ser väldigt lite ut när det är torkat, så laga lagom mycket mat
  • Ta med godsaker, det förhöjer turen att ha något gott att äta
  • Inget är omöjligt! Jag har bakat kanelbullar på ett triangia stormkök utan några extra tillbehör.

Planera menyn smart!

Utgå ifrån vad du tycker är gott. Tycker du inte om curry hemma lär du inte göra det på turen heller (själv har jag torkad vitkål till förbannelse, jag äter aldrig vitkål i vanliga fall)

Ta med kryddor, mina viktigaste är chiliflakes, svartpeppar, salt, curry, spiskummin, basilika.

Börja äta det med kort hållbarhet. Fisk/kyckling dag 1, bönor sista dagen

Om du torkar tex tomatpuré så bred den tunt när du torkar och pulverisera i mixer sen annars tar det evigheter att blöta upp.

Använd recept du brukar använda. Det behövs inga speciella menyer för torkad mat. Gillar du kyckling i currysås eller porterstek så laga det. En del saker kan behöva modifieras, men det mesta går.

Personligen tycker jag ofta vegetariska rätter blir bäst. Kött kan bli lite segt i konsistensen efter torkning.

Här kommer menyn för min ena vandring i sommar:

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6
Frukostsmörgås och te
amerikanska pannkakorgröt med fruktsconesamerikanska pannkakorgröt med frukt
Lunch
Fisk och skaldjursgrytaspagetti och köttfärssås
portergryta med potatisCouscous Cashewpaellamajsplättar med paprikasås
MiddagRostbiff med grönpepparsås och potatis
Lammkorvsgryta
renskav med potatis, svamp och lingonGulasch med naanbrödkikärtscurry med ris
Efterrättäppelpaj

björnbajs

chokladpäron

blåbärspaj
Bullar